Monodrama Žena u crnom Gordane Slivke u režiji Damira Mađarića

Scena 2010. HNK u Varaždinu: Gordana Slivka, Žena u crnom, red. Damir MađarićU četvrtak, 28. listopada 2010. u 20,00 sati na Sceni 2010. HNK u Varaždinu u Klubu Europa media izvedena je monodrama Žena u crnom Gordane Slivke (nastala prema zamisli kolege glumca Stojana Matavulja: "Daj već jednom napravi nešto!"). Predstavu je režirao Damir Mađarić, a "istinitu priču o ženi bez kočnica i dlake na jeziku" izvodi sama autorica Gordana Slivka. Predstava je praizvedena 5. ožujka 2010. na Sceni 2010. HNK u Varaždinu u Klubu Europa media.

Autorica Gordana Slivka o sebi i komadu: "Godine 1978., na veliku žalost roditelja, otišla sam na prijemni na Akademiju dramskih umjetnosti u Zagrebu. Na glumu. Godine 1982. pozvana sam u ansambl HNK Varaždin. Odigrala sam pedeset premijera na njegovim pozornicama i 81 ulogu. Dala sam po komad srca kazalištu, glumi, svojoj djeci, svim žrtvama obiteljskog nasilja – ženama i djeci, te svojem psu. Kako mi, inače, sve u životu ide puta dva (za sada) upisala sam i Doktorski studij izvedbenih umjetnosti. Usput prevodim, radim kao dramski pedagog i pišem. Što bi prvo glumac napisao? Autobiografsku monodramu. I sam ju izveo. Jedino sam kod psa stala na broju jedan i nikad više.

Što se tiče svega ostaloga: "...Znaš, napravio je od mene prazni balon …. nemoj me uopće pitati kako sam ja, zamisli - ja!, dozvolila da se to meni desi. Kad gledam unatrag, ne znam kako je to uspio... Kako sam to dopustila? I to je trajalo, prošlo je toliko…! I tako me je bilo sram, da me više boljelo tu unutra (pokazala je na grudi)…vjeruj. I kome tako nešto možeš ispričati? Zato je potrebno da postoje žene kao ti i ja i ostale i da postoje ti domovi i sobe i za to se treba i dalje boriti. I ne smije se šutjeti!""

Redatelj Damir Mađarić o sebi: "Nakon završene gimnazije u Koprivnici, upisao sam zagrebački Filozofski fakultet i nakon nekoga vremena Akademiju za kazalište film i televiziju. Diplomirao sam 1989. godine kazališnu režiju uprizorenjem Cankarova Sluge Jerneja i njegovog prava u varaždinskom HNK. Radio sam kao radijski voditelj i direktor radija, novinar, umjetnički voditelj Teatra ITD u Zagrebu, vodio Multimedijalni centar Kult d.o.o. u Varaždinu… Režirao sam više od trideset predstava, preveo desetak dramskih tekstova s njemačkog, napisao nekoliko drama. U nakladi varaždinske „Katarine Zrinske“ objavio sam knjigu za djecu Kako smo mamu i tatu spasili od bankrota, a uskoro mi u izdanju koprivničkoga ogranka Matice Hrvatske izlazi i roman Dječak koji je govorio s Bogom."

Praizvedba novog teksta Dubravka Torjanca Stolek, stolek

lutke iz predstave Stolek, stoleklutke iz predstave Stolek, stolek
U nedjelju 28. studenoga u 17,00 sati na Velikoj sceni HNK U Varaždinu praizveden je Stolek, stolek, tekst autora Dubravka Torjanca napisan na kajkavskom jeziku, po motivima narodnih priča, proslavljenih u obradi braće Grimm (npr. Stoliću, prostri se). Pod redateljskom palicom Dubravka Torjanca, u predstavi nastupaju: Sven Jakir, Dunja Fajdić, Zdenko Brlek, Matije Kezele, Beti Lučić i Darko Plovanić. Tekst je pretpremijerno izveden u petak 26. studenoga u 10,00 sati, dok je u Noći kazališta 2010. 20. studenoga u 17,00 sati održan javni pokus za koji su se besplatne ulaznice mogle podići na blagajni Kazališta. Stolek, stolek bit će izveden u subotu 4. prosinca u 10,00 sati i u nedjelju 5. posinca u 9,30 i u 11,00 sati,a  te su predstave prodane.

U ovoj duhovitoj predstavi, uz odlične glumačke kreacije u kombinaciji s lutkarskom animacijom (autor lutaka, scenograf i kostimograf Ivan Duić), upotpunjenoj songovima (autori Vesna Kosec-Torjanac tekst i Dragutin Novaković Šarli glazba), podjednako će uživati djeca i odrasli.

Generalni sponzor predstave je Zagrebačka banka.

Dječak Ivek i pas Cvilek osvojio Nagradu hrvatskog glumišta

scena iz predstave Dječak Ivek i pas CvilekJagoda Kralj-Novak kao Juliška u predstavi Familija u prahuPetra Kurtela kao Janica Labudan u predstavi Braza
Nagradu hrvatskog glumišta za najbolju lutkarsku predstavu ili predstavu za djecu i mladež osvojila je predstava Dječak Ivek i pas Cvilek Jelene Kovačić (prema motivima romana Đure Vilovića Pas Cvilek, dječak Ivek i dudaš Martin) u režiji Anice Tomić i izvedbi Kazališne družine Pinklec iz Čakovca u koprodukciji s Dječjom i lutkarskom scenom HNK u Varaždinu.

Hrvatsko narodno kazalište u Varaždinu imalo je još dvije nominacije za Nagradu hrvatskog glumišta 2010. Za glavnu žensku ulogu bila je nominirana Jagoda Kralj-Novak za ulogu Juliške u predstavi Familija u prahu Nine Mitrović u režiji Same M. Streleca i izvedbi Hrvatskog narodnog kazališta u Varaždinu i Gledališća Novi Zato Ptuj, a za izuzetno ostvarenje mladih umjetnika do 28 godina (ženska uloga) nominirana je bila Petra Kurtela za ulogu Janice Labudan u predstavi Breza Borivoja Radakovića u režiji Želimira Mesarića i izvedbi Hrvatskog narodnog kazališta u Varaždinu.

Gostovanje Jesenje sonate Ingmara Bergmana SLG-a iz Celja

Slovensko ljudsko gledališče Celje: Ingmar Bergman, Jesenja sonata, red. Janez PipanU četvrtak, 18. studenoga u 19,30 sati na Velikoj sceni HNK u Varaždinu gostovalo je Slovensko ljudsko gledališče iz Celja s predstavom Jesenja sonata (Höstsonaten) Ingmara Bergmana u režiji Janeza Pipana.

Scenograf predstave je Marko Japelj, kostimografkinja Bjanka Adžić Ursulov, autor glazbe Aldo Kumar, lektor Jože Volk, oblikovatelj svjetla Andrej Hajdinjak, a redatelj filmskih projekcija Janez Lapajne.

U predstavi nastupaju Bojan Umek (Viktor), Pia Zemljič (Eva), Lučka Počkaj (Charlotte), Barbara Medvešček (Helena). Predstava je premijero izvedena 5. veljače 2010.

Obiteljska drama Jesenja sonata govori o svjetski poznatoj pijanistici Charlotte koja je obiteljski život podredila karijeri, osobito odnos s kćerkom. Charlotte nakon mnogo godina posjećuje kći Evu ne znajući da će u njezinom domu sresti i svoju drugu kćerku Helenu koja je psihički bolesna i gotovo nesposobna normalno komunicirati.

Slovensko ljudsko gledališče Celje: Ingmar Bergman, Jesenja sonata, red. Janez PipanEva je bez majčina znanja uzela Helenu iz sanatorija u koji ju je Charlotte smjestila. Napetost između majke i kćeri raste, jer je Charlotte ljubomorna zbog snažnije povezanosti Helene sa sestrom nego s njom. Eva je bolesna i zbog potpunog pomanjkanja majčine ljubavi. Napetost doseže vrhunac jedne noći kada se u razgovoru razotkriju godinama potiskivani događaji o kojima se u obiteljskom krugu nije govorilo.

Švedski redatelj, scenarist, dramatičar i producent, Ingmar Bergman (1918- 2007), jedan je od najznačajnijih filmskih majstora s iznimnim utjecajem na razvoj kinematografije. Tijekom studija povijesti umjetnosti i književnosti oduševio se kazalištem i filmom. Od tada se gotovo svake godine zimi posvećivao kazalištu, svojoj ženi, i ljeti filmu, svojoj ljubavnici. Od 1963. do 1966. godine bio je direktor Kraljevskog kazališta u Stockholmu. Snimio je više od šezdeset filmova i režirao preko sto dvadeset kazališnih predstava. Za svoje djelo je primio brojne nagrade, među ostalima tri Oskara i nagradu za najboljeg redatelja svih vremena, palmu nad palmama, na filmskom festivalu u Cannesu 1997. U filmu Jesenja sonata, snimljenom u britansko-norveškoj koprodukciji (1978.) nastupile su Ingrid Bergman i Liv Ullman.