Premijera Lamentacije Valenta Žganca Miroslava Krleže u režiji Dubravka Torjanca

Lamentacije Valenta Žganca Miroslava Krleže u adaptaciji Matka Sršena i režiji Dubravka TorjancaLamentacije Valenta Žganca Miroslava Krleže u adaptaciji Matka Sršena i režiji Dubravka Torjanca

U četvrtak 17. veljače 2011. na Sceni Zvonimir Rogoz premijerno su izvedene Lamentacije Valenta Žganca Miroslava Krleže u adaptaciji Matka Sršena i režiji Dubravka Torjanca. Skladatelj je Dragutin Novaković Šarli, scenograf Slaven Edvin Bot, majstor rasvjete Marijan Štrlek, dok je izbor kostima načinio Ivan Debeljak.

Lamentacije Valenta Žganca Miroslava Krleže u adaptaciji Matka Sršena i režiji Dubravka TorjancaU glavnim ulogama nastupaju Zdenko Brlek (Valent Žganec) i Darko Plovanić (Doktor).

Pored Balada Petrice Kerempuha, drugi Krležin obimniji tekst na kajkavskom upravo su Lemantacije Valenta Žganca, istoimeno poglavlje romana Na rubu pameti. Stubičanec Valent Žganec, zvani Vudriga, utamničen je zbog krivolova, ćeliju dijeli s doktorom prava, pa potaknut doktorovom budističkom lektirom, u preobilju uzničkog vremena, pripovijeda svoju životnu priču: dva puta se, bezuspješno, ženio, kao austrougarski domobran četiri je godine krstario ratištima Prvoga svjetskog rata, na vlastitoj je koži doživio poraze i rasplinuće obmana trojednih carsko-kraljevskih laži, slušao, vjerovao i razočarao se hrvatskim međuratnim politikantima.
Valentova kob je njegov zdrav, vitalan, subverzivan seljački razum, gotovo instinktivno ćućenje financijsko-političkih opereta: "Se su to gospodske bedarije". Čitati i igrati ga danas znači ponovno se, posredstvom Valenta i s Krležom, zapitati o tragičnim sukobima koje i dalje izazivaju "financijske, građanske, feudalne i imperijalističke, klimatske i rasne laži" (M. Krleža, Hrvatski bog Mars).  

Lamentacije Valenta Žganca Miroslava Krleže u adaptaciji Matka Sršena i režiji Dubravka TorjancaLamentacije Valenta Žganca Miroslava Krleže u adaptaciji Matka Sršena i režiji Dubravka Torjanca

Valentinovo u kazalištu

Valentinovo u kazalistuNa Dan zaljubljenih, Valentinovo, u nedjelju 13. veljače u 19,30 sati, na Velikoj sceni HNK u Varaždinu održan je prigodni program Valentinovo u kazalištu.
U programu su sudjelovali: Arijana Čulina, glumica HNK Split; Stojan Matavulj, glumac HNK u Varaždinu, i bend kojeg čine Jadran Vušković, gitarist i autor mnogih pjesama poznate grupe Daleka Obala; Nenad Bego, basist koji je svirao sa većini većih grupa sa područja ex YU (Pro Arte, Tutti Frutti, itd), a jedno vrijeme je bio član grupe Boy Georgea; Darko Aljinović, klavijaturist, svirao sa svim značajnijim muzičarima i pjevačima (Oliver, Parni valjak, itd); Vladimir Kragić, jedan od najznačajnijih bubnjara na području jazz i blues glazbe; te grupa plesačica trbušnog plesa.

Na duhovit način se raspravlja o muško-ženskim odnosima, recitira ljubavna poezija naših eminentnih političara, raspravlja se o jednakosti seksualnih manjina, kao i o tome što sve moramo napraviti da pristupimo EU. Program je kabaretskog tipa i sastoji se od brojnih skečeva, pjesama, obrada poznatih pjesama, govorenja poezije i plesa, kao što svaki pravi cabaret treba i imati.

Valentinovo u kazalištu odvija se pod pokroviteljstvom Varaždinske županije.

Premijera Ljepotice iz Leenanea Martina McDonagha u režiji Ksenije Krčar

HNK u Varaždinu: Martin McDonagh, Ljepotica iz Leenanea, red. Ksenija Krčar, foto: © GodarHNK u Varaždinu: Martin McDonagh, Ljepotica iz Leenanea, red. Ksenija Krčar, foto: © Godar
petak 11. veljače 2011. na Sceni Zvonimir Rogoz premijerno je izvedena drama Ljepotica iz Leenanea irskog dramatičara Martina McDonagha u režiji Ksenije Krčar.

HNK u Varaždinu: Martin McDonagh, Ljepotica iz Leenanea, red. Ksenija Krčar, foto: © GodarLjepotica iz Leenanea je crna komedija o odnosu usidjelice Maureen i njezine majke Mag koje žive na brdu u malom mjestu Leenaneu, gdje svatko zna sve o svakome, ali neke tajne su ipak dobro čuvane. Njihov svakodnevni život (i redovite svađe) potpuno preokrene neočekivani dolazak nekadašnjeg prijatelja koji se zaljubi u Maureen. Njezina majka to nikako ne može prihvatiti te svojim uplitanjem započinje niz događaja koji vode otkrivanju tajni...

Tekst je prevela Lara Hölbling Matković, scenografkinja je Ksenija Krčar, kostimografkinja Vesna Stilinović, asistentica redateljice Gordana Slivka, a rasvjetu je oblikovao Slaven Edvin Bot. U predstavi nastupaju: Hana Hegedušić (Maureen Folan), Gordana Slivka (Mag Folan, njezina majka), Robert Plemić (Pato Dooley) i Ivica Pucar (Ray Dooley, njegov brat).

Martin McDonaghMartin McDonagh (26. ožujka 1970.), ubraja se među najznačajnije britanske, ali i svjetske suvremene dramatičare. Iako porijeklom Irac, rođen je u Londonu, ali ostaje snažno vezan uz domovinu svojih roditelja. Gotovo sve njegove drame odigravaju se u Irskoj. Njegova prva drama Ljepotica iz Leenanea (1996) doživjela je iznenadan uspjeh i postala pravi kazališni hit. Nakon nje uslijedile su još dvije drame (A Skull in Connemara, 1997., The Lonesome West, 1997.) koje su zatvorile njegovu prvu, tzv. Leenanesku trilogiju. McDonagh polazi iz tradicije irske drame, ali ju istovremeno ironizira, ubacuje elemente britanske cool dramatike, humorističnih televizijskih serija i nezavisnih filmova. Dobitnik je mnogih kazališnih nagrada i priznanja (Tony Award, Critics' Circle Theatre Award, Laurence Olivier Award). Godine 2006. osvojio je Oscara za kratkometražni igrani film Six Shooter, a kao redatelj dugometražnog igranog filma debitira 2008. komedijom Kriminalci na godišnjem (In Bruges) za čiji je scenarij nominiran za Oscara.