Humanitarna izvedba komedije Skupština Ljubomira Kerekeša

HNK u Varaždinu: Ljubomir Kerekeš, Skupština, red. Ljubomir Kerekeš

U nedjelju 24.10. u 18 sati na Velikoj sceni HNK u Varaždinu izvedena je popularna predstava Ljubomira Kerekeša Skupština. Prihod od ulaznica namijenjen je devetogodišnjoj Moniki Hajdin, djevojčici koja boluje od spinalne atrofije i živi u kolicima. Svako jutro njezina majka nosi je stubama s četvrtog kata kako bi Monika mogla ići u školu koju redovito pohađa s ostalim učenicima. Kako Monika raste i razvija se to nošenje je sve teže i opasnije. Budući da je u zgradu u kojoj žive nemoguće uvesti dizalo, njezina obitelj želi do kraja otkupiti svoj stan i zamijeniti ga za prizemni. Za to im je potrebno skupiti još 15 000 kuna, a prihod s ove predstave to bi im i omogućio.

Breza na 25. Gavellinim večerima i u Varaždinu za škole

HNK u Varaždinu: Borivoj Radaković, Breza, red. Želimir Mesarić, foto: © D. Gorenak GodarNa ovogodišnjim jubilarnim 25. Gavellinim večerima u srijedu 20. listopada 2010. u 19,30 sati varaždinsko Hrvatsko narodno Kazalište sudjelovalo je s predstavom Breza Borivoja Radakovića u režiji Želimira Mesarića koja je izvedena u zagrebačkom GDK Gavella. Breza je za škole na varaždinskoj pozornici izvedena u utorak 19. listopada u 13,30 sati .

Kako u svom obrazloženju izboran navodi ovogodišnja izbornica Lada Martinac Kralj ovogodišnji repertoarni izbor za festival obuhvaća predstave koje su nastale iz poticajnih, nestereotipnih kazališnih premisa, te dosljedno sprovele određene (vrlo različite!) kazališne estetike. Nastale iz radnih procesa tijekom kojih se pokušavalo izbjeći klišeizirana scenska, dramaturška, glumačka i ostala rješenja ovdje navedene predstave su iznjedrile - događaj. Ovogodišnje Gavelline večeri možemo nazvati festivalom koji će okupiti kazališne stvaraoce kojima su kazališta kao njihovi producenti, a oni prema vlastitim umjetničkim savjestima, otvorili slobodan put u potrazi za skrivenim dimenzijama literature, kazališne forme, žanra, i, napokon, društvene uloge kazališta.

Na ovogodišnjim Gavellinim večerima bit će prikazano ukupno dvanaest predstava kazališta iz Dubrovnika, Splita, Varaždina i Zagreba te u međunarodnoj koprodukciji nastala predstava Okovani Galileo.

Obnovljena Ljubica Augusta Šenoe u režiji Želimira Mesarića

Ljubica Augusta Šenoe u režiji Želimira Mesarića, fotografije: Darko GorenakNa veliku scenu HNK u Varaždinu vratila se predstava Ljubica Augusta Šenoe u režiji Želimira Mesarića. Premijerna obnova predstave bila je u srijedu 13. listopada. Dramaturg predstave je Ante Armanini, scenograf Velimir Domitrović, kostimografkinja Diana Kosec-Bourek, koreografkinja Svetlana Lukić, skladatelj Dragutin Novaković Šarli, jezični savjetnik Tomislav Lipljin, a asistent redatelja Radomir Šalamun.

U predstavi nastupaju: Jagoda Kralj Novak (Ljubica Ružićeva), Ljubo Kerekeš (Đuro Radić), Robert Plemić (Vlatko Cjetinić), Hana Hegedušić (Jelica), Darko Plovanić (Grahovac), Zvonko Zečević (Lujo Biberović), Stojan Matavulj (Marko), Marija Krpan (Paunovićka), Mirjana Sinožić (Barunica Rodićeva), Leona Paraminski (Ljubica Benčićeva), Marinko Prga (Benčić), Ivica Pucar (Edo), Gordana Slivka (Gospođa Ljubićeva), Beti Lučić (Malvina), Zdenko Brlek (Vujić), Zvonimir Jelačić (Jurić), Dragutin Novaković Šarli (Glazbeni Praktikant Maks), dok kuplet pjevaju Hana Hegedušić i Ivica Pucar.

Ljubica Augusta Šenoe u režiji Želimira Mesarića, fotografije: Darko GorenakIz kritika:"....Ljubica je odlučila voljeti slobodnije i drukčije od normi koje je propisivalo 19. stoljeće. Bila je ponižena i odbačena, ali je preživjela do današnjih dana kad ju je u varaždinskom HNK briljantno ponovo oživjela Jagoda Kralj-Novak..."
U ovoj građanskoj komediji, uz nezaboravnu naslovnu ulogu i ostale uloge odlično su napravljene, što doprinosi dinamici predstave, a dojmljivi kostimi, koreografija, kazališna šminka, scenografija, daju pun kazališni doživljaj o kojem najviše govore i sami naslovi kazališnih kritika/osvrta:
– Dalibor Foretić – Pun pogodak u vrednovanju Šenoe, Pravi hrvatski bidermajer
– Stijepo Mijović Kočan – Ljubica – europska značajnica
– Mira Muhoberac – Ljubičini kolači u Varaždinu snažno mirišu

Dječak Ivek i pas Cvilek pobjednik Susreta profesionalnih kazališta za djecu i mlade

Jelena Kovačić / Đuro Vilović, Dječak Ivek i pas Cvilek, redateljica: Anica Tomić
Na 13. susretu profesionalnih kazališta za djecu i mlade hrvatskog centra ASSITEJ održanom u Čakovcu od 11. do 15. listopada 2010. predstava Dječak Ivek i pas Cvilek u izvedbi Kazališne družine Pinklec iz Čakovca i Dječje i lutkarske scene HNK Varaždin osvojila je četiri nagrade uključivši i onu za najbolju predstavu

Nagrada za glumačko ostvarenje – jedna od dvije ravnopravne nagrade za mušku ulogu pripala je Mariu Jakšiću „za vještinu neverbalnog i verbalnog izražavanja više uloga, za kulturu pokreta i predanost igri“. Nagrada za glumačko ostvarenje – jedna od dvije ravnopravne nagrade za žensku ulogu pripala je Jeleni Dokleji „za vješte transformacije u više uloga, te otvoren pristup igri i pronalaženju sklada svih elemenata glume“.

Nagrada za najbolju režiju pripala je Anici Tomić koja „svojim pristupom režija razvija igru u ansamblu, vrlo ozbiljno motivira i lica i glumce, nadograđujući tekst. Sa osjećajem za socijalne relacije stvaraju se scenski prizori s nedvosmislenim odgovorima za danas i ovdje.“

Nagrada za najbolju predstavu dodijeljenu predstavi Dječak Ivek i pas Cvilek žiri u sastavu Mario Kovač, Zlatko Sviben i Vladimir Stojsavljević obrazložio je riječima: „Ovogodišnji Festival isključivo se temelji na nedramskim predlošcima, narativnim modelima. Većina predstava ne uspijeva izvući se iz puke naracije. Ovaj žiri želi podržati predstavu koja to ipak čini svjesno se odmaknuvši od estradizacije kazališta, posebno onog za djecu i mlade. Unatoč ozbiljnoj temi o nezbrinutoj djeci, napravljena je predstava bez spektakularnosti i lažne patetike s velikim etičkim vrijednostima. Posebna kvaliteta predstave je njena “ansamblost“ koja tako nedostaje našem glumištu.“