Buba u uhu gostovala u Sarajevu

Georges Feydeau: BUBA U UHU; redatelj Steven Kent; Ivan Glowatzky, Zvonko Zečević; foto: Saša NovkovićGeorges Feydeau: BUBA U UHU; redatelj Steven Kent; Sunčana zelenika, Ivica Plovanić; foto: Saša Novkovićutorak, 10. lipnja 2008 u 19,30 sati u Narodnom pozorištu u Sarajevu varaždinski HNK izvest će komediju Georgesa Feydeaua Buba u uhu u režiji američkog redatelja Stevena Kenta.
Predstava je premijerno izvedena 29. siječnja 2007. godine. Tekst je preveo Vladimir Gerić.
Dramaturginja je Lada Kaštelan, scenograf David Flaten, kostimografkinja Diana Kosec-Bourek, a pomoćnica redatelja Ksenija Krčar.

U predstavi nastupaju: Franjo Kuhar (Victor-Emanuel Chandebise / Poche), Ivan Glowatzky (Camille Chandebise), Robert Plemić (Romain Tournel), Berislav Tomičić (Doktor Finache, Marinko Prga  (Carlos Homenides De Histangua), Ivica Plovanić (Augustin Ferraillon), Ivica Pucar (Etienne), Zdenko Brlek (Rugby), Darko Plovanić (Baptistin), Sunčana Zelenika Konjević (Raymonde Chandebise), Barbara Rocco (Lucienne Homenides De Histangua), Marija Krpan (Olympe Ferraillon), Jelena Vukmirica (Antoinette) i Hana Hegedušić (Eugenie).

Bijeli klaun Damira Miloša u režiji Ivice Šimića

Damir Miloš: BIJELI KLAUN, red. Ivica Šimić, Ivan Glowatzky (Dječak)Damir Miloš: BIJELI KLAUN, red. Ivica Šimić, Ivan Glowatzky (Dječak)petak, 6. lipnja u 10,00 sati Dječja i lutkarska scena HNK u Varaždinu na prodanoj izvedbi izvela je predstavu Bijeli klaun koju je prema istoimenoj knjizi Damira Miloša režirao Ivica Šimić. Predstava je premijerno izvedena 23. studenoga 2007.  
Za dramatizaciju se pobrinula Lana Šarić, asistent je redatelja Sanjin Rožić, skladatelj Igor Karlić, scenografkinja Dinka Jeričević, kostimografkinja Mirjana Zagorec, koreografkinja Desanka Virant dok je autor videoprojekcija Igor Pauška, a masku zmaja izradila je Gordana Krebelj.

Damir Miloš: BIJELI KLAUN, red. Ivica Šimić, Ivan Glowatzky (Dječak), Draško Zidar (Starac/Zmaj)Damir Miloš: BIJELI KLAUN, red. Ivica Šimić, Ivan Glowatzky (Dječak), Helena Minić (Djevojčica), Ljiljana Bogojević (Majka) i Zdenko Brlek (Otac)U glavnim su ulogama: Ivan Glowatzky (Dječak), Draško Zidar (Starac/Zmaj), Helena Minić (Djevojčica), Ljiljana Bogojević (Majka) i Zdenko Brlek (Otac). U predstavi sudjeluju i glazbenici/klaunovi Marko Ratković (bubanj), Petar Prepelić (trombon) i Nikola Novak (tuba) te žongleri/klaunovi Željka Kozulić, Marinela Lukaček i Anja Rožić

Bijeli klaun je dirljiva i topla priča o dječaku iz putujućeg cirkusa kojega roditelji klaunovi pripremaju za nasljednika. Ispočetka se, po starome cirkuskome običaju, pred gledateljima pojavljuje odjeven isključivo u bijelo, da bi njegov kostim iz nastupa u nastup postajao sve šareniji. No, dječak ne razlikuje boje... Slojevita priča funkcionira na više razina, od zabavne do poigravanja s fantastikom i snovima te može podjednako zaokupiti najmlađe gledatelje kao i one nešto, pa i puno starije...

Generalni sponzor predstave je HYPO Alpe Adria Banka.

Damir Miloš, hrvatski pisac i moreplovac, rođen je 1954. u Opatiji. Objavio je prozne knjige: Pogled Grad, Snježni kralj, Smrt u Opatiji, Bijeli klaun, Nepoznata priča, Autobiografija, Kapetanov dnevnik, Zoe, Nabukodonozor, Otok snova, Kravata...
Napisao je i nekoliko knjiga o jedrenju. Objavljivao je drame te esejističke i teorijske tekstove.

Ivica Šimić je glumac, redatelj, glazbenik, pjesnik, utemeljitelj i umjetnički direktor kazališta Mala scena te član Izvršnoga odbora ASSITEJ International. Igrao je u ZKM-u (Džingiskan, Vuk...), Histrionima (Ariel u Shakespeareovoj Oluji), Gavelli (Sokol ga nije volio)... Režirao je u SAD, Sloveniji, Njemačkoj te u najznačajnijim hrvatskim dječjim i lutkarskim kazalištima. Višestruki je dobitnik nagrada HDDU za najbolju predstavu za djecu i mlade te nagrada Zlatna paličica Međunarodnoga festivala u Ljubljani. Na prvom beogradskom Međunarodnom kazališnom festivalu za djecu i mlade TIBA, osvojio je Grand Prix.

Kritika o Bijelom klaunu: dobro pogođen ritam, uvjerljivi Ivan Glowatzky

Damir Miloš: BIJELI KLAUN, red. Ivica Šimić, Ivan Glowatzky (Dječak) U kritici objavljenoj u Vijencu pod naslovom Bijela boja djetinjstva Goran Ivanišević navodi da "zahvaljujući dobro pogođenu ritmu postignutu izmjenom glumački razigranijih i meditativnijih dijelova međusobno odvojenih/spojenih dinamičnom glazbom (skladatelj Igor Karlić skladno je spojio cirkus i melankolični ton priče) koju uživo izvode bubnjar, trombonist i tubač u pratnji žonglerki, i najmlađi prate predstavu s punom pozornošću.
Predstavu glumački nosi Ivan Glowatzky, koji je tjelesno upravo idealan izbor za ulogu Dječaka. Podjednako je uvjerljiv u monolozima kojima se obraća publici prenoseći im tako svoja razmišljanja, kao i u interakciji s drugim likovima, posebice sa Zmajem". Pročitajte cijelu kritiku.


Izložba 78% Živka Toplaka

Živko ToplakOd četvrtka 29. svibnja do subote 7. lipnja 2008. na sceni Zvonimir Rogoz HNK u Varaždinu te na Kazališnom trgu mogla se pogrledati izložba 78% Živka Toplaka. Izložbu je organizirla udruga Eklego, platforma vizualnog dijaloga.

Izložba se sastojala od postava svjetlosnih instalacija, te interaktivne edukacije kojom se posjetitelju približava inače skriveni proces nastanka izložbe – prikazom aktivnih uloga različitih struka, od autora i teme, povjesničara umjetnosti, grafičkog i produkt dizajna, pa sve do marketinga i odnosa s javnošću. Na taj način se složenost cijelog procesa raščlanjuje na logične i razumljive cjeline, što produbljuje razumijevanje i zanimanje posjetitelja za sadržaj predstavljen na izložbi.

Živko Toplak u svom je radu nadahnut prirodom, posebice vodom u njenom autohtonom okruženju. Vodu je tematizirao na mnoge načine u raznim stvaralačkim ciklusima. Izložbom 78% propituje percepciju vode u svakodnevnom životu pojedinca. Sudjelovanjem u ovom projektu čini iskorak od vlastitog izraza koristeći se svjetlosnim instalacijama čime problematizira temu na posve novi, suvremeni način. Pročitajte izjavu autora i ulomak teksta Marine Tenžere objavljenog u katalogu izložbe.

Gostovanje Drame SNG iz Maribora s predstavom Sve u pravo vrijeme

SNG Maribor: David Ives, Sve u pravo vrijeme, red. Matjaž LatinU varaždinskom HNK 17. lipnja 2008. gostovala je Drama Slovenskog narodnog gledališča iz Maribora s predstavom Davida Ivesa Sve u pravo vrijeme u režiji Matjaža Latina. Predstava Sve u pravo vrijeme nasmijat će gledatelje profinjenim verbalnom komikom i metafizičkim humorom koji povezuje pet jednočinki Riječi, riječi, riječi, Babilonski stup, Dr. Fritz ili sile svjetlosti, Varijacije na temu smrti Trockog i Leti vrijeme.

Američki pisac David Ives (pravim imenom David Roszkowski) rođen je 1950 u Chicagu. Krajem osamdesetih počeo je s pisanjem jednošinki koje je objavio u dvjema knjigama, Sve u pravo vrijeme i Vrijeme leti. Za knjigu Sve u pravo vrijeme (All in the Timing) primio je nagradu Outer Critics Circle John Gassner. Prvo izdanje zbirke sadržavalo je šest jednočinki, a njihov se broj u kasnijim izdanjima povećavao pa ih najnovije izdanje ima četrnaest.

U predstavi su nastupili Maša Židanik Bjelobrk (Poslovna žena, Gospođa Trocki, Maja), Mirjana Šajinović (Kafka, Svećenica, Marija/Dr. Fritz), Kristijan Ostanek (Swift, Gorf, Tom, Ramon), Nejc Ropret (Kanaflit, Trocki, Steve Irwin), Matija Stipanič (Milton, Evnuh, Horacije).

Preminuo Tomislav Lipljin

Tomislav Lipljin, foto: Saša Novković6. lipnja 2008. godine, nakon duge i teške bolesti, preminuo je glumac, prevoditelj, leksikograf i kazališni ravnatelj Tomislav Lipljin. Hrvatsko narodno kazalište u Varaždinu izgubilo je prvaka i čovjeka koji je obilježio posljednja desetljeća njegove bogate povijesti. Hrvatsko pak glumište i hrvatska kultura u cjelini, izgubili su svestranoga umjetnika, marljivoga čuvara baštine i pokretača novoga.
Tomislav Lipljin rođen je u Varaždinu 5. XII. 1937. U bogatoj i prerano prekinutoj karijeri odigrao je više od 150 uloga za koje je, među inim, nagrađen i s 5 Prvomajskih nagrada UDUH-a, Nagradom grada Varaždina, Nagradom za najboljega glumca na prvom Festivalu glumca (za ulogu Valenta Žganca u predstavi Lamentacije Valenta Žganca, 1994) te s 2 Zlatne plakete UDUH-a. Bavio se i prevođenjem (Nagrada Zlatni smijeh za prijevod na kajkavski Puno larme a za ništ, 1994), leksikografskim radom (Nagrada grada Varaždina za veliki doprinos i zasluge u promicanju kulture, kazališne umjetnosti i kajkavskog jezika u kazališnim djelima, 1998.), a u više je navrata obavljao dužnosti v. d. direktora i tajnika HNK u Varaždinu.

Igrao je i u kazalištima u Splitu i Virovitici, a posebnu je popularnost stekao tumačeći dojmljive likove malih ljudi u televizijskim serijalima Mejaši, Gruntovčani, Dirigenti i mužikaši te zapamćene epizode u Izbavitelju Krste Papića i Trećem ključu Zorana Tadića. Autor je kapitalnoga Rječnika varaždinskoga kajkavskog govora, čije drugo, znatno prošireno izdanje, nažalost neće nikada dočekati. Predsjednik RH odlikovao ga je 1996. godine odličjem Reda Danice hrvatske s likom Marka Marulića za sveukupni umjetnički rad.
Iako teško bolestan, ostao je do kraja vjeran kazalištu i publici koja ga je voljela na poseban način. Na ovogodišnjemu Festivalu glumca, 13. svibnja u Vukovaru, zadivio je i gledalište, i kolege, sjajnom izvedbom Dede u Radakovićevoj i Večekovoj predstavi Kaj sad? Laureat prvoga Festivala glumca, osvojio je nagradu i na posljednjem. Zadnji je put pljesak publike slušao 20. svibnja u istoj ulozi na svojim najdražim varaždinskim daskama.
Pročitajte tekst Marijana Varjačića o Tomislavu Lipljinu.

Posljednji ispraćaj dragog Tomice Lipljina bio je 12.lipnja 2008. na Gradskom groblju u Varaždinu.