Humanitarni koncert za Opću bolnicu Varaždin

Humanitarni koncertU subotu, 14. veljače 2009. u 19,30 sati na velikoj sceni HNK u Varaždinu održan je humanitarni koncert u povodu Dana bolesnika i Valentinova. Nastupio je Zbor Splitski liječnici pjevači te kao gosti solisti: Nelli Manuilenko, sopran, Lidija Horvat-Dunjko, sopran, Sanja Erceg-Vrekalo, sopran i Sveto Komnenović-Matošić, tenor.

Dirigirao je Rajmir Kraljević, pjevače je  na glasoviru pratio Ivan Božičević, a voditelj programa bio je Mario Radić.
Prihod od prodanih ulaznica namijenjen je obnovi kirurgije Opće bolnice Varaždin.

Na programu su bili:
-  K. Magdić: OTČE NAŠ – zbor SLP
-  K. Metikoš: AVE MARIA – zbor SLP
-  M. Engelhart: AVE MARIA – Sveto Komnenović-Matošić i zbor SLP
-  I. Zajc: AVE MARIS STELLA – Nelli Manuilenko i zbor SLP
-  I. Tijardović: O KUĆO MALA – zbor SLP
-  D. Pejačević: ZAŠTO – Sanja Erceg-Vrekalo
-  A. Kabiljo: NEKA CIJELI SVIJET – zbor SLP
-  L. Arditi: IL BACIO – Lidija Horvat-Dunjko; glasovir: Mario Čopor
-  E. Kálmán: ČARDAŠ GROFICE MARICE – Lidija Horvat-Dunjko; glasovir: Mario Čopor
-  A.L. Webber: MEMORY – zbor SLP
-  L. Denza: FUNICULÌ – FUNICULÀ  - Sveto Komnenović-Matošić i zbor SLP
-  Ruska romansa: ŠAL BOJE VIŠNJE – Nelli Manuilenko
-  G.M. Dermot: AQUARIUS / LET THE SUNSHINE – zbor SLP
-  Engleska narodna pjesma: AMAZING GRACE – Sanja Erceg Vrekalo i zbor SLP
-  A. Šrabec: ODA DALMACIJI – zbor SLP
-  I. Badurina: VILO MOJA – zbor SLP

Cijene ulaznica su 50 kuna u parteru i ložama, 50 kuna u mezaninu, 40 kuna u ložama na 1. katu i 20 kuna na balkonu. Za rezervacije nazovite telefon 214 688 (propaganda) ili posjetite blagajnu.

Crna obiteljska komedija Bette i Boo u braku u režiji Stevena Kenta

Christopher Durang: Bette i Boo u braku, red. Steven Kent, Franjo Kuhar i Alma PricaChristopher Durang: Bette i Boo u braku, red. Steven Kent, Sunčana Zelenika-Konjević, Franjo Kuhar i Željko MavrovićU ponedjeljak, 16. veljače u 19,30 na velikoj sceni HNK u Varaždinu na rasporedu je bila  crna komedija Christophera Duranga Bette i Boo u braku premijerno izvedena u petak, 30. siječnja 2009. Tekst je preveo Vinko Zgaga, a režirao Steven Kent. Dramaturginja je Lada Kaštelan, scenograf David Flaten, kostimografkinja Diana Kosec Bourek, asistentica redatelja Ksenija Krčar, a asistent scenografa Matthew Hill.

Ova komedija smatra se ponajboljim Durangovim djelom, a temelji se na »slatko-gorkom iskustvu« braka njegovih roditelja. Svjetska praizvedba bila je 1985. godine u New Yorku. Ulogu Bette glumila je slavna Joan Allen, Soot Olympia Dukakis, a Matta sam autor Christopher Durang. 

Christopher Durang: Bette i Boo u braku, red. Steven Kent; Željko Mavrović, Alma Prica, Franjo Kuhar i Sunčana Zelenika-KonjevićU predstavi nastupaju:
Alma Prica (Bette Brennan),
Marija Krpan (Margaret Brennan, njezina majka),
Robert Plemić (Paul Brennan, njezin otac),
Barbara Rocco (Joan Brennan, njezina sestra),
Hana Hegedušić (Emily Brennan, njezina sestra),
Franjo Kuhar (Boo Hudlocke),
Željko Mavrović (Karl Hudlocke, njegov otac),
Sunčana Zelenika Konjević (Soot Hudlocke, njegova majka),
Marinko Prga (Otac Donally/Doktor) i
Ivan Glowatzky (Matt).

Christopher Durang: Bette i Boo u braku, red. Steven Kent; Franjo Kuhar i Alma PricaPostavljajući na repertoar djelo američkog dramatičara Christophera Duranga Brak Bette & Boo Hrvatsko narodno kazalište u Varaždinu nastavlja suradnju s uglednim američkim redateljem Stevenom Kentom, koja je započela 2007. godine uspjelim postavljanjem Feydeauove Bube u uhu.

Steven Kent
je kazališni redatelj i pedagog na glasovitom Kalifornijskom sveučilištu u Los Angelesu (UCLA). Stalni je suradnik i utemeljitelj više američkih kazališta. Kao gost zagrebačkoga HNK postavio je tri predstave od kojih je najveći trag ostavio sjajan Williamsov Tramvaj zvan žudnja. S Deenom Metzger tri je puta u Grčkoj vodio međunarodne kazališne radionice nadahnute Eleuzinskim svečanostima. Trostruki je dobitnik cijenjenoga priznanja losangeleskih kritičara.

Kritika o Bette i Boo u braku: Jezivo smiješno

U kritici premijere Bette i Boo u braku Želimir Ciglar u Večernjem listu ističe da bi se predstava mogla sažeti u dvije riječi: jezivo smiješno. Steven Kent je predstavu skladno oblikovao  na sceni vodeći glumce i publiku neprestance po uskoj granici strave, užasa i smijeha. Ivan Glowatzky koji je uvjerljivo odigrao Matta, pripovjedača, unosi obilje razumijevanja i pažnje za svoje likove. Izvrsnom dvojcu koji vodi predstavu Almi Prici i Franji Kuharu oduševljeno se pridružila blistava Hana Hegedušić, a Sunčana Zelenika Konjević prvi je put odigrala ženu u ozbiljnim godinama, i to s toliko razumijevanja i duhovitosti da je posrijedi inteligentna i minuciozna glumačka studija jednog dragog karaktera. Marinko Prga uistinu si je dao maha, njegov je komičarski nerv snažno obuhvatio cijelu predstavu jer svojom ulogom svećenika utjelovljuje i nerješivi problem s kojim je obitelj suočena. Barbara Rocco, Marija Krpan, Željko Mavrović i Robert Plemić znalački su pridonijeli zajedništvu ove uravnotežene predstave. Pročitajte cijelu kritiku Želimira Ciglara u Večernjem listu. 

Steven Kent: Durang u Bette i Boo u braku istodobno izaziva suze i smijeh

Pročitajte intevju s američkim redateljem Stevenom Kentom koji je režirao svoju petu predstavi u Hrvatskoj: Bette i Boo u braku Christophera Duranga. Na pitanje kakav je Durang kao pisac, Steven Kent odgovara: "Darovit. Hrabar. Promišljen. Mračan. Duhovit. Dubok. Vrlo dubok. Pravu dubinu uviđate tek na drugo čitanje. On se bavi segmentom američkog, ali i svakog društva, pokazujući kakvo zlo ljudi mogu nanijeti jedno drugome ne razmišljajući. Npr. roditelji koji preferiraju jedno dijete, pa se drugo osjeća zanemareno. Durang pokazuje međugeneracijsko emocionalno nasilje, što je rijetka kvaliteta pisca". Pročitajte cijeli intervju objavljen na KULISA.eu.