Besplatni program za Svjetski dan plesa 29. travnja

Zastoji

Proslava svjetskog dana plesa 29. travnja pod nazivom Go Out and Dance! u Varaždinu se sastoji od tri događanja:

17-19 sati Go out and dance! na Trgu kralja Tomislava (javna akcija, prezentacija Go out and dance videa u produkciji Nomad Dance Academy Hrvatska, ples (tba))
19 sati plesna predstava Zastoji u HNK-u u Varaždinu, Velika scena
20 sati  Pina, plesni film redatelja Wima Wendersa posvećen Pini Bausch u Kinu Galerija

Sva događanja poklon su ljubiteljima plesne umjetnosti i građanima/kama grada Varaždina te je ulaz na njih BESPLATAN!

Zastoji su plesna predstava u koreografiji Sandre Banić Naumovski, Ane Kreitmeyer i Zrinke Užbinec te Izvedbi Ane Kreitmeyer i Zrinke Užbinec. Autor glazbe je Adam Semijalac, a za multimediju je odgovoran Igor Pauška. Zastoji su fragmenti u kojima se percepcija zgušnjava, rasteže, prorijeđuje, usporava, intenzivira. Izvedba se gradi kombinatorikom triju aspekata (slike, izvedbe uživo i kontakta) te prostora publike koji je, uz izvođačice, nezaobilazan sudionik izvedbe. Nemogućnost stvaranja fluidnog kontinuiteta, rascjepkanost pogleda i pažnje, otvara mogućnost odabira i kreiranja vlastite perspektive na gledano.

Na inicijativu NDA.HR, ovogodišnja proslava Svjetskog dana plesa 29. travnja simultano će se odvijati u sedam hrvatskih gradova (u Zagrebu, Karlovcu, Zadru, Splitu, Rijeci, Požegi i Varaždinu) od 17 do 19 sati. Na glavnim gradskim trgovima plesat će se, a u 18,00 sati svi će izvesti simbolični SKOK ZA PLES. Ove godine svi partneri mreže NDA.HR snimaju prigodni video povodom Dana plesa u kojem sudjeluju ljudi iz svakodnevice, poznate osobe, djeca, političari na način da slobodno izvode vlastitu koreografiju. Ovom akcijom NDA HR pokušat će ukazati na nužnost sveukupne promjene razmišljanja o plesu te o njegovoj ulozi u kulturnom životu zajednice otvoreno pozivajući građane na proslavu plesa, podizanje svijesti o istom, slobodu njegovih mogućnosti te potencijal kreacije koje svako ljudsko tijelo posjeduje.

Na UNESCO-vu inicijativu 1982. diljem svijeta počela se slaviti jedinstvenost plesa i pokreta. Osnovna ideja Svjetskog dana plesa je podsjećanje da je ples umjetnički oblik izražavanja koji prevladava sve političke, kulturne i etičke prepreke. Na taj se dan širom svijeta čitaju poruke poznatih osoba iz svijeta plesa koje promiču temeljnu ideju Svjetskog dana plesa. U Zagrebu se taj dan obilježava od 1999. godine pod pokroviteljstvom ITI UNESCO-a Hrvatska, a od 2009. u organizaciji Nomad Dance Academy.

Od 2012. godine inicijativa zajedničke proslave širi se kroz NDA Hrvatska na ostale hrvatske gradove. Na taj se način pridružujemo pozivu UNESCO-vog Međunarodnog savjeta za ples: „Želja nam je da Međunarodni Dan plesa obuhvati što veći broj osoba i da pružimo osjećaj da je ples pristupačan, te da je ovaj dan posvećen univerzalnoj plesnoj zajednici diljem svijeta.“

Prijatelji(ce) Marija Frattija u režiji Borisa B. Hrovata gostuju u Varaždinu

Prijatelji(ce)

U četvrtak, 11. travnja u 19,30 sati na Velikoj sceni HNK-a u Varaždinu gostovala je predstava Prijatelji(ce) Marija Frattija u režiji Borisa B. Hrovata koji je tekst preveo na hrvatski i adaptirao. Predstava je nastala u produkciji Gradskog kazališta Sisak i Kazališne družine Amicro. Scenograf je Igor Dobranić, kostimografkinje Danica Dedijer i Višnja Iris, a glazbu je izabrao Boris B. Hrovat. U predstavi nastupaju: Goran Grgić (On), Dunja Sepčić (Ona), Igor Golub (Prijatelj), Nada Abrus (Prijateljica)  Radnja Prijatelji(ca)odvija se u suvremenom New Yorku. To je istovremeno gorka i slatka priča o jednoj mogućoj ljubavi, čistoj i bez interesa koja biva uništena sveprisutnim materijalizmom i ne baš dobrohotnom intervencijom navodnih prijatelja. Tekst je napisan 1990.godine, a dosad je izveden u osamnaest zemalja.

Talijanski pisac Mario Fratti (L’Aquila, 1927), nakon višegodišnjeg boravka u Veneciji gdje je diplomirao strane jezike na Filozofskom fakultetu, od 1963. godine živi i radi u New Yorku. Dramski je pisac međunarodne slave, kazališni kritičar, akademski profesor na najpoznatijim američkim sveučilištima. Originalan i inventivan dramaturg, napisao je preko pedeset drama, koje su prevedene na više od dvadeset svjetskih jezika i izvedene na nacionalnim radijima i televizijskim postajama te na više od četristo teatarskih pozornica.
Prijatelji(ce)
Boris B. Hrovat (Zagreb, 1956), pisac je, prevoditelj, kazališni kritičar, dramaturg, urednik na Trećem programu Hrvatskog radija, talijanist. Autor je romana, priča, drama i kazališnih eseja koji su prevedeni na talijanski, slovenski i češki. Surađivao je sa najutjecajnim kazališnim režiserima u Hrvatskoj i Italiji: M. M. Giorgetti, Nino Mangano, Paolo Magelli, Joško Juvančić, Ivica Kunčević i drugi. Njegovi prijevodi talijanskih dramatičara (Goldonija, Pirandella, De Filippa, Foa, Nicolaia) izvedeni su na svim važnijim hrvatskim scenama kao i na radiju. Nedavno je njegova komedija Igra izvedena u New Yorku, u sklopu mjeseca talijanske kulture u New Yorku. Njegova monodrama Monolog Nicolette Connio objavljena je u prestižnom talijanskom časopisu Sipario 2008. godine. Dobitnik je različitih literarnih i kazališnih nagrada. S Mariom Frattijem vezan je dugogodišnjim prijateljstvom i uzajamnim poštovanjem. Frattijevu dramu Irak preveo je i objavio na Trećem programu Hrvatskog radija.

Prijatelji(ce)˝Redatelj Hrovat precizno vodi scensku radnju i disciplinira glumce, izmjenjujući lijevi i desni te prednji i stražnji prostor pozornice, pojačavajući igru ljubavnih i materijalnih kockica usmjerenošću na jasno izgovoren tekst složen od sličnolikih dijaloških dionica različitih parova što slijedi matematičke i zakonitosti fizike bez možda za takav tip teksta stalno očekivanih vrckavih duhovitosti, ali odmjerenim vaganjem pravoga i lažna morala. Glumački je motor predstave dinamičan i uvjerljiv….
Drama Amiche (Prijateljice) Marija Frattija, koja spaja američke i talijanske dramaturške niti i smisao za humor te zato stvara neobičan zaplet, dobila je preciznom režijom Borisa B. Hrovata i glumačkom izvedbom discipliniranu i točnu hrvatsku inačicu.˝
MIRA MUHOBERAC, Vijenac

˝ …postiglo se traženo. U priči iznenađujućeg kraja, ako ne poznate tekst, muški dio ekipe uistinu je bljesnuo u svom punom sjaju, no i njihove prijateljice na sceni mamile su interes publike koja je i ovaj put ispunila dvoranu do posljednjeg mjesta…˝
DANIJEL PRERAD, sisak.info