Urnebesna komedija Komušanje mozga Stojana Matavulja

Stojan Matavulj, Komušanje mozgaU subotu, 30. siječnja u 20,00 sati na Sceni Zvonimir Rogoz izvedena je urnebesna komedija, koju bismo mogli svrstati u podžanr slike iz života, glumca Stojana Matavulja pod nazivom Komušanje mozga koju izvodi zajedno s eminentnim splitskim glazbenicima – Jadranom Vuškovićem (Daleka obala), Robertom Grubićem (Stividen) i Nenadom Begom (Tutti frutti band). Komušanje mozga – priču o društvenoj stvarnosti, životu i pokušajima preživljavanja u današnjim uvjetima – izvodi Stojan Matavulj koji se ne štedi niti sekunde na sceni, a nasmijao je publiku do suza. Glazbena pratnja uz maestralno glumački iznesene scene dodatno obogaćuje cijelu priču.

Gledatleji su imali priliku da u ovoj neobičnoj umjetničkoj kombinaciji koja nije klasična monodrama, a ni klasični stand up, kroz sjajne glumačke kreacije, spontanost, šarm, toplinu i zvuke gitare čuju o suvremenoj umjetnosti, o kulturi, o vječnoj misteriji muško-ženskih odnosa, o stanju u društvu, politici... i pritom se odlično zabave.

Gostovanje komične drame Kruh Richarda Beana u režiji Jerneja Kobala

Slovensko ljudsko gledališče, Celje: Richard Bean, Kruh, red. Jernej Kobal

U subotu, 16. siječnja 2016. u 20,00 sati na Sceni Zvonimir Rogoz HNK-a u Varaždinu gostovalo je Slovensko ljudsko gledališče iz Celja s komičnom dramom Kruh Richarda Beana u režiji Jerneja Kobala. Tekst je prevela Tina Mahkota, dramaturginja je Nuša Komplet, lektor Jože Volk, a scenograf Jernej Kobal. Predstavu izvode: Vojko Belšak (Blakey, vođa smjene), David Čeh (Dezzie, predvodnik), Damjan M. Trbovc (Colin, pekarski pomoćnik), Andrej Murenc (Peter, pekarski pomoćnik), Branko Završan (Walter Nelson (Nellie), pekarski pomoćni), Bojan Umek (Cecil, pekarski pomoćnik), Aljoša Koltak (Lance, student). 
Slovensko ljudsko gledališče, Celje: Richard Bean, Kruh, red. Jernej KobalSlovensko ljudsko gledališče, Celje: Richard Bean, Kruh, red. Jernej Kobal
Događanje komedije Kruh smješteno je u 1975. u menzu industrijske pekarnice u mjestu Hull, gdje u noćnoj smjeni radi sedmorica pekara. Menza je prostor njihovog druženja za vrijeme radnog vremena. Tamo se otkrivaju njihove životne sudbine i odnosi, koje postavlja hijerarhija u pekari. Dečki provode duge sate u teškim radnim uvjetima, za koje primaju jako malu plaću. Autor kroz komadiće njihovih zasebnih života i odnosa prikazuje sliku socijalno osjetljivijeg sloja ljudi, koji pred sobom nemaju svijetlu budućnost.

Jedne nedjeljne noći, u pekari susjednog gradića zbog kvara se zaustavi proizvodnja i pekari u Hullu dobivaju dodatnu narudžbu – tri tisuće komada kruha. I baš tu noć u njihovoj pekari sve krene naopako: netko je stavio u tijesto dvostruku količinu kvasca, tijesto se razvuklo po cijeloj peći i zaustavilo njen rad. Hoće li pekarima uspjeti izvršiti narudžbu? Komična drama nosi aktualnu tematiku radničke klase, koja je iskorištavana i radi u teškim uvjetima. Unatoč tomu ili upravo zbog toga njihova je komunikacija ispunjena humorom, koji im pomaže prebroditi teške trenutke. Komedija Kruh praizvedena je 1999. u Royal Court Theatru u Londonu i gotovo trenutno stekla popularnost.

Gostovanje predstave Sama Bobricka Davež u režiji Stojana Matavulja

U četvrtak, 28. siječnja u 19,30 sati na Velikoj sceni HNK u Varaždinu gostovala je Scena Gorica iz Velike Gorice s predstavom Sama Bobricka Davež u režiji Stojana Matavulja. U predstavi nastupaju Iskra Jirsak, Goran Malus i Marko Makovičić.
Pitanje „Tko je ovdje lud?“, koje smo si milijun puta postavili u životu, na duhovit način provlači se kroz cijelu predstavu. Zašto se moramo pridržavati ustaljenih normi, čak i onih za koje svi znamo da su možda nebitne, kako moralno, tako i društveno? Davež govori baš o tome kako "mali čovjek" svojom upornošću  pri rješavanju osobnih problema ruši zadane norme i pritom nam otkriva svu prozirnost sistema koji nas okružuje. Naravno, taj sistem je nedodirljiv jer je dobro postavljen, ali mu se možemo nasmijati i upitati se je li to baš ono što želimo, ili se možemo nekako promijeniti i sve što nas okružuje gledati na drugi način.
Puna duhovitih scena predstava nasmijava do suza. Radnja se odvija u psihijatrijskoj ordinaciji, gdje pacijent izludi psihijatricu koja i sama završava na liječenju. Za vrijeme liječenja, ona svoje slučajeve prepušta suprugu, također psihijatru. Upravo će njega do živčanog sloma dovesti isti onaj davež koji je izludio njegovu suprugu. Tko je ovdje lud, saznajte na grupnoj terapiji…