Sedma Noć kazališta 21. studenog

Sedma Noć kazališta održat će se 21. studenog 2015. i u njoj će samo u Hrvatskoj sudjelovati više od 85 institucija, koje će na 78 lokacija i 42 mjesta izvesti više od 125 predstava i 80-tak popratnih programa.

Tome, naravno valja pribrojiti i programe u koje je Noć kazališta izvezena – one u Austriji, Bosni i Hercegovini, Bugarskoj, Crnoj Gori, Češkoj, Slovačkoj i Srbiji.

 

Programi HNK u Varaždinu za ovogodišnju Noć Kazališta:

 

-11,oo sati                         Grigor Vitez PLAVA BOJA SNIJEGA               Umjetničko-pedagoško

 Scena Zvonimir Rogoz     produkcija Kazališnog studija mladih                  vodstvo: Renata Eldan

                                          HNK u Varaždinu – Skupina A1

                                          Besplatne ulaznice na blagajni kazališta

 

-19,30 sati                        Molière ŠKRTAC (premijera)                               Redatelj: Vinko Brešan

  Velika scena                   Dio ulaznica u slobodnoj prodaji

 

-22,30 sati                          Koncert u Rogozu

Scena Zvonimir Rogoz       Ulaz besplatan

Pogledajte četvrti Bijenale kazališnog plakata

Četvrto Bijenale kazališnog plakataČetvrti Bijenale kazališnog plakata otvoren je u 11. studenoga 2015. u Velikoj koncertnoj dvorani HNK-a u Varaždinu. Na poziv za sudjelovanje na izložbi prijave je podnijelo 25 kazališta, odnosno tridesetak autora. Prijavljena su kazališta iz Hrvatske, Srbije, Slovenije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine i Makedonije. Odabran je već tradicionalan broj radova – 101 plakat, a zastupljena su sva prijavljena kazališta.

U katalogu izložbe bit će kao i uvijek reproducirani svi odabrani plakati. Nagrada je samo jedna i nosi naziv Nagrada Goran Merkaš, po slikaru i dizajneru koji je svojim stvaralaštvom obilježio kraj 20. stoljeća u Varaždinu, Hrvatskoj i šire. Dobitnik Nagrade proglašen je na otvaranju izložbe, a Nagrada Goran Merkaš pripala je slovenskoj autorici Maji Gspan za seriju plakata za predstavu Ilijada.

Autor izložbe je kao i dosad pokretač bijenala Marijan Varjačić. Žiri izložbe radio je u sastavu Darko Sačić (predsjednik), Gordana Damjanić i Marijan Varjačić. Možemo zaključiti da je Bijenale kazališnog plakata u Varaždinu, na kojem sudjeluju dizajneri iz većine zemalja jugoistočne Europe, već etablirana izložba; te da je još jednom potvrdila ono što su dizajnerski znalci ustvrdili već prilikom I. bijenala 2009. godine, da je Bijenale „novi varaždinski kulturni brand“. Izližbu možete pogledati do 15. studenoga 2015.

Izvedba Gozbe, autorskog projekta Olje Lozice

Hrvatsko narodno kazalište u Varaždinu: Olja Lozica, Gozba, red. Olja Lozica, foto: © GODAR

U petak, 13. studenoga u 19,30 sati na Velikoj sceni HNK-a u Varaždinu izvedena je predstava Gozba Olje Lozice. U autorskoj ekipi su uz redateljicu Olju Lozicu i dramaturg Matko Botić, scenograf Stefano Katunar, kostimografkinja Žarka Krpan, oblikovatelj svjetla Marino Frankola, pomoćnica scenografa Ana Buković, izbor glazbedjelo je Olje Lozice, a za obradu glazbe i zvukove zadužen je Matko Botić. U predstavi nastupaju: Zdenko Brlek, Matija Kezele, Marija Krpan, Beti Lučić, Darko Plovanić, Marinko Prga, Barbara Rocco, Gordana Slivka, Mitja Smiljanić i Zvonko Zečević.
Hrvatsko narodno kazalište u Varaždinu: Olja Lozica, Gozba, red. Olja Lozica, foto: © GODARHrvatsko narodno kazalište u Varaždinu: Olja Lozica, Gozba, red. Olja Lozica, foto: © GODAR
Novi projekt autorice i redateljice Olje Lozice nastavlja tamo gdje je repetitivnim egzistencijalnim očajem utihnula njena predstava Sada je, zapravo, sve dobro Zagrebačkog kazališta mladih. Zagrebačka predstava ocrtavala je aktualni duh vremena kao gorku impresiju stanja, bez pokušaja detekcije socio-političkih razloga koji su do toga doveli i duhovne klime koja takvo stanje osigurava. Nova avantura u koju je Olja Lozica, uz svoj autorski tim, pozvala i glumački ansambl Hrvatskog narodnog kazališta u Varaždinu, uz horizontalni presjek svakodnevnih posljedica prevladavajućeg stanja uma, pokušava obuhvatiti i vertikalno usmjereno istraživanje pripadajućih uzroka.

Prostor koji napučuju likovi ove predstave svečano je mjesto gozbe, interijer u kojem je od presudne važnosti biti primijećen, zablistati u punom izvanjskom sjaju, pa ako treba i preko granice vlastitih mogućnosti. Likovi na početku gozbe, modno dotjerani i namirisani, zadovoljni su činjenicom da žive u najboljem od svih svjetova. U što će se to varljivo zadovoljstvo pretvoriti do kraja predstave? Pročitajte cijeli tekst dramturga predstave Matka Botića

Premijera Molièreove komedije Škrtac u režiji Vinka Brešana

Hrvatsko narodno kazalište u Varaždinu: Jean-Baptiste Poquelin Molière, Škrtac, red. Vinko Brešan

U subotu, 21. studenog 2015. u 19,30 sati u skopu Noći kazališta održana je premijera predstave Škrtac Jean-­Baptista Molièrea u režiji Vinka Brešana. Dramaturginja je Željka Udovičić, scenograf Drago Broz, kostimografkinja Irena Sušac, skladatelj Mate Matišić. U predstavi nastupaju: Stojan Matavulj, Jan Kerekeš, Irena Tereza Prpić, Ivica Pucar, Sara Stanić, Darko Plovanić, Barbara Rocco, Mitja Smiljanić, Marinko Prga, Ozren Opačić, Beti Lučić i Zdenko Brlek.
Hrvatsko narodno kazalište u Varaždinu: Jean-Baptiste Poquelin Molière, Škrtac, red. Vinko Brešan
Škrtac (nastao 1668.) je komedija u pet činova, nadahnuta Plautovim Ćupom, o škrtom Harpagonu, starom udovcu, predstavniku svojeg vremena. koji svojom škrtošću tjera kćer Elize i sina Cleanta na turoban život. Zbog svoje škrinjice s deset tisuća zlatnika spreman je odreći se svega, pa i svoje izabranice Marijane. Škrtost i pohlepa utjelovljeni u beskrupuloznom liku Harpagona, poroci su koji vode u usamljenost.
Hrvatsko narodno kazalište u Varaždinu: Jean-Baptiste Poquelin Molière, Škrtac, red. Vinko BrešanHrvatsko narodno kazalište u Varaždinu: Jean-Baptiste Poquelin Molière, Škrtac, red. Vinko Brešan
Molière, pravim imeom Jean­-Baptist Poquelin (Pariz, 1622. – Pariz, 1673.), francuski komediograf, redatelj, ravnatelj kazališta, glumac, u svojim se komedijama koristio sredstvima farse za satire određenih običaja i morala svojega doba, postigavši prirodnost koja ne proizlazi toliko iz karikiranja zbilje koliko iz karikaturalnosti likova iz zbilje, kao rezultat pronicavog promatranja ljudske naravi u svim njezinim nijansama. Sačuvane su 34 njegove komedije, od kojih su najpoznatije: Tartuffe, Don Juan, Mizantrop, George Dandin, Škrtac, Skapenove spletke i dr.

Vinko Brešan (Zagreb, 1964), poznati filmski redatelj, dobitnik je mnogih prestižnih nagrada. Neki od filmova: Kako je počeo rat na mom otoku (1996) Maršal (1999) Svjedoci (2003) Nije kraj (2008) Svećenikova djeca (2013)