AKTUALNE NAGRADE I PRIZNANJA

I ti ljubav nekom daj Vesne Parun u režiji Ladislava Vindakijevića

I ti ljubav nekom daj, plakat predstaveU subotu, 30. studenoga u 17,00 sati na Velikoj sceni Dječja i lutkarska scena
HNK-a u Varaždinu premijerno će se izvesti predstava I ti ljubav nekom daj kojiu je po tekstu poznate hrvatske pjesnikinje Vesne Parun režirao Ladislav Vindakijević koji potpisuje i scensku obradu.

"Kao što je u mnogim pjesmama Vesna Parun opisala nezaboravne likove životinja (mačke, magarce, guštere) tako i u ovoj duhovitoj igri dovodi na scenu pse, raznih vrsta i rasa. Priča nas odvodi u azil za napuštene i izgubljene pse, ali i kraj mračnog okruženja, igra se odvija u veselom, iskričavom Paruničinom svijetu punom fantazije i mašte, koji će jednako educirati i zabaviti." (L. Vindakijević)

U toj veseloj, prpošnoj, raspjevanoj, rasplesanoj predstavi koja govori o natjecanju psića za titulu Ponoćne ogrlice igraju, plešu i pjevaju: Ljiljana Bogojević, Zdenko Brlek, Hana Hegedušić, Matija Kezele, Nancy Abdel Sakhi, Zvonko Zečević, Beti Lučić i Nikolina Herceg. Skladatelj je Mate Matišić, scenografi Ladislav Vindakijević i Ivan Duić, kostimografi i lutkar Ivan Duić, a koreografkinja Đurđica Kunej.

VARAŽDINSKI HNK POSTAO NACIONALNO KAZALIŠTE

Nakon dvodnevne rasprave, zastupnici u Hrvatskom saboru 27. rujna 2013. su izglasali prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o kazalištima prema kojem će Hrvatsko narodno kazalište u Varaždinu ravnopravno stati uz bok onima u Zagrebu, Osijeku, Splitu i Rijeci.

3. bijenale kazališnog plakata

3. bienale plakataSvečano otvaranje 3. bijenale kazališnog plakata održano je u petak, 15. studenoga u 18,00 sati u Velikoj koncertnoj dvorani Hrvatskog narodnog kazališta u Varaždinu.

Za 3. bijenale kazališnog plakata u Varaždinu pristigla su 143 plakata, tridesetak autora iz četiri zemlje (Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Slovenija i Srbija). Sada već tradicionalno izlaže se 101 plakat, a dodjeljuje se jedna nagrada – Nagrada Goran Merkaš za najbolji kazališni plakat, čiji će dobitnik biti objavljen na otvaranju izložbe. Autor izložbe je Marijan Varjačić a članovi žirija su Darko Sačić (predsjedavajući) te Marinko Prga i Marijan Varjačić. Može se reći da je znatan broj plakata koji će biti izloženi na visokoj vrijednosnoj razini, pa u tom pogledu 3. bijenale vjerojatno nadmašuje prve dvije izložbe. U katalogu izložbe biti će zastupljeni svi izloženi plakati, pa katalog na taj način, kao najvažniji trag izložbe, ima veliku dokumentarnu vrijednost. Kako se šalje na desetine adresa u zemlji i inozemstvu ima i ulogu promocije varaždinskog HNK. Izložba je bila otvorena od 15. studenog do 20. studenog u velikoj koncertnoj dvorani Kazališta.

Predstava Tri kavaljera frajle Melanije nominirana za tri Nagrade hrvatskog glumišta

Tri kavaljera frajle MelanijePredstava Tri kavaljera frajle Melanije Miroslava Krleže u režiji Georgija Para i izvedbi HNK-a u Varaždinu bila je nominirana za tri Nagrade hrvatskog glumišta 2013.:

– za najbolja umjetnička ostvarenja – Drama:– Glavna ženska uloga nominirana je HANA HEGEDUŠIĆ za ulogu Melanije Krvarić
– za najbolja umjetnička ostvarenja – Drama:– Glavna muška uloga nominiran je MARINKO PRGA za ulogu Marijana Ksavera
– za najbolji praizvedeni suvremeni hrvatski dramski tekst ili najbolju dramatizaciju, adaptaciju, dramaturšku obradu teksta ili dramaturgiju predstave nominiran je GEORGIJ PARO za scensku adaptaciju Tri kavaljera frajle Melanije

Plesne minijature Plesnog studija Vindi Varaždin

Plesne minijatureU nedjelju, 24. studenog 2013. u 18,00 sati Plesni studio Vindi Varaždin u suradnji s Hrvatskim narodnim kazalištem u Varaždinu izvest će poseban program pod nazivom Plesne minijature. Program je zamišljen kao kolaž malih plesnih cjelina u formi sola i dueta. Plesači od 9 do 18 godina starosti prema vlastitim su idejama izradili koreografije uz mentorice Davorku Čorko-Rodeš i Sanju Bošnjak. Kao koregraf pojavljuje se i poznata hrvatska plesačica Maša Kolar iz Zagreba čiju će koreografiju, nastalu na nedavnoj  radionici koju je ta poznata plesna umjetnica održala u Varaždinu, izvesti dvije plesačice Plesnog studija Vindi, U programu gostuju i plesači Plesne radionice Ilijane Lončar iz Požege i Studija za suvremeni ples Teuta iz Čakovca, koreografikinje Nikoline Mekovec.
Devetnaest koreografija (45 min) suvremenog plesa prodefilirat će Velikom scenom HNK-a u Varaždinu. Glazbenu matricu izradio je Marin Kereša, ton majstor je Zlatko Milec, a majstor rasvjete Marijan Štrlek. Plesnim minijaturama Plesni studio Vindi pridružuje se programu obilježavanja 140. obljetnice otvorenja kazališne zgrade u Varaždinu. Ulaznice po 20 kn su u prodaji na blagajni kazališta, a pokrovitelj programa je Vindija d.d.