Obilježena 40. obljetnica umjetničkog djelovanja Stojana Stojanova

Stojan Stojanov u Krabuljnom plesuStojan Stojanov kao OtelloU subotu, 20. ožujka u 19,30 sati u Velikoj koncertnoj dvorani HNK u Varaždinu Stojan Stojanov, ugledni operni umjetni, nekadašnji prvak Opere HNK u Zagrebu, i vokalni pedagog, svečanim koncertom proslavio je četrdesetu obljetnicu umjetničkog djelovanja. Na koncertu su uz njegove studente kao specijalni gosti te svečarske večeri nastupili i njegovi kolege.

U tom prigodom napisanom tekstu dr. sc. Slobodan Elezović uz ostalo je zapisao:
"Dana 27. studenoga, 2009. navršilo se četrdeset godina od otvorenja obnovljene zgrade zagrebačkoga HNK, izvorne kreacije građevinske tvrtke Fellner-Helmmer, kada je započela i velika umjetnička karijera istaknutoga tenora Mr. Stojana Stojanova, na zagrebačkoj sceni. Dramski tenor osobita timbra i moćne kondicije temeljene na pažljivo njegovanoj vokalnoj tehnici uz psihološki studij interpretacije lika kao protagonista u dramskom zbivanju, uglazbljenom, u kategoriji opernoga lika kao najsloženijeg produkta glazbenoscenske umjetnosti - opere." (pročitajte cijeli tekst)

Otvorena izložba Likovi u kamenu Huga Birolle

U subotu, 20. ožujka 2010. u 19,00 sati u predvorju Koncertne dvorane HNK u Varaždinu otvorena je izložba Likovi u kamenu prof. dr. sc. Huga Birolle, višegodišnjeg suradnika i člana Znanstveno nastavnog vijeća Fakulteta organizacije i informatike Varaždin.

U pratećem tekstu dr.sc.Slobodan Elezović je uz ostalo zapisao „Izbor radova  uvrštenih u prigodnu izložbu čiji je tvorac gospodin Hugo Birolla, izraz je nadahnuća prirodom i mogućnostima koje ona ustrajno pruža, poglavito čovjeku. A čovjek, njen ures, oduhovljen i plemenito okrenut (trebao bi biti ) i posvećen njoj – prirodi, stalno otkriva njene skrovitosti i u sprezi tih odnosa nastaje prostor za kreativne mogućnosti ljudi s duhom. Hugo Birolla to nam to obilato pokazuje. Svoje planinarsko raspoloženje, rekreativne programe, istodobno rabi i za nadahnuća spontanim ponudama na putu. Kamenje, kamenčiće, a zgodimice i gromade, čiji ga prirodni oblici asocijativno navode na mogući oblik čovjekova lika,gospodin Birolla donosi doma, odlaže ih i svaki od tih komada počinje istraživati s očekivanjem optimalne prezentacije lika i osobito čovjekova lica. Čovjekovio lice je najživlja scena duha koji se na licu zrcali. Misli, raspoloženja, osjećanja, sve se to čita na licu, a osobito je zanimljivo, često i neodoljivo, prepoznavati raspone duševnih struja na licima - eksponatima gospodina Huga Birolle.“ Pročitajte cijeli tekst.

Slijepi putnici Kazališnog studija mladih

Slijepi putnici Skupine C2 Kazališnog studija mladih HNK u VaraždinuU utorak 23. ožujka 2010. u 19,30 sati na Velikoj sceni HNK u Varaždinu  izvedena je predstava Slijepi putnici, autorski projekt skupine C2 Kazališnog studija mladih. Predstava je praizvedena 17. veljače 2010. Scenografija i kostimografija djelo je Skupine C2, a voditeljica skupine C2 je Vesna Stilinović.

U predstavi su nastupili: Luka Ivić (Frank Burns, engleski student, 19 godina), Martina Gazdek (Teresa Witman, Njemica, 19 godina), Sara Ipša (Aljina Nikolajevna, Ruskinja, 17 godina, Renata Kirin (Lily Deflouer, francuska studentica mode, 20 godina), Tena Rak (Ilona, Mađarica, 19 godina), Nikša Eldan (Adam Merstein, njemački židov, student 1. godine medicine, 19 godina), Nikolina Herceg (Iris Binoche, francuska modna stilistica, 22 godine), Danko Mihalić (Jack OKay, američki student glazbe, 22 godine), Dunja Kozić (Lola Martinez, mlada španjolska glumica, 20 godina), Ena Velagić (Astrid Rosenberg, njemačka židovka, studentica 1. godine književnosti, 19 godina), Filip Eldan (Vladimir Horvat, hrvatski publicist, 32 godine).

U bilješci koja prati predstavu navedeno je: "Želja za slobodom i boljim životom nagnala je jedanaestero potpisanih neznanaca da krenu na put preko oceana. Kako bi došli do toliko željene slobode, oni se zatvoreni u potpalublju broda kao slijepi putnici moraju suočiti sami sa sobom i jedni s drugima. Početak je to naše nove predstave koju smo ovaj put odlučili napraviti bez tekstualnog predloška, dobivajući tako slobodu za kojom naši likovi toliko žude. Radeći improvizacije, a predstava je spoj svih naših improvizacija, dobro smo se zabavili, ali i sami osjetili tu sputanost, nervozu i klastrofobiju, kako zbog naših likova , tako i zbog čestih problema da nađemo prostor za vježbu. Mi smo, naravno, našli spas, ali je li ga našlo i jedanaest slijepih putnika, tek treba otkriti."