Hit komedija Debitanti Ljubomira Kerekeša na gostovanjima

Ljubomir Kerekeš, Debitanti, red. Ljubomir KerekešDebitanti, ljubavno-erotska komedija o ljubavi Ljubomira Kerekeša kreće na mini-turneju tijekom koje će posjetiti pet hrvatskih gradova te sudjelovati na dva festivala. Pava je izvedba u Zaboku u četvrtak, 13. svibnja u 20,00 sati, slijedi sudjelovanje na bjelovarskom BOK festivalu u petak 14. svibnja u 20,00 sati u Bjelovarskom kazalištu, potom dvije izvedbe na 17. festivalu glumca (nedjelja 16. svibnja u u 19,00 sati u Gradskom kazalištu Joza Ivakić u Vinkovcima i ponedjeljak, 17. svibnja u 20,00 sati u Hrvatskom domu Vukovar), a niz svibanjskih gostovanja zaključuje nastup u nedjelju, 30. svibnja u 20,00 sati u Ivancu.
U redateljskoj napomeni stoji „ne preporuča se ispod 14,3...“ Ljubomir Kerekeš, koji je predstavu režirao te osmislio scenografiju, navodi ga je za nastanak djela narajcal Decameron Giovannija Boccaccia (1313-1375). Uz Ljubomira Kerekeša u predstavi nastupaju Draško Zidar i Mijo Pavelko.

Debitanti
su praizvedeni 26. lipnja 2009. na Sceni Zvonimir Rogoz.
Pogledajte prilog Hrvatske televizije o predstavi objavljen 28. lipnja 2009. godine.

Ljubomir Kerekeš: DEBITANTIU tekstu o premijeri Varaždinske vijesti istakle su da će sudeći po reakcijama publike na do sada održanim predstavama u Varaždinu ovaj projekt pobuditi podosta zanimanja gledatelja. Na premijeri neki su i prostajali šezdesetak minuta koliko predstava traje, smijeha je bilo na pretek, kao i pljeska na kraju kada je razigrani trio morao pet puta izlaziti na scenu na naklon. Riječ je o komediji situacije s izvrsnim dijalozima i to pretežito na svima razumljivoj varaždinskoj kajkavštini bez suvišnih arhaizama. Kerekeš je predstavu radio u maniri srednjovjekovnih pučkih teatara namijenjenih ponajprije zabavi, u vrijeme kada su i ženske uloge igrali muškarci, a glumci su i sami bili redatelji pa i scenografija je takva da se predstava može igrati u svakom malo većem prostoru.

U osvrtu na premijeru Vjesnik je naglasio da je publika sa smijehom primila predstavu u kojoj se Kerekeš na svoj način narugao žensko-muškim odnosima. Predstava je uspjela kod publike i može se s velikom sigurnosti tvrditi kako će doživjeti još mnoge reprize. Već prve minute predstave dale su naslutiti kako će Debitanti ponoviti uspjeh predstave Bog Ivač - srednjovjekovnih francuskih farsi, koja je doživjela nekoliko stotina izvedbi. Zato bi svi željni laganijeg štiva i smijeha, trebali doći na scenu Zvonimir Rogoz u varaždinskome kazalištu. Naravno, trebaju se prije dolaska raspitati ima li ulaznica, zaključuje Karmen Gumbas u Vjesniku.

Kerekešova je Skupština još prije tri godine zabilježila 100. izvedbu, a zavidni broj izvedbi bilježi i Dimnjačar autora Mirka Keleka, kojoj Kerekeš potpisuje režiju i glavni je i jedini glumac. Predstava Povratak ratnika, kojoj Kerekeš potpisuje i tekst i režiju, izvedena je na ovogodišnjem Špancirfestu 179. put.

Slijepi putnici Kazališnog studija mladih

Slijepi putnici Skupine C2 Kazališnog studija mladih HNK u VaraždinuPredstava Slijepi putnici autorski projekt skupine C2 Kazališnog studija mladih bit će izvedena na Velioj sceni HNK u Varaždinu u nedjelju 30 svibnja u 18,00 sati.  Predstava je praizvedena 17. veljače 2010. Scenografija i kostimografija djelo je Skupine C2, a voditeljica skupine C2 je Vesna Stilinović.
U predstavi nastupaju: Luka Ivić (Frank Burns, engleski student, 19 godina), Martina Gazdek (Teresa Witman, Njemica, 19 godina), Sara Ipša (Aljina Nikolajevna, Ruskinja, 17 godina, Renata Kirin (Lily Deflouer, francuska studentica mode, 20 godina), Tena Rak (Ilona, Mađarica, 19 godina), Nikša Eldan (Adam Merstein, njemački židov, student 1. godine medicine, 19 godina), Nikolina Herceg (Iris Binoche, francuska modna stilistica, 22 godine), Danko Mihalić (Jack OKay, američki student glazbe, 22 godine), Dunja Kozić (Lola Martinez, mlada španjolska glumica, 20 godina), Ena Velagić (Astrid Rosenberg, njemačka židovka, studentica 1. godine književnosti, 19 godina), Filip Eldan (Vladimir Horvat, hrvatski publicist, 32 godine).

U bilješci koja prati predstavu navedeno je: "Želja za slobodom i boljim životom nagnala je jedanaestero potpisanih neznanaca da krenu na put preko oceana. Kako bi došli do toliko željene slobode, oni se zatvoreni u potpalublju broda kao slijepi putnici moraju suočiti sami sa sobom i jedni s drugima. Početak je to naše nove predstave koju smo ovaj put odlučili napraviti bez tekstualnog predloška, dobivajući tako slobodu za kojom naši likovi toliko žude. Radeći improvizacije, a predstava je spoj svih naših improvizacija, dobro smo se zabavili, ali i sami osjetili tu sputanost, nervozu i klastrofobiju, kako zbog naših likova , tako i zbog čestih problema da nađemo prostor za vježbu. Mi smo, naravno, našli spas, ali je li ga našlo i jedanaest slijepih putnika, tek treba otkriti."

Bijeli klaun Damira Miloša u režiji Ivice Šimića

Damir Miloš: BIJELI KLAUN, red. Ivica Šimić, Ivan Glowatzky (Dječak)Damir Miloš: BIJELI KLAUN, red. Ivica Šimić, Ivan Glowatzky (Dječak)četvrtak 27. svibnja u 10,00 i 12,00 sati Dječja i lutkarska scena HNK u Varaždinu za škole izvodi predstavu Bijeli klaun koju je prema istoimenoj knjizi Damira Miloša režirao Ivica Šimić. Predstava je premijerno izvedena 23. studenoga 2007.  
Za dramatizaciju se pobrinula Lana Šarić, asistent je redatelja Sanjin Rožić, skladatelj Igor Karlić, scenografkinja Dinka Jeričević, kostimografkinja Mirjana Zagorec, koreografkinja Desanka Virant dok je autor videoprojekcija Igor Pauška, a masku zmaja izradila je Gordana Krebelj.

Damir Miloš: BIJELI KLAUN, red. Ivica Šimić, Ivan Glowatzky (Dječak), Draško Zidar (Starac/Zmaj)Damir Miloš: BIJELI KLAUN, red. Ivica Šimić, Ivan Glowatzky (Dječak), Helena Minić (Djevojčica), Ljiljana Bogojević (Majka) i Zdenko Brlek (Otac)U glavnim su ulogama: Ivan Glowatzky (Dječak), Draško Zidar (Starac/Zmaj), Helena Minić (Djevojčica), Ljiljana Bogojević (Majka) i Zdenko Brlek (Otac). U predstavi sudjeluju i glazbenici/klaunovi Marko Ratković (bubanj), Petar Prepelić (trombon) i Nikola Novak (tuba) te žongleri/klaunovi Željka Kozulić, Marinela Lukaček i Anja Rožić

Bijeli klaun je dirljiva i topla priča o dječaku iz putujućeg cirkusa kojega roditelji klaunovi pripremaju za nasljednika. Ispočetka se, po starome cirkuskome običaju, pred gledateljima pojavljuje odjeven isključivo u bijelo, da bi njegov kostim iz nastupa u nastup postajao sve šareniji. No, dječak ne razlikuje boje... Slojevita priča funkcionira na više razina, od zabavne do poigravanja s fantastikom i snovima te može podjednako zaokupiti najmlađe gledatelje kao i one nešto, pa i puno starije...

Generalni sponzor predstave je HYPO Alpe Adria Banka.

Damir Miloš, hrvatski pisac i moreplovac, rođen je 1954. u Opatiji. Objavio je prozne knjige: Pogled Grad, Snježni kralj, Smrt u Opatiji, Bijeli klaun, Nepoznata priča, Autobiografija, Kapetanov dnevnik, Zoe, Nabukodonozor, Otok snova, Kravata...
Napisao je i nekoliko knjiga o jedrenju. Objavljivao je drame te esejističke i teorijske tekstove.

Ivica Šimić je glumac, redatelj, glazbenik, pjesnik, utemeljitelj i umjetnički direktor kazališta Mala scena te član Izvršnoga odbora ASSITEJ International. Igrao je u ZKM-u (Džingiskan, Vuk...), Histrionima (Ariel u Shakespeareovoj Oluji), Gavelli (Sokol ga nije volio)... Režirao je u SAD, Sloveniji, Njemačkoj te u najznačajnijim hrvatskim dječjim i lutkarskim kazalištima. Višestruki je dobitnik nagrada HDDU za najbolju predstavu za djecu i mlade te nagrada Zlatna paličica Međunarodnoga festivala u Ljubljani. Na prvom beogradskom Međunarodnom kazališnom festivalu za djecu i mlade TIBA, osvojio je Grand Prix.

Kritika o Bijelom klaunu: dobro pogođen ritam, uvjerljivi Ivan Glowatzky

Damir Miloš: BIJELI KLAUN, red. Ivica Šimić, Ivan Glowatzky (Dječak) U kritici objavljenoj u Vijencu pod naslovom Bijela boja djetinjstva Goran Ivanišević navodi da "zahvaljujući dobro pogođenu ritmu postignutu izmjenom glumački razigranijih i meditativnijih dijelova međusobno odvojenih/spojenih dinamičnom glazbom (skladatelj Igor Karlić skladno je spojio cirkus i melankolični ton priče) koju uživo izvode bubnjar, trombonist i tubač u pratnji žonglerki, i najmlađi prate predstavu s punom pozornošću.
Predstavu glumački nosi Ivan Glowatzky, koji je tjelesno upravo idealan izbor za ulogu Dječaka. Podjednako je uvjerljiv u monolozima kojima se obraća publici prenoseći im tako svoja razmišljanja, kao i u interakciji s drugim likovima, posebice sa Zmajem". Pročitajte cijelu kritiku.

Promocija knjige ŠiljkoVICa Voje Šiljka

Vojo Šiljak, ŠiljkovcaU srijedu, 26. svibnja 2010. u 20 sati u Klubu Europa media održat će se promocija nove knjige ŠiljkoVICa koju je pripremio Vojo Šiljak, a izdao Prvi glas, d.o.o. Knjiga na 247 stranica donosi oko 800 viceva, šala i pitalica podijeljenih u dvadesetak rubrika.

Vojo Šiljak bio je urednik i novinar HRT, a neke od njegovih najpopularnijih emisija su: Taksi za Babilon, Mali noćni razgovori, Ljudi smo i Abeceda grada. Dobitnik je Nagrade Društva novinara Marija Jurić Zagorka te dviju Nagrada za životno djelo, Otokar Keršovani i Ivan Šibl, međunarodne nagrade Ondas u Barceloni te mnogih drugih.

Dosad je objavio zbirku poezije Sve najbolje, dvije knjige ozbiljne tematike Srcem u radio te Izvori i uviri. Također je objavio četiri zbirke viceva: BradaVICa, MrVICa, ŠašaVICa, Naša je ljepša (zbirka židovskih viceva) u kojima se nalazi oko 4 000 viceva.

U knjizi ŠiljkoVICa nema niti jednog vica iz prethodnih knjiga, a isto tako nema uvredljivih viceva, nacionalističkih, niti onih koji se izruguju ljudskim tjelesnim manama. Cijena knjige u redovnoj prodaji je 100,00 kn, promotivna 70,00 kn.

Svečano predstavljena nova knjige Žuži Jelinek

Žuži Jelinek, Žene, osvajajte...Pozivnica za promociju knjige Žene, osvajajte... Žuži JelinekSvečano predstavljanje nove knjige Žuži Jelinek Žene, osvajajte održano je u ponedjeljak 17. svibnja 2010. u 18,00 sati u Hrvatskom narodnom kazalištu u Varaždinu. U sklopu promocije  prikazan je biografski film Žuži snimljen u produkciji HRT

Promociji su nazočili: predsjednik uprave Nakladničke kuće Znanje Tomislav Vintar, ravnateljica HNK u Varaždinu Jasna Jakovljević, direktor Varaždinskih vijesti Ernest Fišer, producent filma Ivica Tunjić