Gostovanje Glumačke družine Histrion s predstavom Na zlu putu

Glumačka družina Histrion: Miroslav Krleža & Arsen Dedić, Na zlu putu, red. Dražen Ferenčina

U petak, 22. travnja 2016. na Velikoj sceni HNK-a u Varaždinu gostovala je Glumačka družina Histrion s predstavom Na zlu putu Miroslava Krleže i Arsena Dedića. Redatelj je Dražen Ferenčina. U predstavi nastupaju: Ivica Pucar, Tara Rosandić, Žarko Potočnjak, Ana Majhenić, Ana-Marija Percaić i Oliver Belošević.

O  temi muško-ženskih odnosa, pogotovo u umjetnosti, već je toliko toga rečeno, napisano i opjevano da bi bilo realno za očekivati da smo nešto o tome i naučili. No, svjedoci smo, svako iz svog iskustva da zbog toga nismo ništa postali pametniji, mudriji, voljeniji nego ponavljamo iste greške, ljubimo pa patimo, netko zbog nas pati, ljubomorni smo, varamo i nas varaju, prekidamo pa počinjemo sve iz početka... No kad o toj temi progovore  Miroslav Krleža i Arsen Dedić, gotovo je sigurno da će to biti na sasvim nov, originalan pa nerijetko ironičan i duhovit način. Upravo to će se dogoditi u novoj histrionskoj predstavi „Na zlu putu“. Koristeći motive „Adama i Eve“ i ostalih Krležinih drama, upotpunjena glazbom i stihovima pjesnika i velikog Histriona Arsena Dedića, predstava „provjerava“ koliko se je toga promijenilo u odnosu između muškarca i žene od postanka svijeta pa do današnjih dana. Ili možda i nije...

Dražen Ferenčina

IZ KRITIKE:

Glumačka družina Histrion: Miroslav Krleža & Arsen Dedić, Na zlu putu, red. Dražen FerenčinaNa zlu putu naziv je jednog albuma svestranog Arsena Dedića koji je u bogatoj karijeri bio i istaknuti histrion. Za čak je 26 histrionskih predstava skladao originalnu glazbu. Stoga i ne čudi da su Deveti Gumbekovi dani otvoreni predstavom Na zlu putu u kojoj je domišljati redatelj Dražen Ferenčina uspio mudro spojiti Krležinu jednočinku Adam i Eva i Arsenove stihove i glazbu.

Doduše, Krleža je ponešto skraćen, ali glavnina njegove drame o vječnom, gotovo biblijskom sukobu Muškarca i Žene koji se odvija u hotelu Eden, ispričana je. Više nego odlični glumci Tara Rosandić i Ivica Pucar rafalno su izgovarali one Krležine rečenične slapove, ali su uz pratnju pijanista Olivera Beloševića i sjajno otpjevali Arsenove više ili manje poznate pjesme koje su se prirodno nadovezivale na krležijanski dramski sadržaj u kojem se bivši mrtvi ljubavnici ponovno sretnu u zagrobnom životu…

Antologijska je i parodistička scena posuđena iz Krležinih Glembajevih u kojoj je briljirala Tara Rosandić, kao i ironijska reminiscencija na Ne daj se Ines u izvedbi darovitog komičara Pucara. Žarko Potočnjak, autentični krležijanac i u ovoj razigranoj predstavi koja je izmakla formi kabarea, nastupa u više uloga i sve mu leže. Ana Majhenić i Ana-Marija Percaić puno su više od prelijepih kulisa, a scena Miljenka Sekulića i kostimi Elvire Ulip dio su ove skladne predstave koja je ponovno spojila dva autora čiji odnos prema ženama i dalje intrigira ljubopitljivu javnost. 

Denis Derk, Večernji list

Vlado Krušić i ansambl predstave Vi ste dobrodošli dobitnici nagrade Zvjezdana Ladika


18. susret profesionalno vođenih kazališta za djecu i mlade
održan je od 11. do 14. travnja 2016. u Bjelovaru, u organizaciji Hrvatskog centra ASSITEJ i Grada Bjelovara. Više od 2500 djece i mladih pogledalo je jedanaest predstava dramskih studija iz Zagreba, Pule, Karlovca,Velike Gorice,Čakovca,Varaždina, Zadra, Rijeke i Šibenika.

Dvadesetak polaznika dramskih studija sudjelovalo je na dvodnevnoj radionici Osnove scenskog pokreta s tehnikom mime voditelja Damira Borojevića, dramskog pedagoga i glumca iz Siska.

Prosudbena komisija 18.susreta u sastavu Maja Katić, glumica, Ivan Kristijan Majić, redatelj i dramski pedagog, i Iva Matija Bitanga, scenografkinja, dodijelila je ove godine dvije ravnopravne nagrade Zvjezdana Ladika za najkvalitetniji dramsko-pedagoški rad dramskom pedagogu Vladi Krušiću za predstavu Vi ste dobrodošli, u izvedbi članova Kazališnog studija mladih HNK-a u Varaždinu, i Davoru Dokleji, za predstavu ZOO! u izvedbi Dramskog studija DADA Kazališne družine Pinklec iz Čakovca.

Predstava Zatvaramo! Dramskog studija INK – GK Pula, autorice i koreografkinje Andree Gotovine u suradnji s izvođačima, najbolja je predstava u cjelini.

Dinamični Kraljević i prosjak Marka Twaina za djecu

Kraljević i prosjak, red. Dubravko Torjanac

petak, 15. travnja u 10,00 sati (za škole) Dječja i lutkarska scena HNK u Varaždinu izvela je na Velikoj sceni predstavu Kraljević i prosjak, adaptaciju romana američkog klasika Marka Twaina u režiji Dubravka Torjanca. U dinamičnoj igri četvero glumca (Filip Eldan, Nikša Eldan, Mirjana Sinožić i Zdenko Brlek) interpretiraju dvadesetak različitih uloga, a dodatni šarm predstavi daju songovi (tekstovi Vesne Kosec-Torjanac, glazba Dragutin Novaković Šarli). Scenograf i kostimograf je Ivan Duić, a autor dramatizacije i redatelj Dubravko Torjanac. Predstava je premijerno izvedena 9. veljače 2014.
Kraljević i prosjak, red. Dubravko TorjanacKraljević i prosjak, red. Dubravko Torjanac
Istoimena predstava praizvedena je 1995. godine i u dvadeset godina postojanja Dječje i lutkarske scene najizvođenija je predstava za djecu s čak 133 izvedbe. Kraljević i prosjak priča je o dvojici dječaka, kraljeviću Edwardu i Tomu, neželjenom sinu siromašnog skitnice. Zbog sličnosti, igrom slučaja, prosjak Tom nađe se na engleskom dvoru, a kraljević na smetlištu. Priča o zamjeni društvenih uloga, pri čemu se ne mijenja čovjekov karakter i srce, puna je plemenitih pouka.