Komedija Ufuraj se i pukni Ljubomira Kerekeša na prodanim izvedbama

HNK u Varaždinu: Ljubomir Kerekeš, Ufuraj se i pukni, red. Ljubomir Kerekeš

U utorak, 2. prosinca u 11,30 sati i u srijedu, 3. prosinca u 11,30 sati na Velikoj sceni HNK-a u Varaždinu izvedena je komedija Ufuraj se i pukni Ljubomira Kerekeša. Obe su izvedbe (ras)prodane. Predstava je autorski projekt Ljubomira Kerekeša (tekst, redatelj, scenograf, glumac) nastala u vlastitoj produkciji autora i u sporazumu s HNK-om u Varaždinu. Autori glazbe su braća Leo i Ninoslav Friščić, oblikovatelj svjetla je Marijan Štrlek, a majstor tona Siniša Medved. U predstavi igraju mladi akademski glumci Zoran Pribičević i Jan Kerekeš te prvak drame varaždinskog HNK-a, Varaždinac Ljubomir Kerekeš
Nova komedija Ljubomira Kerekeša Ufuraj se i pukni na (autoru) specifičan način progovara o dva brata na životnoj prekretnici. Što studirati i zašto? – Odluka je koju treba donijeti, a izbor pada na studij glume. Uz pomoć susjeda „supervizora“, Krunoslav i Zoki kreću u nemoguću misiju…
HNK u Varaždinu: Ljubomir Kerekeš, Ufuraj se i pukni, red. Ljubomir Kerekeš
“… imaš glumaca kaj ne mogu reći R ili zamuckuju, ali kaj, ako je to u karakteru uloge onda te dižu u nebesa, hvale na sve strane, ono, kak tip super glumi mucavca ili ono, kak se tip isfural baš na ČŽŠ, ono, koja koncentracija… Osim toga, kolko ih imaš kaj govore normalno, a nemaju pojma o glumi. Reci ti meni kaj je gore, ne znati glumiti i govoriti čisto, ili biti glumčina sa šprahfelerom. Znaš ti kolko imaš, ono, recimo, kraljeva u dramaturgiji kaj su frfljali, a vladali su !!! A igrati kralja to ti je najčešće glavna uloga, kužiš? ”

Rekli su o predstavi:

Ova predstava “plijeni zabavljačkom komunikativnošću, a ništa ne gubi na humanističkoj sugestibilnosti” (Bartolec, R.) Naime, inspiriran ispitima svoga sina, Ljubomir Kerekeš na veliku scenu varaždinskog HNK donosi predstavu punu uličnih izraza, žargonizama govoreći o “jednoj generaciji oblikovanoj od devedesetih do danas, u doba neovisnosti, sa svim obilnim kontroverzama i dilemama” (Bartolec, R.) te prikazujući stvarne likove ispunjene problemima malog čovjeka (ljubavni jadi i problem neupisanog željenog fakulteta Krunoslava Prišta - Jan Kerekeš), samoća, potreba za društvom i razgovorom susjeda Črčeka (Ljubomir Kerekeš), ali i empatiju te oslonac pun bratske ljubavi (prikazan preko lika Zorana Prišta - Zoran Pribičević).
HNK u Varaždinu: Ljubomir Kerekeš, Ufuraj se i pukni, red. Ljubomir KerekešHNK u Varaždinu: Ljubomir Kerekeš, Ufuraj se i pukni, red. Ljubomir Kerekeš
“Naime, prateći predstave i glumce u naoko jednostavnim zgodama i nezgodama – tim virtuoznim fragmentarnim taktičkim tapkanjima i vrludanjima u krugu nebitnoga i sporednoga da bi odjednom akceptirali krucijalno (...) usred raskalašenih monologa, konverzacija, pravi buvljak pučkih albuma i citata, uvijek zasja rečenica, pasus, ili samo riječ, koji odjednom prožmu jer se osjetilo nešto veliko (...) a kad se i javi tužan zvuk, to nije patetika ili sentimentalnost, radi se o – srokom i akrobacijom riječi bez zamućene misli – nadi, prkosu, skromnosti..” (Bartolec, R.).

(Izvori: www.kazaliste.hr (Robertino Bartolec) i lacouture.hr (Ena Bebek))

Kad svi ti kažu da nemaš šanse
stisni zube ne daj se!
Ufuraj se i pukni, tako treba,
tko te ne zna nek te upozna!

Komedija Ufuraj se i pukni praizvedena je 7. ožujka 2012. u sklopu kulturne manifestacije autorskih kazališnih predstava  3. Tjedna smijeha Ljubomira Kerekeša, održane u varaždinskom HNK-u od 4. do 11. ožujka 2012. godine pod sponzorstvom varaždinskih tvrtki:Derma dd, Automobil Lončar, TP Varaždin, Kos Transporti, Megaspel i Tiskara TIVA.

Sretan Božić i novu 2015. godinu želi Vam Hrvatsko narodno kazalište u Varaždinu

Ruke po Ranku prema noveli Ruke Ranka Marinkovića u Koprivnici

Ruke po RankuRuke po Ranku

četvrtak, 11. prosinca u 13,00 sati u POU Koprivnica izvedena je predstava Ruke po Ranku Vesne Kosec-Torjanac. Praizvedba predstave bila je 22. veljače 2013. u Visu. Ruke po Ranku temeljene su na noveli Ruke Ranka Marinkovića, a motivski se dotiče i Marinkovićevih novela Mrtve duše i Zagrljaj. Predstava je praizvedena u sklopu programa obilježavanja 100. obljetnice rođenja Ranka Marinkovića (22. veljače 1913.).
Ruke po Ranku
U glumačkoj igri, Sunčana Zelenika Konjević, Katarina Arbanas i Goran Guksić, služeći se različitim scenskim tehnikama: sjenama, tzv. crnim teatrom, projekcijama, lutkarskom animacijom, pijeskom i dr., uz pomoć vještih ruku Petra Eldana na klaviru, pokušat će od motiva u kontemplativnom Marinkovićevu rukopisu stvoriti živu kazališnu priču. Redatelj je Dubravko Torjanac, scenograf i autor lutaka Ivan Duić, dramaturginja Vesna Kosec-Torjanac, a skladatelj Petar Eldan.

Ranko MarinkovićIako je motiv ruku prisutan u svakoj noveli Marinkovićeve zbirke Ruke (objavljene 1953), u Rukama su Lijeva i Desna autonomni likovi pomoću kojih autor postavlja epistemološka i ontološka pitanja u svom osebujnom doživljaju stvarnoga svijeta, problematizira smisao ljudske egzistencije, smisao sebe, smisao pisanja i uopće stvaranja. Lijeva je simbol iskonskog porijekla, nježnosti, osjećajnosti, podređena Desnoj koja je forma, civilizacija, razum, Demiurg i ljudski ponos. Raspolućenost čovjeka između stvaranja i razaranja, između humanog i degradacije ljudskog, moderna je varijacija erazmovske pohvale ljudske ludosti. Ironijskim propitivanje zbilje pomoću personaliziranih ljudskih udova pomaknuo je stvarni svijet prema svijetu groteske i apsurda. Pročitajte cijeli tekst.

Božićni koncert Ivo Gamulin Gianni i prijatelji u HNK-u u Varaždinu

Plakat koncerta Ivo Gamulin Gianni U nedjelju, 14. prosinca u 20,00 sati na Velikoj sceni HNK-a u Varaždinu održat će se koncert Ivo Gamulin Gianni i prijatelji, na kojem će uz tenora Ivu Gamulina Giannija nastupiti sopranistica Valentina Fijačko i sjajna vokalistica Ivana Kindl. U povodu koncerta Ivo Gamulin Gianni je rekao „Vrijeme adventa mi je najdraži dio godine i zbog toga već tradicionalno svake godine okupljam vrhunske glazbenike i prijatelje da zajednički podijelimo radost Božića na pozornici. Posebno me raduje da ćemo ove godine čaroliju božićnih pjesama podijeliti s divnom varaždinskom publikom.“ Na varaždinskom koncertu publika će imati priliku uživati u hrvatskim božićnim pjesmama, ali i međunarodnim božićnim evergreenima.

Tijekom proteklih godina Ivo Gamulin Gianni je na svojim božićnim koncertima redovito ugošćivao poznata glazbena imena s hrvatske ali i svjetske glazbene scene. Tako je prošle godine na tradicionalnom božićnom koncertu u Koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski u Zagrebu pjevao sa španjolskom zvijezdom Pastorom Soler, Majom Blagdan i Vandom Winter, a prethodnih je godina na svojim božićnim koncertima ugostio Doris Dragović, Gloriu Gaynor, Dionne Warwick, Davida Elliotta i druga velika pjevačka imena.

OTKAZANO!

Program Novogodišnjeg koncerta 2015. – Valceri, polke i druge špelancije

DRAGE USPOMENE
(D. Hruza) 

U NARAVI / šaljiva polka
(D. Hruza) 

NOVOVEŠKA KORAČNICA
(R. Šimunaci)

KOLO IZ OPERETE ''BARUN TRENK''
(S. Albini – obr. I. Kuljerić)

MADAME TROUBADOUR
(S. Albini – obr. T. Uhlik)
LIDIJA HORVAT DUNJKO I ANTONIA DUNJKO

SAKSOTAMBUROMARINADA
(T. Uhlik)
KVARTET SAKSOFONA

LIČKO PRELO
(T. Uhlik)
KVARTET SAKSOFONA

SAMBA DE ESLAVONIA
(F. Novosel)
FILIP NOVOSEL, brač

BAKLAVA'S DANCE
(M. Meštrović)
UDARALJKAŠKI ANSAMBL ''SUDAR''

INTIMA
(M. Prohaska – obr. F. Novosel)
LELA KAPLOWITZ, vokal;  JOE KAPLOWITZ, klavir

( ----------------------)
JOCQUES HOUDEK

HAJDMO U VARAŽDIN / Duet iz operete ''Grofica Marica'
( E. Kalman – obr. ----------)
DANIJELA PINTARIĆ I BOJAN JAMBROŠIĆ

ZAGREBULJE
(M. Makar)

NOVO LETO DOŠLO NAM JE
(B. Potočnik) 

POTPURI  
(M. Meštrović)
UDARALJKAŠKI ANSAMBL ''SUDAR'' i Tamburaški orkestar  HRT-a