Gostovanje drame John Gabriel Borkman Henrika Ibsena

John Gabriel Borkman John Gabriel Borkman

U petak, 21. veljače u 19,30 sati na Velikoj sceni HNK-a u Varaždinu u povodu Prešernovog dana gostovalo je Slovensko narodno gledališče iz Maribora s predstavom John Gabriel Borkman Henrika Ibsena u režiji Mateje Koležnik.
Naslovni junak drame John Gabriel Borkman (nastale 1896) bivši je bankovni direktor, koji je ilegalnim financijskim špekulacijama izgubio cijelu ženinu imovinu i ušteđevinu svojih klijenata, zbog čega je završio u zatvoru. Obitelj je iz egzistencijalne krize izvukla Borkmanova šogorica i njegova prva ljubav Ella koju je napustio zbog materijalnog položaja njezine sestre Gunhild. Borkman i Grunhild, koja mrzi muža, žive jedno pored drugoga, a jedina zajednička točka njihova otuđenog života je sin Erhart. Do suočavanja i neizbježnog obračuna s prošlošću, sadašnjošću i sukobom interesa glede budućnosti, dođe u trenutku kada nasmrt bolesna Ella obiđe sestru Gunhild i Johna sa željom da njihov sin Erhart do njezine smrti živi kod nje.

John Gabriel Borkman Ibsenovu iznimno aktualno djelo na mariborsku je pozornicu postavila Mateja Koležnik, redateljica koja se s iznimnom preciznošću bavi analizom i režijama klasičnih djela, koja u sebi nose duh modernog doba. Dejelo je na slovenski prevela Mojca Kranjc, dramaturg je Rok Andres, scenograf Henrik Arh, kostimograf Alan Hranitelj, skladatelj Mitja Vrhovnik Smrekar, oblikovatelj svjetla Pascal Mérat, lektor Janez Bostič, a oblikovateljica maske Mirjana Djordević. U predstavi nastupaju: Igor Samobor (John Gabriel Borkman), Ksenija Mišič (Gunhild Borkman), Viktor Meglič (Erhart), Nataša Matjašec Rošker (Gospođica Ella Rentheim), Maša Žilavec (Gospođa Fanny Wilton), Vlado Novak (Vilhelm Foldal), Eva Kraš (Frida), Mateja Pucko (Sobarica gospođe Borkman). Na 48. Festivalu Borštnikovo srečanje 2013. godine Borštnikovom nagradom za najbolje uloge nagrađeni su glumci Nataša Matjašec Rošker i Igor Samobor, a istom je nagradom za režiju nagrađena i Mateja Koležnik.

 

Humanitarni koncert Glas za djecu Sirije pijanista Maleka Jandalia

Plakat humanitarnog koncerta Glas za djecu SirijeU subotu, 22. veljače u 19 sati u Velikoj koncertnoj dvorani Hrvatskog narodnog kazališta u Varaždinu održan je humanitarni koncert Glas za djecu Sirije. Na koncertu je nastupiti sirijsko-američki pijanist Malek Jandali, koji upravo u Varaždinu započinje svoju ovogodišnju svjetsku turneju. Uz njega na koncertu sudjeluje i Varaždinski komorni orkestar

Malek Jandali (malekjandali.com) svjetski je priznat i nagrađivan sirijsko-američki glazbenik, pijanist i kompozitor najviše međunarodne reputacije. Koncertira u najvećim glazbenim centrima s najuglednijim orkestrima te je svojim glazbenim opusom posvećenim žrtvama rata u Siriji stekao ogroman ugled i same glazbene publike i mirotvornih organizacija. Upravo prije kratkog vremena odlikovan je za umjetnika 2013. godine te mu je posebno priznanje uručeno u Manili na Filipinima. Njegov posljednji album Emessa (Homs) uključuje i originalne skladbe snimljene s Ruskom filharmonijom. Glazba je nadahnuta sirijskim narodom i njihovim plemenitim traganjem za slobodom i ljudskim pravima. 
Ulaunice po cijeni od 100 kuna mogle su se kupiti na blagajni HNK-a u Varaždinu i u Društvu Crvenog križa Varaždinske županije