Gostovanje opere Il campanello Gaetana Donizettija

Opera b.b. (u koprodukciji s Istarskim narodnim kazalištem - Glradskim kazalištem Pula): Gaetano Donizetti, Il_campanello, dir. Vladimir Kranjčević, red. Snježana Banović, foto: © Novković

U četvrtak, 9. lipnja u 19,30 sati na Velikoj sceni HNK u Varaždinu izvedena je opera Il campanello Gaetano Donizettija. Predstava je nastala u koprodukciji Opere b.b. iz Zagreba i Istarskog narodnog kazališta – Gradskog kazališta Pula. Il campanello dolazi u Varaždin osam dana nakon zagrebačke premijere (1. lipnja) koja je ujedno bila i prva izvedba tog Donizettijeva djela u Hrvatskoj.

Opera b.b. (u koprodukciji s Istarskim narodnim kazalištem - Glradskim kazalištem Pula): Gaetano Donizetti, Il_campanello, dir. Vladimir Kranjčević, red. Snježana Banović, foto: © NovkovićAutorski tim predstave uz dirigenta Vladimira Kranjčevića i redateljicu Snježanu Banović čine scenografkinja Dinka Jeričević, kostimografkinja Đenisa Pecotić, a koreografkinja Ljiljana Gvozdenović.
U predstavi nastupaju: Ronald Braus (Don Annibale), Blanka Tkalčić (Serafina), Ozren Bilušić (Enrico), Nada Abrus (Madamma Rosa), Božidar Peričić (Spiridone) te orkestar, komorni zbor i baletni solisti Opere b.b.

Opera Il campanello jedna je od brojnih Donizettijevih opera komičnog sadržaja. Zaplet je jednostavan – Enrico, bivši Serafinin ljubavnik čini sve kako bi u prvoj bračnoj noći omeo Don Annibalea u izvršenju bračne dužnosti. Uz stalnu zvonjavu zvonca na vratima i presvlačenje u razne uloge Enrico uspijeva u svom naumu, pri čemu ima potporu Annibaleove punice Madamme Rose i ostalih ukućana. Dolazi jutro kad Don Anibale mora na put i uz veselu napitnicu gosti odlaze svojim kućama. Opera je složena od glazbeno pitkih i zanimljivih arija, dueta i ansambala, a u ovoj je verziji upotpunjena s nekoliko duhovitih dramskih scena koje se izvode na hrvatskom.

PERFORM – D – ANCE Dani performansa i suvremenog plesa u Varaždinu

U Hrvatskom narodnom kazalištu u Varaždinu su se od 16. do 19. lipnja 2011. održali PERFORM – D – ANCE Dani performansa i suvremenog plesa u Varaždinu. Program manifestacije bio je iznimno bogat i uključivao izvedbe zapaženih naslova recentne hrvatske plesne produkcije, od u sklopu nedavnog Muzičkog biennala Zagreb premijerno u Varaždinu izvedenog Zovem se Nitko, preko predstava Sale Studija za suvremeni ples iz Zagreba i Tijelo Ksenije Zec I Saše Božića do gostovanja inozemnih umjetnika i njihovih predstava. Pogledajte točan raspored događanja na PERFORM – D – ANCE Danima suvremenog plesa u Varaždinu. U sklopu manifestacije održana je i Radionica suvremenog plesa Silent Speed s Peterom Juhaszem iz Mađarske. Prijavite se za sudjelovanje. Pogledajte video najavu Dana suvremenog plesa u Varaždinu.

Familija u prahu na Festivala pučkog teatra Omišalj-Čavle

HNK u Varaždinu: Nina Mitrović, Familija u prahu, red. Samo M. Strelec, foto: Radomir SarađenHNK u Varaždinu: Nina Mitrović, Familija u prahu, red. Samo M. Strelec, foto: Radomir SarađenPredstava Familija u prahu (monodrama Juliške iz javne kuhinje) ugledne hrvatske dramatičarke Nine Mitrović je uvrštena u program Festivala pučkog teatra Omišalj-Čavle u sklopu kojeg je izvedena u srijedu 29. lipnja u Omišlju. 

Pogledajte video-najavu predstave. 
Redatelj i scenograf predstave je Samo M. Strelec, dramaturginja Tamara Matevc, a u predstavi nastupa Jagoda Kralj Novak koja je za svoju Juliške bila nominirana za Nagradu hrvatskog glumišta 2010.

Predstava je nastala u koprodukciji Hrvatskog narodnog kazališta u Varaždinu i Novoga Zato iz Ptuja (Slovenija). Praizvedba Familije u prahu održana je 11. veljače 2010 na Sceni Zvonimir Rogoz HNK u Varaždinu.  Predstava je u lipnju 2010. gostovala u Narodnom pozorištu Sarajevo i Centru za kulturu Bitola na 12. međunarodnom festivalu monodrame.