Otkazano gostovanje drame Naš grad Thorntona Wildera u režiji Matjaža Zupančića

Slovensko ljudsko gledališče Celje: Thornton Wilder, Naš grad, Matjaž ZupančićSlovensko ljudsko gledališče Celje: Thornton Wilder, Naš grad, Matjaž Zupančić

U
srijedu, 11. veljače
u 20,00 sati na Velikoj sceni HNK-a u Varaždinu gostuje Slovensko ljudsko gledališče iz Celja s predstavom Naš grad američkog dramatičara Thortona Wildera u režiji Matjaža Zupančiča otkazana je zbog bolesti glumca. Tekst je prevela Tina Mahkota, dramaturginja jeTatjana Doma, scenograf Alen Ožbolt, kostimografkinja Bjanka Adžić Ursulov, autor glazbe i obrada Jani Kovačič, suradnik za pokret Branko Završan, oblikovatelj svjetla Andrej Hajdinjak, korepetitor Simon Dvoršak, lektor Jože Volk, a savjetnica za znakovni jezik gluhih Gabriela Jurkošek. U predstavi nastupaju: Branko Završan, Renato Jenček, Aljoša Koltak, David Čeh, Lučka Počkaj, Jagoda, Blaž Setnikar, Liza Marija Grašič, Igor Žužek, Bojan Umek, Tanja Potočnik, Igor Sancin, Barbara Medvešček, Mario Šelih, Manca Ogorevc, Tarek Rashid, Zvone Agrež, Rastko Krošl, Damjan M. Trbovc, Vojko Belšak

Drama Naš grad je jedna od najuprizorenijih američkih komada dvadesetog stoljeća i doživjela je brojne adaptacije za radio, televiziju, film i operu. Praizvedena je u siječnju 1938. u kazalištu McCarter Theatre u Princetonu, New Jersey, a premijeru na Broadwayu imala je 4. veljače 1938. u kazalištu Henry Miller's Theatre.
Radnja je smještena u izmišljeni mali američki grad Grover's Corners, New Hampshire blizu Massachusettsa, između 1901. i 1913. te prikazuje život normalnih građana, njihovu svakodnevicu i njihovu smrt. Središnja radnja se plete između obitelji doktora Gibbsa i nakladnika novinaTra Webba. Pored članova te dvije obitelji nastupaju još brojni drugi likovi, koji sa svojim sudbinama ostvaruju šarenu atmosferu maloga grada. Dramu započinje Redatelj, koji nastupa kao pripovjedač, komentator, poveznik i vodič kroz Grover's Corners, a povremeno i uključi u radnju.
Slovensko ljudsko gledališče Celje: Thornton Wilder, Naš grad, Matjaž ZupančićSlovensko ljudsko gledališče Celje: Thornton Wilder, Naš grad, Matjaž Zupančić
Američki dramatičar, romanopisac i novelist Thornton Wilder (1897–1975) potječe iz diplomatske obitelji, koja se mnogo selila i putovala po svijetu. Studirao je na Yale University i godine 1920. diplomirao povijest književnosti te magistrirao  francuski 1926. na Princeton University. Drame je počeo pisati kad je pohađao Thacher School u gradu Ojai u Kaliforniji. Nije se uklopio u razred, držali su ga za pretjeranog intelektualca. Svoje utočište je pronašao u knjižnici, kamo je bježao od ponižavanja i nerazumijevanja. U tom razdoblju je napisao dramu The Russian Princess (1912–13), koju su uprizorili u školi i slovi kao njegova prva uprizorena drama. Svoj prvi roman Kabala (Cabala) je objavio  1926., za svoj drugi roman Most svetoga kralja Ludovika (The Bridge of San Luis Rey, 1927) je 1928. primio Pulitzerovu nagradu. Prihod od romana mu je omogućio da napusti posao učitelja i posveti se pisanju. Postao je literarna zvijezda, družio se s Ernestom Hemingwayem, F. Scottom Fitzgeraldom i Gertrudom Stein. Drugu Pulitzerovu nagradu dobio je za dramu Naš grad (Our Town) 1938. godine, a treću za The Skin of Our Teeth, godine 1943. Bio je vrlo uspješan na brojnim drugim područjima – kao predavač, prevoditelj  s francuskog, autor dvaju opernih libreta, glumac, scenarist (njegov scenarij za Hitchcockovu Sjenu sumnje slovi kao klasik). Jedna od njegovih strasti  je bilo i pisanje pisama, što je smatrao zabavom i važnim dijelom svojega umjetničkoga stvaranja. Napisao je više od sedam tisuća pisama koja su tiskana u više knjiga.

Gostovanje drame Vorkšop na Moljera Matjaža Zupančića u režiji Borisa Kobala

SLG Celje, Matjaž Zupančić, Boris KobalSLG Celje, Matjaž Zupančić, Boris Kobal

U srijedu, 11. veljače u 19,30 sati na Velikoj sceni HNK-a u Varaždinu gostovalo je Slovensko ljudsko gledališče iz Celja s predstavom Vorkšop na Moljera Matjaža Zupančića u režiji Borisa Kobala. Dramaturginja je Tina Kosi, scenografkinja Urša Vidic, kostimografkinja Sara Smrajc Žnidarčić, savjetnik za pokret Branko Završan, oblikovatelj svijetla Uroš Gorjanc, izbor glazbe potpisuju Boris Kobal i Branko Završan, a lektor je Jože Volk. U predstavi nastupaju: Vojko Belšak, Pia Zemljič, Renato Jenček, Lučka Počkaj, Branko Završan i Andrej Murenc.

Komedija Vorkšop na Moljera svoje ishodište ima u kazališnoj tematici, koju autor Matjaž Zupančič nesumnjivo iznimno dobro poznaje. Simon Luzer, njegova partnerica Elma i prijatelj Fridolin pod vodstvom Centra za bezdramsko kreativno pisanje pokušavaju uprizoriti Molièrovog Tartuffa. Njihova invencija u ključnom trenutku – gdje su klasični dramski tekstovi samo ishodište za manipulacije redateljskih nebuloza – je u tome da bi Tartuffa uprizorili tako kako je napisan. Producent Jerovšek i njegovi suradnici Štrigruber i dr. Pita Lombardi su zgroženi nad tako bijednim konceptom, jer je potrebno sve klasične drame napisati iznova, postaviti ih u smjeru bezdramskoga, iracionalnoga, bezvremenskoga … Simon je slobodnjak koji radi of, ali of of projekte. Treba novac kojega je dobio za rad na toj predstavi, zato je prisiljen podrediti se ljudima koji ga plaćaju. Tijekom procesa rada na predstavi po uputama Centra za bezdramsko kreativno pisanje, ipak u Simonu dozori odluka da će ostati vjeran sebi.
SLG Celje, Matjaž Zupančić, Boris KobalSLG Celje, Matjaž Zupančić, Boris KobalSuvremeni slovenski dramatičar Matjaž Zupančič je jedan od najprodornijih i najuspješnijih slovenskih dramatičara. Napisao je desetak dramskih tekstova, za koje je dobio pet Grumovih nagrada (za Vladimira 1998., za Golog pijanista 2001., za Hodnik 2003., za Razred 2006. i za Shocking Shopping 2011.) Njegove drame su uprizorene u Sloveniji, Luksemburgu, Francuskoj, Italiji, Izraelu, Švicarskoj, Poljskoj, Srbiji, BIH, Hrvatskoj … Kao redatelj i dramatičar, sudjelovao je na europskim kazališnim festivalima (Bonnski bienale, Avignonski festival …). Redovni je profesor režije na ljubljanski AGRFT.

Stand up za Valentinovo

HNK Varaždin, Stand Up komedijaUoči Valentinova, dana zaljubljenih, dovodimo vam najbolje stand-up komičare koji će vam tijekom dvosatnog programa pružiti obilje smijeha i zabave. U petak, 13. veljače u 20,00 sati na Sceni Zvonimir Rogoz Hrvatskog narodnog kazališta u Varaždinu održat će se Stand up za Valentinovo.

Nastupaju: Stojan Matavulj, Ivan Šarič, Martina Ipša, Lucija Ćirović
Ulaznice se prodaju po cijeni od 70 kuna, a organizator je Zavod za kulturu Maribor.

Nekoliko zamišljenih prizora prema romanu Alessandra Baricca Ocean more

Nekoliko zamišljenih prizora prema romanu Alessandra Baricca Ocean more
U četvrtak, 19. veljače u 19,30 sati na Velikoj sceni HNK-a u Varaždinu izvedena je predstava Nekoliko zamišljenih prizora prema romanu Alessandra Baricca Ocean more. Predstava je nastala u produkciji Dubrovačkih ljetnih igara, Talijanskog instituta za kulturu u Zagrebu, HNK-a u Varaždinu i Hrvatskog društva pisaca. Premijera je održana 29. srpnja 2014. u 23,00 sati na Kupalištu Šulić u Dubrovniku u sklopu 65. Dubrovačkih ljetnih igara, a varaždinska premijera bila je 20. rujna 2014.

Prevoditeljica je Vanda Mikšić (izdanje VBZ, 2006), izbor iz romana, preradu, scenografiju i izbor glazbe potpisuje Mani Gotovac, autor scenske prilagodbe je Robert Plemić, kostimografkinja Belinda Radulović, a za likovnu intervenciju odgovran je Ivan Midžić. U predstavi nastupaju: Iva Babić (Ann Deveria), Robert Plemić (Plasson), Bruno Kontrec (Bartleboom) i Ivan Čuić (Narator, pijanist, IV, Asistent). 
Nekoliko zamišljenih prizora prema romanu Alessandra Baricca Ocean moreNekoliko zamišljenih prizora prema romanu Alessandra Baricca Ocean more
Premijernoj izvedbi je nazočio i sam autor Alessandro Baricco, koji je svoju literarnu večer imao u četvrtak, 31. srpnja s početkom u 21:30 minuta u palači Sponza kad je govorio o pisanju, o baroknoj glazbi, o svojoj školi kreativnog pisanja „Holden“ i drugim temama. Ovo je bilo prvo javno pojavljivanje u Hrvatskoj ovog, možda najpoznatijeg i najcjenjenijeg suvremnog talijanskog pisca i autora jedanaest romana od kojih su gotovo svi bestselleri diljem svijeta.

Pročitajte informacije o predstavi na stranici Dubrovačkih ljetnih igara.
Pročitajte tekst o premijeri u Varaždinskim vijestima u kojem se ističe ovaj program kao prvorazredni kulturni događaj i veliki uspjeh Varaždinskog kazališta.
Sponzor predstave je Zagrebačka banka.

ODGODA VEČERAŠNJE IZVEDBE PREDSTAVE HEDDA GABLER

Poštovana publiko,
večerašnja izvedba predstave HEDDA GABLER ( (4. 2. 2015., u 19,30 sati) ) odgođena je zbog bolesti glumca. Zahvaljujemo na razumijevanju!

Komedija Volim Njofru Milana Grgića u režiji Stojana Matavulja na gostovanju

HNK u Varaždinu: Milan Grgić, Volim Njofru, red. Stojan MatavuljU utorak 17. veljače 2015. na gostovanju u Zagrebu izvedena je komedija Volim Njofru Milana Grgića u režiji Stojana Matavulja. Sponzor izvedbe u Zagrebu je Janaf. Predstava je premijerno izvedena 9. ožujka 2009. Scenografkinja je Ana Ogrizović, a za kostimografiju, dizajn svjetla i odabir glazbe zaslužan je Stojan Matavulj. Predstavu izvode Stojan Matavulj i Mirela Brekalo.

Volim Njofru, sjajna obiteljska duokomedija Milana Grgića, praizvedena je 1982. u zagrebačkom Kerempuhu, tadašnjemu Jazavcu, u režiji Darka Tralića, s nenadmašnim Ivom Serdarom u ulozi oca zatečenog iznenadnom preobrazbom svoje male djevojčice u samosvjesnu ženu koja najavljuje vjenčanje s tajanstvenim Njofrom. Izvedena je petstotinjak puta a vjerojatno bi na repertoaru ostala još puno godina da nije bilo prerane smrti tumača glavne uloge. Nakon nešto više od četvrt stoljeća, HNK u Varaždinu posiže ponovno za ovom majstorski napisanom igrom za dvoje vrsnih glumaca, dokazujući da su disfunkcionalne obitelji funkcionirale i daleko prije iznalaženja toga pojma. Svijet se dramatično mijenja, ali bit muško-ženskih odnosa i odnosa djece i roditelja ostaju isti.

Pogledajte
video zapis iz ove predstave
na YouTubeu.

HNK u Varaždinu: Milan Grgić, Volim Njofru, red. Stojan MatavuljMilan Grgić, hrvatski dramatičar, rođen je 1939. u Splitu, a umro 1997. u Zagrebu. Diplomirao je muzikologiju na zagrebačkoj Muzičkoj akademiji, Bio je urednik na Radio Zagrebu, a od 1964. i na Televiziji Zagreb. Od njegovih brojnih drama najveći su kazališni uspjeh postigle Hranjenik (1964) i Mali trg (1968). Istaknuo se i kao vrstan pisac vodvilja (Poljubi me Kato) te libretist mjuzikala Jalta, Jalta (1970), Ivan od leptira (1976), Car Franjo Josip u Zagrebu (1989) i Kralj je gol (1994). Kao scenarist najveći je uspjeh postigao predlošcima za filmove Hranjenik i Letači velikoga neba, a među televizijskim dramama posebno je odjeknula njegova Mala noćna muzika. Grgićevi televizijski serijali Veliki i mali i Maratonci postigli su gledanost kakva se danas ne može ni zamisliti.

SPONZOR PREDSTAVE: