Gostovanje Zagrebačke filharmonije: Zoltán Kocsis ravnao Mozartovim djelima

U subotu, 18. studenog 2006. Zagrebačka filharmonija gostovala je u Hrvatskom narodnom kazalištu u Varaždinu, u organizaciji HNK u Varaždinu i Koncertnog ureda Varaždin.
Pod ravnanjem svjetski poznatog mađarskog dirigenta Zoltána Kocsisa Zagrebačka filharmonija je u Velikoj koncertnoj dvorani izvela koncert s djelima Wolfganga Amadeusa Mozarta, uz nastup samog Zoltana Kocsisa na glasoviru.
Na programu su bili:
kliknite na linkove za tekstove o pojedinim djelima


 Wolfgang A. Mozart  Wolfgang Amadeus Mozart  Wolfgang Amadeus Mozart
 25. simfonija u
 g-molu, K. 183

 Allegro con brio
 Andante
 Menuetto
 Allegro
 17. koncert za klavir i
 orkestar u G-duru, K. 453

 Allegro
 Andante
 Allegretto-Presto
          

 41. simfonija u C-duru, K. 551, 
 Jupiter

 Allegro vivace
 Andante cantabile
 Menuetto: Allegretto
 Finale: Molto allegro

Premijera drame KRV I KOŠUTE Damira ZLATARa FREYa u dvorcu trakošćan

Damir Zlatar Frey: KRV I KOŠUTE, red. Damir Zlatar FreyDamir Zlatar Frey: KRV I KOŠUTE, red. Damir Zlatar Frey17. studenog 2006. godine u Glazbenom salonu Dvorca Trakošćan održana je premijera drame Krv i košute Damira Zlatara Freya. Redatelj, scenograf, kostimograf, koreograf je Damir Zlatar Frey, koji je odabrao i glazbu.
Uloge tumače Mirjana Sinožić (Sofija Kott, operna diva),  Dora Fišter Toš (Ester Kott, ugladena hladna dama) i Sunčana Zelenika Konjević (Lujza, više povjerenica nego sluškinja).
Dramaturg je Ante Armanini, asistentica kostimografa Ðurda Janeš, majstor tona Branko Vodeničar, dizajn svjetla kreirao je Slaven Edvin Bot, a asistentica redatelja je Vesna Stilinović.
Predstava traje 70 minuta bez stanke.

Damir Zlatar Frey: KRV I KOŠUTE, red. Damir Zlatar Frey Damir Zlatar Frey: KRV I KOŠUTE, red. Damir Zlatar FreyKrv i košute,
drama je koju je Damir Zlatar Frey napisao 1989. godine. Praizvedbu je doživjela u SNG u Mariboru, dok ju je hrvatska publika upoznala na premijeri u Puli 2003. godine. Junakinje su tri žene: operna diva suočena s gubitkom glasa, njezina sestra i ljubavna suparnica te sluškinja, a istodobno i prijateljica i partnerica u imaginarnoj operi. No, bit nije u priči o opernoj primadoni za koju gubitak glasa ima težinu gubitka života, već u specifičnoj autorovoj uporabi melodramatskih situacija. Dijalog je tek naznačen, istrzan, fragmentaran, gotovo  eliptičan, akauzalan, na rubu izrecivog, kao da svaka riječ koju lica izgovaraju aludira na nešto skriveno, opasno, smrtonosno. Zapravo čitav Freyev tekst je prava partitura čistih i dubokih emocija  koje se otvaraju i zatvaraju na sceni kao teški i otrovni cvjetovi u glumačkoj radnji, tišini, glazbi i prigušenim krikovima s dna ljudskoga života.Pročitajte ostale zapise iz dramaturgove bilježnice. 

Damir Zlatar Frey: KRV I KOŠUTE, red. Damir Zlatar FreyDamir Zlatar Frey, hrvatski je i slovenski redatelj, koreograf, dramatičar, osnivač kazališta Koreodrama i voditelj Međunarodnog festivala Zlatni lav u Umagu, jedan od najizvornijih kazališnih autora na ovim prostorima. Njegove predstave, u kojima slika, pokret i tjelesna ekspresija često nadomještaju riječ, uvijek su svojevrsne igre erosa i thanatosa, uobličene na rubovima realnog i racionalnog. Režirao je više od 100 predstava i osvojio brojne nagrade. Hrvatska ga publika pamti ponajviše po Genetovim Sluškinjama u GK Gavella, Božanskoj gladi Slavenke Drakulić u Teatru &TD i Zločinu na kozjem otoku Uga Bettija u riječkome HNK. Autor je nekoliko drama (Krv i košute, Schizophrenia...), koji se odlikuju bujnošću emocijama nabijenoga dramskoga pisma što izmiče žanrovskim odredbama.

Kritika o predstavi Krv i košute: Burno i strastveno; ekskluzivni kazališni događaj

Krv i košute, foto Večernji listU kritici predstave "Krv i košute", Večernji list piše o žestokim prizorima sudara triju osobnosti, triju glumica s dramom Damira Zlatara Freya.Mirjana Sinožić, čija je karijera očito na vrhuncu, odigrala je burno, strastveno, poigravajući se s granicom ludila, ulogu operne dive. Tajna Sunčane Zelenika je u sigurnom, bistrom, jasnom oku kojem ne treba velika gesta ni snažan titraj lica da bi prenijelo sve što čovjek može prenijeti drugome šutnjom. Dora Fišter Toš izuzetna je, posebna, radišna, skromna, drska, sve to u životu i u ulozi kojom poentira kraj predstave i svoj stvarni blistavi glumački početak", zaključuje Želimir Ciglar.

Damir Zlatar Frey: KRV I KOŠUTE, red. Damir Zlatar Frey, snimio Branislav Danevski, Glas IstreGlas Istre ističe da su odlično izabrana pozornica kazališnog događanja i vrhunska gluma Mirjane Sinožić, Dore Fišter Toš i Sunčane Zelenike Konjević, ovom, još jednom novom životu Freyeva dramatičarskog prvijenca iz 1989. godine dali auru osebujnog kazališnog čina. Prekrasan prostor dvorskog salona nije ni zasjenio, niti ograničio glumačku igru. Naprotiv, ona kao da je, vođena vještom i preciznom redateljskom rukom, dobila oslobađajući poticaj u ambijentu koji je postao nevjerojatno prirodna »pozornica« dramske priče. Riječ je, o višeslojnoj kazališnoj priči u kojoj koegzistiraju melodrama, tragedija, triler, drama i operni iskaz, zaključuje Bojana Ćustić Juraga u Glasu Istre.

Damir Zlatar Frey: KRV I KOŠUTE, red. Damir Zlatar Frey Zvonimir Mrkonjić u Vijencu navodi da se od sama početka predstave osjeća dimenzija Freyova užitka u izgrađivanju Gesammtkunstwerka mnogobrojnim teatralnim sastavnicama. Frey je uz pomoć grandiozne inscenacije Trakošćana ostvario ženeovsku ili desadeovsku zatvorenost Mjesta poticajna za sve iskorake iz normalnog. Gluma je prostor gdje teatralna stilizacija sadržaja i Freyeva zamisao totalnoga teatra stječu sustavnom postupnošću svoju pravu krv i meso. To nije samo veliki doseg varaždinskoga kazališta nego povratak povjerenja u glumački izražaj hrvatskog kazališta, gdje je djelotvornost glumca dospjela na sam rub interesa, zaključuje Zvonimir Mrkonjić u Vijencu.