Izvedba predstave Bonton Vesne Kosec-Torjanac u režiji Dubravka Torjanca

Bonton

U četvrtak, 9. lipnja u 10,00 sati za škole je na Velikoj sceni HNK-a u Varaždinu izvedena predstava Bonton Vesne Kosec-Torjanac u režiji Dubravka Torjanca. Praizvedba je održana 31. siječnja 2016. U autorskom timu predstave su i kostimografikinja Žarka Krpan, skladatelj Petar Eldan, koreograf Edvin Liverić, oblikovatelj svjetla Marijan Štrlek, asistent redatelja (polaznik stručnog osposobljavanja – režija) Dražen Krešić, a inspicijent je Sanjin Rožić. U predstavi nastupaju Sara Stanić, Ivana Zanjko, Mitja Smiljanić, Nikša Eldan, Gordana Slivka i Beti Lučić. Prateći vokali u završnom songu su: Marta Šarec, Rajna Hraščanec, Sonja Domitrović.

BontonBonton, nova predstava varaždinskog HNK-a namijenjena je učenicima viših razreda osnovnih škola i srednjoškolcima. Tekst Vesne Kosec-Torjanac na temu djetinjstva i odrastanja u odigranim prizorima iz svakodnevice u kojima će se prepoznati i mladi i odrasli. Pravila koja postavljaju odrasli najčešće su problem i njima samima. Predstava bez pouke trebala bi kroz komične i dječje naivne prizore, pa do ozbiljnijih problema na obje strane – i kod djece i odraslih – zabaviti i zamisliti: život nije uvijek jednostavan, ali ga možemo učiniti ljepšim. Bez obzira na to kakva je moda u ponašanju, bez pete čarobne riječi – ljubavi,  nema povjerenja, iskrenog dijaloga, osjećaja sigurnosti... Jer, često nije dovoljno samo biti pristojan, ako nemamo otvoreno srce.

Postoje pravila u nekoj igri, u prometu, pa tako i u međuljudskim odnosima. Pristojno ponašanje svima olakšava komunikaciju i suživot u zajednici.  Uvažavanjem različitosti: vjerskih, rasnih, dobnih, spolnih…, stvaramo ugodnije okružje – bolji i pravedniji svijet. „Svijet je loše sklepan, zato kraljevi trebaju s vremena na vrijeme ići u školu vlastitih zakona ne bi li možda to shvatili. A i mi.“ (Mark Twain) Bonton, pravila pristojnog ponašanja, uči se od najranije dobi: u obitelji, dječjem vrtiću, u školi, ali i putem medija. Ponašanje odraslih obrazac je kojeg će preuzeti djeca. Zbog toga mi, odrasli, trebamo neprestano preispitivati svoje ponašanje, kako bonton ne bi bio samo mrtvo slovo na papiru.