Snjeguljica mora umrijeti u režiji Mirana Kurspahića

SNJEGULJICA MORA UMRIJETI, red. Miran Kurspahićsrijedu, 4. prosinca u 10,00 sati na Velikoj sceni za škole je  izvedena dramska predstava za djecu i odrasle Snjeguljica mora umrijeti nastala u koprodukciji Dječje i lutkarske scene HNK-a u Varaždinu i Kazališne družine Pinklec te CZK Čakovec iz Čakovca. Predstava je imala dvije premijere: u Čakovcu 29. rujna 2012. i u Varaždinu u petak 5. listopada 2012.

Redatelj je Miran Kurspahić, dramaturginja Rona Žulj, kostimograf Ivica Skoko, glazbu je napisao Nikša Marinović, a rasvjetu potpisuje Neven Taradi. Igraju: Nancy Abdel- Sakhi (Snjeguljica), Davor Dokleja (Avatar/Junak), Karolina Horvat (Kraljica, služavka), Mario Jakšić (Lovac, kuhar, patuljak) i Matija Kezele (Ogledalce, stjuard, patuljak).

SNJEGULJICA MORA UMRIJETI, red. Miran KurspahićCilj ovoga projekta je na interaktivan i događajan način naglasiti didaktični aspekt bajke. Gledatelju prepoznatljiva bajka uz pomoć dramaturških umetaka i odvojaka dobija sasvim novo ruho i koncept, koji bi zaintrigirao gledatelja i naveo ga na participaciju u igri. Bitna stavka je da ta priča mora biti dobro poznata gledatelju, kako se ne bi trošilo suvišno vrijeme na objašnjavanje fabule, te kako bi se gledaoc osjećao sigurno u strukturi priče koju poznaje. Uz pomoć avatara, lika iz svijeta bajke, publika postaje aktivni sudionik i junak priče, koju putem vlastitih odluka usmjerava sam daljnji tijek zbivanja i mogući završetak bajke. Publika putem glasovanja donosi odluke koje njihov avatar sprovodi u priči (predstavi), te na različitim punktovima priče odvodi njen razvoj u posve novim smjerovima. Sve što se dešava u priči, ovisi o njihovoj grupnoj odluci. To je ujedno i zanimljiv i poučan način da se djeci (a i roditeljima) približi i objasni koncept demokracije, koncept glasovanja te ideja odlučivanja većine.

SNJEGULJICA MORA UMRIJETI, red. Miran KurspahićPriča se dakle može granati u raznim smjerovima, no nisu svi završeci sretni po glavne junake ili po samog avatara. Stvari jednako tako mogu poći po zlu te dovesti priču, preuranjenom ili nesretnom završetku. Na taj se način spoznaje kako odluka većine nije nužno najbolja moguća odluka. Na određenim punktovima u priči, pred avatara su stavljene dvije moguće radnje i odluke o kojima se on konzultira sa publikom. Publika glasa za jednu od te dvije opcije i avatar ispoštovavši njihovu odluku prione tom smjeru radnje. Na glumcu/avataru je da svojom vještinom vođenja utječe na publiku, te da u slučaju prevelikog lutanja priču usmjeri u pravome smjeru i privede ju u razumnom vremenskome trajanju željenom svršetku.

Predstava traje 50 minuta, a namijenjena je starijima od 10 godina (viši razredi osnovne škole te prvi i drugi razredi srednje škole).

Premijera kajkavske komedije Bogi Ivač – Znova u režiji Ljubomira Kerekeša

Bogi  Ivač – Znova (srednjovjekovne francuske farse na kajkavskom)Bogi  Ivač – Znova (srednjovjekovne francuske farse na kajkavskom)

Bogi  Ivač – Znova (srednjovjekovne francuske farse na kajkavskom)U petak, 20. peosinca 2013. na Sceni Zvonimir Rogoz premijerno je izvedena predstava Bogi Ivač – Znova (srednjovjekovne francuske farse na kajkavskom). Tekst je s francuskog preveo Vladimir Gerić koji je i scenograf predstave, redatelj je Ljubomir Kerekeš koji je iautor adaptacije teksta te kostimograf. Autor kajkavizacije je Tomislav Lipljin, songove je skladao Dragutin Novaković Šarli, a asistent redatelja je Jan Kerekeš.

Jedna od najpoznatijih, najbolje posjećenih i najdugotrajnijih predstava HNK-a u Varaždinu, vraća se u punom sjaju. Naravno, radi se o predstavi Bogi Ivač – Znova. Ljubomir Kerekeš okupio je glumačku ekipu koja će obnoviti kajkavsku erotsku komediju Bogi Ivač i opravdati dodatak Znova u sklopu kojeg se nalazi niz novih, aktualnih i duhovitih situacija. Predstava je svakako za odrasle jer obiluje lascivnim scenama. Jan Kerekeš utjeloviti će novog Bogog Ivača, Sunčana Zelenika Konjević utjeloviti će Miciku, Ljubomir Kerekeš i Mirjana Sinožić glumiti će roditelje Bogog Ivača, a Fičfirič će biti Mitja Smiljanić.

Ususret Silvestrovu: Gala-koncert i ulolmci iz balet Orašar

U susret SilvestrovuU nedjelju, 29.prosinca u HNK u Varaždinu u 20 sati je održan gala-koncert pod nazivom Ususret Silvestrovu čime se HNK Varaždin,Varaždinski komorni orkestar te varaždinska i hrvatska vrhunska glazbena imena: sopranistice Valentina Fijačko i Jelena Štefanić, mezzosopranistica Sofija Cingula i dirigent Ivan Josip Skender pridružuju dočeku Nove godine u Varaždinu. U programu će sudjelovati vodeća hrvatska baletna i operna imena: primabalerina Edina Pličanić i prvak Tomislav Petranović te tenor Zrinko Sočo. Ovim svečanim programom varaždinski HNK završava godinu obilježavanja 140 godina zgrade Kazališta i proslavlja dobivanje nacionalnog statusa.

S varaždinske će se Velike scene te večeri čuti i Grofica Marica i Habanera i Pizzicato polka, kao i mnoge napitnice i ljubavni dueti uz Varaždinski komorni orkestar pod dirigentskom palicom Ivana Josipa Skendera, v.d. ravnatelja Opere HNK-a u Zagrebu. Poslastica programa su ulomci iz baleta Orašar Petra Iljiča Čajkovskog iz produkcije HNK-a u Osijeku s hrvatskim baletnim prvacima kao solistima.

Drugi, opušteniji dio programa, bit će u Velikoj koncertnoj dvorani uz varaždinski jazz band „Kaj te briga“ pod vodstvom Petra Eldana. Cijene ulaznica: parter i lože 70 kuna, balkon 50 kuna. Rezervacije i prodaja karata blagajna HNK-a u Varaždinu u utorak 24. prosinca od 10 do 12 sati, petak i subota 27. i 28. prosinca od 10 do 12 te od 18 do 19,30, a u nedjelju 2 sata prije koncerta tj. od 18 do 20 sati.