Nova predstava: Arapsska noć u režiji Dubravka Torjanca

HNK u Varaždinu i CKZ Čakovec, Roland Schimmelpfennig ARAPSKA NOĆ, red. Dubravko Torjanac, foto: Darko GorenakHNK u Varaždinu i CKZ Čakovec, Roland Schimmelpfennig ARAPSKA NOĆ, red. Dubravko Torjanac, foto: Darko Gorenak

U srijedu, 12. prosinca na Velikoj sceni HNK u Varaždinu premijerno je izvedena drama Rolanda Schimmelpfenniga Arapska noć u režiji Dubravka Torjanca, nastala u koprodukciji CZK Čakovec i HNK u Varaždinu. 

HNK u Varaždinu i CKZ Čakovec, Roland Schimmelpfennig ARAPSKA NOĆ, red. Dubravko Torjanac, foto: Darko GorenakStanovnici velikog stambenog bloka žive svojim ustaljenim načinom: domar brine o zgradi od deset katova, Franciska dolazi kući s posla, umorna je i spava dok njezina arapska sustanarka Fatima ljubuje s Kalilom, Karpati iz susjedne zgrade gleda kroz prozor… Ali jedne noći za punog mjeseca njihovi životi iskaču iz kolosijeka. Pokvaren lift i nestanak vode u staroj zgradi slučajne okolnosti, otponac su njihovim potisnutim žudnjama i snovima. Stvarno i nestvarno se ispremiješaju u poetičnu potrebu za ljubavi.
Simultana radnja svih aktera na pozornici i neobičnost njihove pripovjedno – doživljajne strukture izazov su za glumačke interpretacije, a gledatelju daju začudnost i nužno ga uključuju da poput voajera sudjeluje u predstavi te svojom imaginacijom postigne pun doživljaj.

Tekst suvremenog njemačkog dramatičara Ronalda Schimmelpfenniga postigao je uspjeh diljem svjetskih pozornica, a glumci: Zdenko Brlek, Barbara Rocco, Katarina Arbanas, Ivica Pucar i Peđa Gvozdić, uz redatelja Dubravka Torjanca, s veseljem su pripremili varaždinske izvedbe. 

HNK u Varaždinu i CKZ Čakovec, Roland Schimmelpfennig ARAPSKA NOĆ, red. Dubravko Torjanac, foto: Darko GorenakHNK u Varaždinu i CKZ Čakovec, Roland Schimmelpfennig ARAPSKA NOĆ, red. Dubravko Torjanac, foto: Darko Gorenak

Pričaj mi o Gorkome u Teatru &TD

Mani Gotovac, Pričaj mi o GorkomeMani Gotovac, Pričaj mi o Gorkome

Povodom gostovanja predstave Pričaj mi o Gorkome, a nastaloj prema autobiografskim romanima „Fališ mi“ Mani Gotovac, 5. i 6. prosinca, Teatar &TD ugošćuje i svoju prvu žensku ravnateljicu, ujedno i prvu intendanticu u povijesti hrvatskog kazališta. Od sezone 1992/1993. do sezone 1997/1998, Mani Gotovac smjelo se posvećuje  kazalištu kao prostoru istraživanja u umjetnosti. Istražuje,  propitkuje suvremenu hrvatsku i europsku dramu i kazalište te na suradnju poziva Ivana Vidića, Asju Srnec Todorović, Matu Matišića, Lukasa Nolu, Ivicu Buljana, Natašu Rajković i Bobu Jelčića. Mani Gotovac, u razdoblju mračnih devedesetih, otvara novu pozornicu u Francuskom paviljonu, promišlja nove putove kazališnog izražavanja te organizira međunarodna gostovanja Teatra &TD.

Istovremeno se u privatnom životu Mani Gotovac razvija snažna ljubavna priča, koja se djelomično odvija i u Teatru &TD. Predstava “Pričaj mi o Gorkome”, ljubavna je priča o  dvoje ljudi koji su trideset godina živjeli jedan za drugoga, a samo tri godine proveli zajedno. U predstavi glume Lela Margitić, Hana Hegedušić i Robert Plemić, a režiju potpisuje ansambl predstave. Predstava je premijerno izvedena na Sceni Zvonimir Rogoz  HNK-a Varaždin, a ostatak autorskog tima čine: Slaven Edvin Bot (svjetlo), Dubravka Škvrce (kostimi) te Morana Krpan (asistentica).

Predstava je na rasporedu 5. i 6. prosnica u 20 h u polukružnoj dvorani Teatra &TD, dok će se razgovor s Mani Gotovac o ženama u kazalištu, o kazalištu kao takvom, o ljubavi, o beskompromisnom kazališnom i umjetničkom istraživanju, održati 6. prosinca u 18h u kafiću Teatra &TD. Cijena ulaznice za predstavu je 50 kuna / 25 kuna za studente.


Predstava je praizvedena 11. listopada 2012. na sceni Zvonimir Rogoz u varaždinskom HNK. Glume Hana Hegedušić kao mlada Mani, Lela Margitić kao ostarjela Mani, dok je uloga Gorkog pripala Robertu Plemiću.

Mani Gotovac, Pričaj mi o Gorkome, plakat predstaveU bilješci autorica Mani Gotovac je zapisala: "Kada je predstavljena moja prva prozna knjiga Fališ mi, zima, proljeće u Profilovoj knjižari, kazališni prijatelji su primijetili:
- Pa to ti je za teatar. Hoćeš li adaptirati?
- Ne pada mi ni na kraj pameti. Dosta mi je teatra, zauvijek mi je dosta teatra, odgovorila sam.
 Pročitajte cijeli tekst.         

Pogledajte
video zapis iz predstave
na YouTubeu.


Predstava Pričaj mi o Gorkome medijski je iznimno dobro praćena a u nastavku, klikom na ime medija ispod slike, možete pogledati neke od objavljenih tekstova.

Jutarnji list               Danas.h                    Novi list                  Dayline.info             t.portal                  Varaždinske vijesti