Gostovanje predstave Otvarač za konzerve u režiji Stojana Matavulja

OTVARAČ ZA KONZERVE

U četvrtak, 31. ožujka u 20,00 sati na Sceni Zvonimir Rogoz gostovalo je Narodno kazalište iz Štipa, Makedonija, s predstavom francuskog gumca, redatelja i pisca Victora Lanouxa OTVARAČ ZA KONZERVE. Predstava je premijerno izvedena 18. srpnja 2012. godine u okviru Štipskog kulturnog ljeta, u Narodnom tetatru Štip.

Projekt je realiziran u suradnji sa lokalnom samoupravom općine Štip, Centrom za kulturu “Aco Šopov” Štip, Hrvatskim narodnim kazalištem u Varaždinu,  Veleposlanstvom Republike Hrvatske u Republici Makedoniji  i Zajednici Hrvata "Libertas" Štip. Predstava je izvedena u režiji  hrvatskog gumca i režisera Stojana Matavulja koji je zaslužan i za izbor scenografije, kostima i glazbe. Igraju glumci Štipskog kazališta,  Mile Vratoevski i Vladimir Tuliev. 

Otvarač za konzerve prema kritičarima je jedna najtužnija, ujedno i najsmešnija životna priča dvaju likova Žana i Žaka. Odnosi dvaju likova grade se na ljudskim relacijama, uz puno humorističnih, smiješnih izjava i postupaka, a sam sadržaj djela proizlazi iz autorske projekcije svijeta poslije eksplozije tvornice žvakačih guma, kada dvojica prijatelja ostaju zarobljeni u jednoj prostoriji u kojoj im za hranu ostaju samo konzerve graška, no izgubili su otvarač…..

Predstava se pokazala kao pravi pogodak i oduševila je Štipljane, posebno sa glumačkom umješnošću dvaju gumaca,  Vratoevskog i  Tulieva  koji su u nizu komičnih
situacija predstavili jednu specifičnu tragediju.

Malo blago Elaine Murphy Sceni Zvonimir Rogoz

Hrvatsko narodno kazalište u Varaždinu: Elaine Murphy, Malo blago, red. Tomislav Pavković

Na Sceni Zvonimir Rogoz izvodi se drama Malo blago Elaine Murphy u režiji Tomislava Pavkovića koji je i scenograf predstave. Premijera je bila 17. listopada 2015. Kostimografikinja je Žarka Krpan, glazbu potpisuje Vid Novak Kralj, savjetnica za varaždinski govor i lokacije je Ljiljana Bogojević, a oblikovatelj svjetla je Marijan Štrlek. U predstavi nastupaju Ljiljana Bogojević, Hana Hegedušić i Vini Jurčić. Tekst irske dramatičarke Elaine MurphyMalo blago (Little Gem) praizveden je na Dublin Fringe Festival 2008. godine i dobio je nekoliko prestižnih nagrada. 

Hrvatsko narodno kazalište u Varaždinu: Elaine Murphy, Malo blago, red. Tomislav PavkovićHrvatsko narodno kazalište u Varaždinu: Elaine Murphy, Malo blago, red. Tomislav Pavković
 


Prva ovosezonska izvedba komedije Skupština Ljubomira Kerekeša

HNK u Varaždinu: Ljubomir Kerekeš, Skupština, red. Ljubomir Kerekeš

U subotu, 5. ožujka u 20,00 sati na Velikoj sceni HNK-a u Varaždinu izvedena je komedija Skupština, popularna predstava Ljubomira Kerekeša. Autor songova je Dragutin Novaković – Šarli, kostime je izradila Karmen Bubanić, scenografiju Mladen Posavec, majstor rasvjete je Marijan Štrlek, a autor desinga programa i plakata Jan Kerekeš  Predstavu izvode: Draško Zidar (Dragec), Mijo Pavelko (Ivek zvani Tarzan), Ljubomir Kerekeš (Trpimir Oršuš), Marija Krpan (Đurđa) i Dragutin Novaković-Šarli (Đeronimo).

Radnja kajkavske satirične komedije Skupština smještena je u selo Črevo, u kojem postoji Seoski odbor, koji zasjeda jednom godišnje kako bi donio važne odluke za zajednicu. Riječ je o komediji koja govori o općedruštvenim problemima vezanim uz obnašanje vlasti. U maloj seoskoj sredini kao što je Črevo taj općedruštveni problem poprima elemente satire i komike, kao što se često događa i u samom životu. Specifičnost Kerekešove Skupštine prisustvo je predstavnika romske nacionalne manjine.

HNK u Varaždinu: Ljubomir Kerekeš, Skupština, red. Ljubomir Kerekeš"U ova šaljivo mračna vremena preuzimanja, oduzimanja i iskoristivosti vlasti govoriti o umišljaju vlasti kao veličine, isto tako i o vladanju sa predumišljanjem, vjerujem da se slažete ako kažem da je postalo smiješno. Marginalci našeg društva u nekim pokušajima vladavine nisu od jučer. Oni su naša već tradicionalna postojanost, a što je najžalosnije s vjerom da su svi svemogući. Govoriti o toj karikaturi društva nepotrebno je s dozom ozbiljnosti, zato Skupština ima najozbiljniju namjeru vlastiti društveni marginalni cirkus predočiti gledatelju u cirkus vlasti..." (Ljubomir Kerekeš)

Predstava je premijerno izvedena u siječnju 2005. u Hrvatskom narodnom kazalištu u Varaždinu i od tada ne silazi s repertoara. Izvedena je više od 120 puta u diljem Lijepe naše, a gostovala je i u Bosni i Hercegovini. Sudjelovala je i na Festivalu glumca u Vukovaru, Iloku, Županji i Vinkovcima te na festivalima Glumci u Zagvozdu (Zagvozd), Bok festival (Bjelovar), Dani karnevala (Rijeka) i varaždinskom Špancirfestu.

Miševi i mačke naglavačke na veselje djeci

HNK u Varaždinu: Luko Paljetak, Miševi i mačke naglavačke, red. Ladislav Vindakijević
Na Velikoj sceni HNK-a u Varaždinu izvod i se se predstava Miševi i mačke naglavačke. Predstavu Miševi i mačke naglavačke Luke Paljetka režirao je Ladislav Vindakijević, a premijerno je izvedena 29. studenoga 2009.

Luko Paljetak: MIŠEVI I MAČKE NAGLAVAČKE, red. Ladislav Vindakijević  Luko Paljetak: MIŠEVI I MAČKE NAGLAVAČKE, red. Ladislav Vindakijević  Scenograf predstave je Vjekoslav Vojo Radoičić, pomoćnik scenografa Ivan Duić, kostimografkinja Marija Žarak, skladatelj Mate Matišić, koreografkinja i suradnica za scenski pokret Đurđica Kunej, asistentica redatelja Sunčana Zelenika Konjević, a asistentica kostimografkinje Karmen Štrlek. U predstavi nastupaju: Mirjana Sinožić, Sunčana Zelenika Konjević, Hana Hegedušić, Beti Lučić, Matija Kezele, Petra Kurtela i Ivana Zanjko..

Luko Paljetak: MIŠEVI I MAČKE NAGLAVAČKE, red. Ladislav Vindakijević  Miševi i mačke naglavačke, zbirka pjesama za djecu Luke Paljetka, prvi je put objavljena 1973. godine i od tada doživjela dvadesetak izdanja u Hrvatskoj i inozemstvu te više kazališnih i radijskih uprizorenja. Naraštaji mladih čitatelja smatraju ju najboljim dokazom da i školska lektira može biti omiljena i čitana. Riječ je o zaigranoj, veseloj, ali i neobično mudroj poeziji u kojoj se autor maštovito poigrava jezikom i stvarnošću te kroz likove mitskih protivnika miševa i mačaka (ali cijele menažerije pune krokodila, slonova, mrava, puževa i prasadi) progovara o svijetu kakav stvaraju ljudi. U njemu je sve okrenuto naglavačke, ništa nije na svojemu mjestu i sve je podložno stalnoj mijeni i preobrazbi. Paljetkovi sjajni stihovi puni su neočekivanih, duhovitih, vrtoglavih i beskrajno zabavnih obrata.