Gostovanje SLG Celje s predstavom Ja vas ljubim Antona Pavloviča Čehova

Slovensko ljudsko gledališče Celje: Anton PAvlović Čehov, Ja vas ljubim, red. Nikola ZavišićSlovensko ljudsko gledališče Celje: Anton PAvlović Čehov, Ja vas ljubim, red. Nikola Zavišić
U petak 4. ožujka u 20,00 sati na Sceni Zvonimir Rogoz HNK u Varaždinu gostovalo je Slovensko ljudsko gledališče iz Celja s predstavom Ja vas ljubim premijerno izvedenom u veljači 2011. Ja vas ljubim udružuje dvije jednočinke Antona Pavloviča Čehova (Medvjed i Prosac) te dvije njegove dramatizirane i adaptirane kratke priče (Šala i Žalost). Osnovna ideja spajanja Čehovljevih drama i kratkih priča je stvoriti intimnu komičnu igru koja će prikazati Čehovljeve odlike i kao proznog i kao dramskog pisca: duboku emotivnost, osjećaj za ljudsku patnju i profinjeni osjećaj za komičnost trenutka i situacija iz svakodnevnog života.

Redatelj je Nikola Zavišić, dramaturginja Urška Brodar, kostimografkinja Mateja Benedetti, skladateljica Sonja Lončar, lektor Jože Volk, a redatelj Nikola Zavišić je i autor koncepta prostora te oblikovatelj svjetla. U predstavi nastupaju Miro Podjed, Jagoda, Vojko Belšak, Igor Sancin, Andrej Murenc, Ana Ruter, Igor Žužek, Barbara Medvešček, Tarek Rašid, Mario Šelih.

Miševi i mačke naglavačke za Međunarodni dan kazališta za djecu i mlade

HNK u Varaždinu: Luko Paljetak, Miševi i mačke naglavačke, red. Ladislav Vindakijević
U nedjelju 20. ožujka na Međunarodni dan kazališta za djecu i mlade u 17,00 sati na Velikoj sceni HNK u Varaždinu  izvedena je predstava Miševi i mačke naglavačke Luke Paljetka u režiji Ladislava Vindakijevića,
Pročitajte hrvatsku (Zlatko Krilić) i međunarodnu (Eva Bal) poruku za Međunarodni dan kazališta za djecu i mlade te pismo Wolfganga Schneidera, predsjednika udruge ASSITEJ International.

Predstava je premijerno izvedena 29. studenog 2009. Izvedbom te predstave 20. ožujka 2010. na Velikoj sceni, HNK u Varaždinu obilježio je Međunarodni dan kazališta za djecu i mlade. Upravo povodom Međunarodnog dana kazališta za djecu i mlade pisma gledateljima uputili su Wolfgang Schneider, predsjednik ASSITEJ-a International, Marijana Nola u ime Hrvatskog centra ASSITEJ i Orna Porat, jedna od osnivača udruge ASSITEJ, međunarodne asocijacije kazališta za djecu i mlade.

Luko Paljetak: MIŠEVI I MAČKE NAGLAVAČKE, red. Ladislav Vindakijević  Luko Paljetak: MIŠEVI I MAČKE NAGLAVAČKE, red. Ladislav Vindakijević  Scenograf predstave je Vjekoslav Vojo Radoičić, pomoćnik scenografa Ivan Duić, kostimografkinja Marija Žarak, skladatelj Mate Matišić, koreografkinja i suradnica za scenski pokret Đurđica Kunej, asistentica redatelja Sunčana Zelenika Konjević, a asistentica kostimografkinje Karmen Štrlek. U predstavi nastupaju: Mirjana Sinožić, Sunčana Zelenika Konjević, Hana Hegedušić, Beti Lučić, Matija Kezele, Filip Eldan i Nikša Eldan.

Luko Paljetak: MIŠEVI I MAČKE NAGLAVAČKE, red. Ladislav Vindakijević  Miševi i mačke naglavačke, zbirka pjesama za djecu Luke Paljetka, prvi je put objavljena 1973. godine i od tada doživjela dvadesetak izdanja u Hrvatskoj i inozemstvu te više kazališnih i radijskih uprizorenja. Naraštaji mladih čitatelja smatraju ju najboljim dokazom da i školska lektira može biti omiljena i čitana. Riječ je o zaigranoj, veseloj, ali i neobično mudroj poeziji u kojoj se autor maštovito poigrava jezikom i stvarnošću te kroz likove mitskih protivnika miševa i mačaka (ali cijele menažerije pune krokodila, slonova, mrava, puževa i prasadi) progovara o svijetu kakav stvaraju ljudi. U njemu je sve okrenuto naglavačke, ništa nije na svojemu mjestu i sve je podložno stalnoj mijeni i preobrazbi. Paljetkovi sjajni stihovi puni su neočekivanih, duhovitih, vrtoglavih i beskrajno zabavnih obrata.

Engleska komedija, irski šarm, duhovitost Novog Zelanda i Tinky Winky!

Dave ThompsonJavier JarquinJohnny Candon

Libris komunikacije d.o.o. i Mirth Control predstavljaju London Calling Comedy – Live comedy night u varaždinskom HNK u srijedu 16. ožujka 2011. u 19.30 sati.

London Calling Comedy uzbudljiv je novi projekt na turneji Lijepom našom koja donosi tri nastupa s londonske komičarske scene na engleskom jeziku i na taj način promovira autentičan svijet stand up komedije uživo diljem Hrvatske. Nakon uspješno rasprodanih evenata u Zagrebu i Osijeku u siječnju, Hrvatsko narodno kazališe u Varaždinu spremno dočekuje večer humora i smijeha kroz live zabavu.

London Calling predstavlja tri iskusna komičara: Johnny Candon iz Dublina, Javier Jarquin novozelanđanin s londonskom adresom i Dave Thompson, engleski komičar poznatiji kao Tinky-Winky iz dječje serije Teletubbies. Osnivaè projekta, Nino Bantić udružio je snage s Peterom Hopwoodom (direktorom Libris komunikacija d.o.o.) kako bi Varaždincima omogućili uživanje u live humoru. Peter, Londonac koji živi u Varaždinu i Nino, Varaždinac koji radi u Londonu, rođeni su na isti dan te su na neki način zamijenili mjesta. Obojica se slažu se da će ovaj međunarodni kulturni event Varaždin dočekati otvorenih ruku.

Ljubica Augusta Šenoe u režiji Želimira Mesarića

Ljubica Augusta Šenoe u režiji Želimira Mesarića, fotografije: Darko GorenakU petak, 18. ožujka u 19,30 sati na Velikoj sceni HNK u Varaždinu izvedena je predstava Ljubica Augusta Šenoe u režiji Želimira Mesarića. Premijera obnovljene predstave Ljubica održana je 13. listopada 2010.

Dramaturg predstave je Ante Armanini, scenograf Velimir Domitrović, kostimografkinja Diana Kosec-Bourek, koreografkinja Svetlana Lukić, skladatelj Dragutin Novaković Šarli, jezični savjetnik Tomislav Lipljin, a asistent redatelja Radomir Šalamun.

U predstavi nastupaju: Jagoda Kralj Novak (Ljubica Ružićeva), Ljubomir Kerekeš (Đuro Radić), Robert Plemić (Vlatko Cjetinić), Hana Hegedušić (Jelica), Darko Plovanić (Grahovac), Zvonko Zečević (Lujo Biberović), Stojan Matavulj (Marko), Marija Krpan (Paunovićka), Mirjana Sinožić (Barunica Rodićeva), Leona Paraminski (Ljubica Benčićeva), Marinko Prga (Benčić), Ivica Pucar (Edo), Gordana Slivka (Gospođa Ljubićeva), Beti Lučić (Malvina), Zdenko Brlek (Vujić), Zvonimir Jelačić (Jurić), Dragutin Novaković Šarli (Glazbeni Praktikant Maks), dok kuplet pjevaju Hana Hegedušić i Ivica Pucar.

Ljubica Augusta Šenoe u režiji Želimira Mesarića, fotografije: Darko GorenakIz kritika:"....Ljubica je odlučila voljeti slobodnije i drukčije od normi koje je propisivalo 19. stoljeće. Bila je ponižena i odbačena, ali je preživjela do današnjih dana kad ju je u varaždinskom HNK briljantno ponovo oživjela Jagoda Kralj-Novak..."
U ovoj građanskoj komediji, uz nezaboravnu naslovnu ulogu i ostale uloge odlično su napravljene, što doprinosi dinamici predstave, a dojmljivi kostimi, koreografija, kazališna šminka, scenografija, daju pun kazališni doživljaj o kojem najviše govore i sami naslovi kazališnih kritika/osvrta:
– Dalibor Foretić – Pun pogodak u vrednovanju Šenoe, Pravi hrvatski bidermajer
– Stijepo Mijović Kočan – Ljubica – europska značajnica
– Mira Muhoberac – Ljubičini kolači u Varaždinu snažno mirišu