Predstava Pričaj mi o Gorkome gostovala u Imotskom

Mani Gotovac, Pričaj mi o GorkomeMani Gotovac, Pričaj mi o Gorkome

utorak, 12. srpnja  u 21,00 sat u Pučkom otvorenom učilištu u Imotskom gostovala je predstava Pričaj mi o Gorkome. Predstava je nastala prema dvama autobiografskim romanima Mani Gotovac, Fališ mi, koja je na scenu iznjedrila autoričinu ljubavnu priču s „čovjekom njezina života". Predstava je praizvedena 11. listopada 2012. na sceni Zvonimir Rogoz u varaždinskom HNK. Glume Hana Hegedušić kao mlada Mani, nova naratorica Mirjana Sinožić.(alternacija Lele Margitić), dok je uloga Gorkog pripala Robertu Plemiću.

Mani Gotovac, Pričaj mi o Gorkome, plakat predstaveU bilješci autorica Mani Gotovac je zapisala: "Kada je predstavljena moja prva prozna knjiga Fališ mi, zima, proljeće u Profilovoj knjižari, kazališni prijatelji su primijetili:
- Pa to ti je za teatar. Hoćeš li adaptirati?
- Ne pada mi ni na kraj pameti. Dosta mi je teatra, zauvijek mi je dosta teatra, odgovorila sam.

Godinu dana kasnije našla sam se kao član žirija na festivalu Zlatni lav u Umagu. Među brojnim predstavama bila je na programu i Ljepotica iz Leenanea iz Varaždina. Odmah me sa scene zapahnula pojava dvoje mladih glumaca. Ona i On. Nisam ih prepoznala, činilo se kao da ne znam tko su, ni kako se zovu. „To su dobri glumci.“ – šapnula sam Sibili. Ali nije se radilo o tome. Ne o tome. Oni su se usuđivali riskirati na sceni kao da im život ovisi jedno o drugome. Oni su bili par.

Odgovarali su njih dvoje jedan drugome, mogli bi biti zajedno i u životu. Zamišljala sam ih kako na sceni upadaju u erotično polje gdje je teško sačuvati živu glavu. I kako godinama čeznu jedan za drugim i kada se ne vide i kada ih nema. Vidjela sam da su u žudnji, i u onim malobrojnim prizorima, baš kao i u trenucima života, kada su stvarno zajedno. Podsjećali su me na Gorkoga i mene. " Pročitajte cijeli tekst.         

Pogledajte
video zapis iz predstave
na YouTubeu.

Predstava Pričaj mi o Gorkome medijski je iznimno dobro praćena a u nastavku, klikom na ime medija ispod slike, možete pogledati neke od objavljenih tekstova.

Jutarnji list               Danas.hr                    Novi list                  Dayline.info             t.portal                  Varaždinske vijesti