Godišnja nagrada Vladimir Nazor Jagodi Kralj Novak

HNK u Varaždinu: Nina Mitrović, Familija u prahu, red. Samo M. Strelec, foto: Radomir Sarađen

Jagoda Kralj Novak dobila je godišnju Nagradu Vladimir Nazor za najbolje ostvarenje u kazalištu u 2010. godini za uloge u predstavama Familija u prahu Nine Mitrović, režija Samo M. Strelec.
Nagradu Vladimir Nazor dodjeljuje Ministarstvo kulture Republike Hrvatske za najbolja umjetnička ostvarenja u RH na području književnosti, glazbe, filma, likovnih i primjenjenih umjetnosti, kazališne umjetnosti te arhitekture i urbanizma.
Jagoda Kralj Novak je za svoju Juliške bila nominirana i za Nagradu hrvatskog glumišta 2010. godine.

Ljiljana Bogojević nagrađena na 18. Festivalu glumca

Hrvatsko narodno kazalište u Varaždinu: Borivoj Radaković, Breza, red. Želimir Mesarić

Na 18. festivalu glumca održanom od 14. do 23. svibnja 2011. u Županji, Vinkovcima, Vukovaru, Iloku i Otoku, sudjelovale su dvij predstave varaždinskog Hrvatskog narodnog kazališta: Familija u prahu Nine Mitrović u režiji Same M. Streleca (nastala u koprodukciji s Gledališčem Novi Zato iz Ptuja) i Breza Borivoja Radakovića u režiji Želimira Mesarića.

Ocjenjivački sud u sastavu Vera Zima (predsjednica), Joško Ševo i Mira Perić-Kraljik dodjelio je ukupno šest glumačkih nagrada i nagradu za najbolju predstavu. Jedna od dviju Nagradu Fabijan Šovagović za najbolja glumačka ostvarenja - ženska uloga pripala je Ljiljani Bogojević za ulogu Dore LAbudan u predstavi Breza. Ocjenjivački sud svoju je odluku obrazložio riječima: "Ljiljana Bogojević stvorila je prepoznatljiv, životan lik žene iz male stredine dosljedno ga igrajući od početka do kraja s iznimnim osjećajem detalj. Duboko uronjena u kajkavski jezik suvereno je vladala scenom i stvorila moćan karakter."

Breza u konkurenciji 18. Festivala glumca

HNK u Varaždinu: Borivoj Radaković, Breza, red. Želimir Mesarić, foto: © D. Gorenak Godar
Drama Breza koju je hrvatski dramatičar Borivoj Radaković napisao po motivima poznate pripovijetke Slavka Kolara uvrštena je u program 18. Festivala glumca u sklopu kojeg je izvedena u petak, 20. svibnja 2011.u Županji. Praizvedena Radakovićeve Breze bila je 18. ožujka 2010. Redatelj je Želimir Mesarić, dramaturg Ante Armanini, scenograf Miljenko Sekulić, kostimografkinje Diana Kosec Bourek i Ika Škomrlj, skladatelj Davor Bobić, koreografkinja i autorica scenskog pokreta Svetlana Lukić, jezični savjetnik i asistent redatelja Zdenko Brlek, oblikovatelj svjetla Deni Šesnić, asistent skladatelja Kristijan Funarić, a asistent scenografa Slaven Edvin Bot. Majstorica šminke je Marija Bingula, a obradu i montažu zvuka potpisuje D&K Creative Studio. 

London Calling Comedy – Live ponovo u Varaždinu

Sully O Sullivan, Nick Wilty i Paul B. Edwards

London Calling Comedy liveNakon premijernog izdanja u ožujku, show stand-up komedija London Calling vraća se u Varaždin 18. svibnja u 19.30 sati. Ovaj put predstavit će se novi komičari: Sully O'Sullivan, Nick Wilty i Paul B Edwards, dok je ime četvrtog izvođača zasad tajna. Najavljivač i MC ovaj će put biti Sully O’Sullivan s Novog Zelanda, koji je prvi put nastupio još 1998. godine, a samo godinu dana kasnije osvojio je nagradu za nadu godine u svojoj zemlji. Nastupao je širom svijeta, a posljednjih godina se profesionalno bavi komedijom u Velikoj Britaniji.

London Calling nastupom će otvoriti Paul B Edwards, rock’n’roll komičar, presenter, pisac i trener komičara. Paul ima svoj prepoznatljiv brend glazbe/šala/poezije, a u karijeri je nastupio preko 2000 puta u svim važnijim klubovima u Velikoj Britaniji. Nisu mu strani niti televizijski nastupi, a nastupao je i na BBC-u. Nick Wilty je zasad posljednje poznato ime. Taj easy-going Londončanin ima oštar, kreativan komičan um, sa uvijek flesibilnim i novim repertoarom, što je garancija da će publika nastup uvijek napustiti zadovoljna. Nick je poznat kao putujući komičar, jer je nastupao na svim kontinentima (osim na Antarktici) uključujući i sve najpoznatije svjetske festivale.

Ulaznice po cijeni 40 kuna moguće je kupiti na blagajni HNK u Varaždinu.

 

Familija u prahu na 18. Festivalu glumca

HNK u Varaždinu: Nina Mitrović, Familija u prahu, red. Samo M. Strelec, foto: Radomir Sarađen
Predstava Familija u prahu (monodrama Juliške iz javne kuhinje) ugledne hrvatske dramatičarke Nine Mitrović je uvrštena u program 18. Festivala glumca u sklopu kojeg je izvedena u srijedu 18. svibnja u 20,00 sati u Županji te u četvrtak, 19. svibnja u Vukovaru. Pogledajte video-najavu predstave.