Jasni Jakovljević četverogodišnji mandat na čelu HNK u Varaždinu

Jasna Jakovljević, foto: Saša Novković18. srpnja 2006. Gradsko vijeće Grada Varaždina imenovalo je dosadašnju v.d. ravnateljicu HNK u Varaždinu Jasnu Jakovljević za ravnateljicu Hrvatskoga narodnog kazališta u Varaždinu s mandatom od četiri godine.
Jasna Jakovljević rođena je 1952. godine u Zagrebu. Na Filozofskom fakultetu u Zagrebu diplomirala je komparativnu književnost i etnologiju. Završila je Međunarodnu školu za izvršne menadžere Henley u Londonu. U Hrvatskome narodnom kazalištu u Zagrebu na različitim dužnostima radila je punih trideset godina (od 1976.). Radila je kao tajnica Opere, voditeljica propagande, direktorica marketinga, zamjenica intendanta, poslovna ravnateljica, a od  veljače do rujna 2005 godine vršiteljica je dužnosti intendanta Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu.
Potkraj 2005. godine postaje vršiteljica dužnosti ravnateljice, a 18. srpnja 2006. Gradsko vijeće Grada Varaždina je imenuje za ravnateljicu Hrvatskoga narodnog kazališta u Varaždinu.  
U svojoj dugogodišnjoj karijeri, postigla je zapažene uspjehe upravo na planu povezivanja gospodarstva i kulture.
Pročitajte intervju s ravnateljicom HNK u Varaždinu Jasnom Jakovljević objavljen u Vijencu u siječnju 2006.

Snježana Banović: Williams je majstor ženskih likova

Snježana BanovićPročitajte razgovore s redateljicom Snježanom Banović-Dolezil objavljene u Vijencu i Vjesniku (u PDF formatu, stranica prva i druga)
U razgovoru objavljenom u Vijencu redateljica ističe da, za razliku od većine današnjih dramatičara, u kojih je sve eksplicitno, sve vidljivo i vrištavo, gdje je (kako to u novom eseju piše Baudrillard) sve virtualno i eksperimentalno do banalnosti, u Williamsa sve je uronjeno u bogato dramsko i suspenzivno tkanje, sastavljeno od složenih psiholoških mreža koje uokvirava naoko jednostavna fabula krimića u kojem je obična who–done–it potraga čvrsta nit.

Pohvale kritike za predstavu Iznenada prošlog ljeta

Predstava Iznenada prošlog ljeta u režiji Snježane Banović-Dolezil dobila je pozitivne kritike od dvoje najiskusnijih hrvatskih kazališnih kritičara, Marije Grgičević i Zvonimira Mrkonjića.

Tennessee Williams: Iznenada prošlog ljeta, redateljica Snježana Banović Dolezil, foto: Saša NovkovićU kritici objavljenoj u Vijencu (◄kliknite na link za cijeli tekst) Zvonimir Mrkonjić istakao je da je redateljica iskoristila prednosti podjele koja se, kako u predlošku, tako i u ishodu, pokazala gotovo idealnom. To osobito vrijedi za odnos dviju antagonistica, Sebastianove majke, gospođe Venable i gospođe Holly: Mirjana Sinožić igra gospođu Venable s dojmljivom uzdržanošću, koja krije silan napon fiksacije na sina, spremna u svakom trenutku promijeniti taktiku. Posve je drukčija gospođa Holly Vesne Stilinović, čija je igra posve na razini njezinih namjera. Redateljica Snježana Banović odgovorna je za upravo čehovljevsku gustoću predstave, u savršenu suglasju s opipljivo lijepim kostimima Dženise Pecotić i ljepljivim ozračjem Marina Gozze, koje je zahvaljujući skladatelju Darku Hajseku postao i čujnim.

Marije Grgičević je u kritici objavljenoj u Varaždinskim vijestima (◄kliknite na link za cijeli tekst) pod naslovom "Iskorak s pokrićem" istakla da  seedateljica Snježana Banović vratila Williamsovu djelu u izvrsnoj suradnji s glumačkim ansamblom HNK u Varaždinu, posebice nadasve uspješnom Mirjanom Sinožić u pokretačkoj ulozi Gospođe Vanable. Scenografija Marina Gozze s aluzijama na međuprostore zbiljskog i podsvjesnog u skladu s kostimima Dženise Pecotić i glazbom Darka Hajseka - dali su predstavi funkcionalan i suptilan okvir. Prva dramska premijera ostvarena u cijelosti pod novom upravom varaždinskog HNK još jednom potvrđuje visoku izvođačku razinu varaždinskog ansambla i njegovu vitalnu otvorenost za iskušavanje raznolikih epoha, stilova, motiva i pristupa, zaključuje Marija Grgičević.