Familija u prahu Nine Mitrović u režiji Same M. Streleca

HNK u Varaždinu: Nina Mitrović, Familija u prahu, red. Samo M. Strelec, foto: Radomir Sarađen
U subotu, 7. svibnja u 20,00 sati na Sceni Zvonimir Rogoz izvedena je predstava Familija u prahu (monodrama Juliške iz javne kuhinje) ugledne hrvatske dramatičarke Nine Mitrović. Pogledajte video-najavu predstave. 

HNK u Varaždinu: Nina Mitrović, Familija u prahu, red. Samo M. Strelec, foto: Radomir SarađenHNK u Varaždinu: Nina Mitrović, Familija u prahu, red. Samo M. Strelec, foto: Radomir SarađenRedatelj i scenograf predstave je Samo M. Strelec, dramaturginja Tamara Matevc, a u predstavi nastupa Jagoda Kralj Novak koja je za svoju Juliške bila nominirana za Nagradu hrvatskog glumišta 2010.

Predstava je nastala u koprodukciji Hrvatskog narodnog kazališta u Varaždinu i Novoga Zato iz Ptuja (Slovenija). Praizvedba Familije u prahu održana je 11. veljače 2010 na Sceni Zvonimir Rogoz HNK u Varaždinu.  Predstava je u lipnju 2010. gostovala u Narodnom pozorištu Sarajevo i Centru za kulturu Bitola na 12. međunarodnom festivalu monodrame.

Pročitajte razgovor s dramatičarkom Ninom Mitrović, redateljsku bilješku o predstavi kao i tekst Vesne Kosec-Torjanac o predstavi te pogledajte fotografije i video zapise snimljene tijekom nastanka predstave (sve sa stranice Novoga Zato).  

Nina Mitrović (Slavonski Brod, 1978) mlada je hrvatska dramatičarka koja je dramaturgiju diplomirala na zagrebačkoj Akademiji dramske umjetnosti, a u Londonu magistrirala iz područja scenarija.

HNK u Varaždinu: Nina Mitrović, Familija u prahu, red. Samo M. Strelec, foto: Radomir SarađenAutorica je većeg broja nagrađivanih i izvođenih drama i monodrama: Komšiluk naglavačke (2002, HNK Ivana pl. Zajca Rijeka, Zlatni smijeh na Danima satire), Familija u prahu (2003), Kad se mi mrtvi pokoljemo (2004, Satiričko kazalište Kerempuh, Zlatni smijeh na Danima satire, HNK u Splitu), Ovaj krevet je prekratak ili Samo fragmenti (2004, SNG Nova Gorica, četiri nagrade Marul među kojima i ona za najbolji izvedeni dramski tekst, HNK Ivana pl. Zajca Rijeka), Kolbaba i Brzojavko (2005, koprodukcija Osječkog ljeta kulture, Dječjeg kazališta Branka Mihaljevića iz Osijeka i Kazališta Virovitica), Jebote, koliko nas ima! (2008, Satiričko kazalište Kerempuh), Javier (2009, dio omnibusa Zagrebački pentagram, Zagrebačko kazalište mladih). Također je autorica tekstova za radijske drame i radio dokumentarac predstavljene na festivalima u Berlinu, Milanu i Zagrebu. Radio dokumentarac Tko ne umre, nije čovjek osvojio je posebno priznanje žirija na festivalu Prix Italia u Milanu. Drame su joj prevedene na slovenski, češki, njemački, engleski, francuski i makedonski jezik.

Molièreova komedija Škrtac u režiji Vinka Brešana

Hrvatsko narodno kazalište u Varaždinu: Jean-Baptiste Poquelin Molière, Škrtac, red. Vinko Brešan

Otkazana je izvedba predstave ŠKRTAC Jean-­Baptista Molièrea u režiji Vinka Brešana.koaj se trebala održati u utorak, 24. svibnja u 20,00 sati na Velikoj sceni HNK-a u Varaždinu bit će izvedena  Dramaturginja je Željka Udovičić, scenograf Drago Broz, kostimografkinja Irena Sušac, skladatelj Mate Matišić. U predstavi nastupaju: Stojan Matavulj, Jan Kerekeš, Irena Tereza Prpić, Ivica Pucar, Sara Stanić, Darko Plovanić, Barbara Rocco, Mitja Smiljanić, Marinko Prga, Ozren Opačić, Beti Lučić i Zdenko Brlek. Predstava je premijerno izvedena 21. studenoga 2015. u 19,30 sati u skopu Noći kazališta.
Hrvatsko narodno kazalište u Varaždinu: Jean-Baptiste Poquelin Molière, Škrtac, red. Vinko Brešan
Škrtac (nastao 1668.) je komedija u pet činova, nadahnuta Plautovim Ćupom, o škrtom Harpagonu, starom udovcu, predstavniku svojeg vremena. koji svojom škrtošću tjera kćer Elize i sina Cleanta na turoban život. Zbog svoje škrinjice s deset tisuća zlatnika spreman je odreći se svega, pa i svoje izabranice Marijane. Škrtost i pohlepa utjelovljeni u beskrupuloznom liku Harpagona, poroci su koji vode u usamljenost.
Hrvatsko narodno kazalište u Varaždinu: Jean-Baptiste Poquelin Molière, Škrtac, red. Vinko BrešanHrvatsko narodno kazalište u Varaždinu: Jean-Baptiste Poquelin Molière, Škrtac, red. Vinko Brešan
Molière, pravim imeom Jean­-Baptist Poquelin (Pariz, 1622. – Pariz, 1673.), francuski komediograf, redatelj, ravnatelj kazališta, glumac, u svojim se komedijama koristio sredstvima farse za satire određenih običaja i morala svojega doba, postigavši prirodnost koja ne proizlazi toliko iz karikiranja zbilje koliko iz karikaturalnosti likova iz zbilje, kao rezultat pronicavog promatranja ljudske naravi u svim njezinim nijansama. Sačuvane su 34 njegove komedije, od kojih su najpoznatije: Tartuffe, Don Juan, Mizantrop, George Dandin, Škrtac, Skapenove spletke i dr.

Vinko Brešan (Zagreb, 1964), poznati filmski redatelj, dobitnik je mnogih prestižnih nagrada. Neki od filmova: Kako je počeo rat na mom otoku (1996) Maršal (1999) Svjedoci (2003) Nije kraj (2008) Svećenikova djeca (2013)