Izvedba komične opere Rita Gaetana Donizettija

Gaetano Donizetti: RITA, red. Dinko BogdanićU petak, 15. lipnja 2007. godine, nedugo nakon zagrebačke premijere održane 6. svibnja, komična opera u jednom činu Rita Gaetana Donizettija, nastala u koprodukciji Istarskog narodnog kazališta - Gradskog kazališta Pula i zagrebačke Opere b.b., izvedena je u HNK u Varaždinu. Ulogu Rite tumačila je sopranistica Lidija Horvat Dunjko, tenor Nikša Radovanović nastupio je u ulozi Beppea dok je bariton Ronald Braus bio u ulozi Gaspara.

Redatelj ove opere, koja je u Hrvatskoj prvi put izvedena u Osijeku još 1965. godine, je Dinko Bogdanić. Dirigent je Vladimir Kranjčević, a izbor kostima i scenografiju potpisuju Dinko Bogdanić i Elvira Ulip. Pročitajte više o ovoj operi i njenom autorskom timu.

Rita je priča o energičnoj i zločestoj ženi mirnog i poslušnog Beppea, a bračnu idilu prekida pojava Gaspara, Ritina prvog muža za kojega su svi vjerovali da se utopio. No, Gaspar je od Rite pobjegao u Kanadu i vratio se jer je čuo da je ona poginula u požaru. Trebala mu je potvrda o njenoj smrti kako bi se mogao drugi puta oženiti! Beppe pak u pojavi Gaspara vidi mogućnost da se rješi zločeste žene. Dva se muškarca dogovore odigrati partiju karata i pobjednik dobiva Ritu. Gaspar pobjeđuje, ali mu se Rita odbija vratiti i on uvjeri Beppea da je izgubio i nagovori ga da izjavi ljubav Riti. I tako svatko dobija svoje, Rita muža koji je voli, Beppe ženu koja i nije tako loša, a Gaspar slobodu da se vrati u Kanadu.

Nora danas Mire Gavrana gostovala u Mostaru

iro Gavran: NORA DANAS, redatelj: Georgij Paro; Kristijan Potočki (Toni /Glumac); foto: Saša NovkovićMiro Gavran: NORA DANAS, redatelj: Georgij Paro; Ines Bojanić (Nora /Glumica); foto: Saša Novković4. lipnja 2007. na Danima Matice hrvatske u Mostaru gostovala je drama Mire Gavrana Nora danas u režiji Georgija Para, praizvedena 9. prosinca 2006. Dramu Nora danas Gavran je napisao 2004. i za nju dobio nagradu Marin Držić za najbolji dramski tekst.
Dramaturg je Mladen Martić, scenografkinja Dinka Jeričević, kostimografkinja Marija Žarak, scensku glazbu potpisuje Davor Rocco, a asistentica redatelja je Gordana Slivka.

Uloge tumače: Ines Bojanić (Nora, perspektivna žena / Glumica, zamorena glumom), Kristijan Potočki (Toni, njezin muž / Glumac, koji želi biti pisac), Stojan Matavulj (Karlo, bivši tajkun), Ljiljana Bogojević (Lidija, Norina prijataljica), Zvonko Zečević (Ranko, psihijatar), Beti Lučić (Maja, novinarka) i Gordana Slivka (Jana, služavka).

ZAGREBAČKA FILHARMONIJA GOSTOVALA U VARAŽDINU

Najava koncertaU subotu, 2. lipnja u Hrvatskom narodnom kazalištu u Varaždinu Zagrebačka filharmonija održala je koncert pod ravnanjem Vjekoslava Šuteja uz solistički nastup Lovre Pogorelića na glasoviru. 


Na programu su bili:
Ludwig van Beethoven: 3. KONCERT ZA GLASOVIR I ORKESTAR u c-molu, op. 37;
Ludwig van Beethoven: 3. SIMFONIJA U Es-duru, op. 55, “Eroica”

Vjekoslav Šutej osim značajnih klasičnih koncerata dirigirao je i popularne koncerte s opernim zvijezdama današnjice (Montserrat Caballé, Diana Ross, Plácido Domingo i Joséom Carreraso, Ramón Vargas i Andrea Rost, te Marija Guleghin)
  Također je ravnao s prva četiri koncerta Božić u Beču, a dosad je prodano više od milijun primjeraka kompaktnih ploča sa snimkama s tih koncerata. Dobitnikom je mnogobrojnih priznanja (Orden grada Beča, Nagrada grada Zagreba itd.), počasnim članom Real Academia de Belles Artes i počasnim građaninom Sevilje. Bavi se i pedagoškim radom: redovni je profesor dirigiranja na Muzičkoj akademiji u Zagrebu. Lovro pogorelić, foto: Mio Vesović

Lovro Pogorelić (1970) jedan je od najistaknutijih hrvatskih pijanista srednjega naraštaja. Prvu glazbenu poduku dobio je od oca Ivana, akademskoga glazbenika. Od 1987. redovito koncertira. Nastupio je u većini svjetskih glazbenih središta, solistički i s orkestrima. Snimio je jedan od prvih glazbenih DVD-a u svijetu, a u svibnju 2006. izašao je njegov najnoviji CD s djelima F. Liszta.
Za iznimne umjetničke dosege Pogorelić je dobio mnogobrojne pohvalne kritike u inozemnoj i domaćoj javnosti.