Baletna večer: Penelopa i Pjesma nad pjesmama

Baletna večerBaletna večerU četvrtak, 10. srpnja 2008. u 21 sat, u HNK u Varaždinu održana je Baletna večer – gostovanje Koprodukcije Baleta HNK Ivana pl. Zajca, Rijeka i Baletne trupe CeDeCe, Portugal.
Baletna večer sastoji se od dva dijela: prvog pod nazivom Penelopa koreografa i redatelja Lisa Souse te Pjesme nad pjesmama u koreografiji Staše Zurovca. Oba djela izvesti će se na originalnu glazbu Marjana Nećaka, s orkestrom HNK Ivana pl. Zajca  od 16 glazbenika – uživo.
Rezervacija besplatnih ulaznica moguća je do četvrtka, 10. 7. 2008. g. u Propagandi  HNK u Varaždinu dnevno od 10-15 sati (tel. 042/214-688 ; tel/faks 042/211-218; e-mail: propaganda@hnkvz.hr) te u četvrtak, 10. 7. 2008.g. na blagajni kazališta o 10- 12  i od 19 – 21 sat (tel. 214-688).

Naočale Eltona Johna gostovale na Festivalu Zlatni lav u Umagu

Naočale Eltona Johna, fotografije s probaNaočale Eltona Johna, fotografija s generalne probeU srijedu, 2. srpnja 2008. u 20,00  sati na 9. međunarodnom Festivalu komornog teatra Zlatni lav u Umagu gostovala je predstava Naočale Eltona Johna britanskog dramatičara mlađe generacije Davida Farra, premijerno izvedena 26. ožujka 2008.
Redateljica je Ksenija Krčar, prevoditelj Vladimir Cvetković Sever, scenograf Slaven Edvin Bot, kostimografkinja Ida Posavec Križ, dok su glazbu izabrali Siniša Medved i Ksenija Krčar.
U predstavi nastupaju: Marinko Prga (Bill), Ivan Glowatzky (Dan, njegov brat), Stjepan Perić (Shaun, u Denovom glazbenom sastavu), Berislav Tomičić (Tim, u Denovom glazbenom sastavu), Maja Kovač (Amy, mjesna nogometna navijačica), Jadranka Krajina (Julie, mještanka).

Naočale Eltona Johna, fotografija s generalne probeNaočale Eltona Johna dosad je najuspješniji kazališni komad mladoga britanskog dramatičara i redatelja Davida Farra. U ovoj otkačenoj komediji, koja spaja dva tipična otočna fenomena – nogomet i rock, praizvedenoj 1997. i nagrađenoj priznanjem Britanske autorske asocijacije, veliku ulogu igraju stvarni događaji iz povijesti watfordskog nogometnog kluba. Klub FC Watford, nazivan Stršljeni, doživio je nagli uspon i pad na nogometnom nebu. Sedamdesetih godina u klub je financijski ušao svjetski poznati pjevač Elton John, a u vrijeme najveće slave u njemu je radila i trenerska legenda Graham Taylor pod čijim se vodstvom 1984. mali i beznačajni klub probio do finala engleskoga kupa. Oko watfordskog nogometnog kluba vrti se život glavnoga junaka Billa. Na dan kad Stršljeni igraju odlučujuću utakmicu sezone, Billu u posjet potpuno neočekivano dolazi njegov mlađi brat Dan, koji je Watford napustio prije šest godina. Usto, ne dolazi sam nego s vlastitom rock-grupom. Susret braće pokreće kolo ludih, komičnih situacija. Crni humor Davida Farra rafinirano izaziva smijeh u zapravo tragičnim situacijama. Komedija se odigrava u jednom danu, a situacije su pune komičnih i apsurdnih slučajnosti koje dovode do eksplozije.

Naočale Eltona Johna, fotografija s generalne probeKsenija Krčar je varaždinska redateljica, članica HNK u Varaždinu, koja je kazališnu režiju diplomirala na praškoj Akademiji dramskih umjetnosti (Akademie muzyckih umeni). Među predstavama koje je režirala u Češkoj ističe se skraćena, tzv «piratska» verzija Shakespeareovoga Hamleta, koju je početkom sedamdesetih godina prošloga stoljeća na češki preveo Milan Lubeš. U nas je pozornost izazvala režijom dramatizacije kultne proze Vedrane Rudan Uho, grlo, nož u zagrebačkom Teatru 101. U matičnome kazalištu postavila je tragikomediju Kraj karnevala suvremenoga češkog dramatičara Josefa Topola.


 

Kritika o Nočalama Eltona Johna: Glumačka energija kakva se danas rijetko osjeti

U kritici objavljenoj u Vijencu pod naslovom Čudo u malom svetištu Zvonimir Mrkonjić navodi da se "za glumačku postavu Naočala može se u najmanju ruku reći da je sjajna" i da je "kao Bill Marinko Prga iskoristio je karakterni aspekt dobroćudno psihotičnog gubitnika ustrajna u održavanju svog nogometnog kulta" dok je "Berislav Tomičić u ulozi Tima bio je očigledno na svom terenu igrajući grubom komikom istesani karakter"
Mrkonjić se osvrnuo i na režiju naglasivši da je “redateljica Ksenija Krčar prebrodila napast prenaglašene interpretacije općega mjesta teme i postigla da točnost Farrova komada prostruji kao glumačka energija kakva se danas rijetko osjeti na našim pozornicama”.
Pročitajte cijelu kritiku