Počeli upisi u Kazališni studio mladih u školskoj godini 2010/2011.

Kazališni studio mladihKazališni studio mladih djeluje od rujna 2008., a namijenjen je polaznicima osnovnoškolske, srednjoškolske i studentske dobi. Rad se odvija kroz redovnu dramsko-pedagošku nastavu te kroz posebne seminare i radionice specifičnih oblika dramskoga rada. Na kraju školske godine rezultati rada pokazuju se kroz ogledne satove, godišnje produkcije i predstave. U šk. god. 2009-2010. Kazališni je studio pohađalo preko 170 polaznika raspodijeljenih u 12 nastavnih skupina.  
Upisi u Kazališni studio mladih u šk. god. 2010.-2011. održat će se od 13. do 18. rujna 2010. u uredskim prostorijama Kazališta u Cesarčevoj 1 (službeni ulaz), radnim danom od 11,00 do 17,00 i subotom od 11,00 do 14,00, a redovna nastava započet će 27. rujna i trajati do konca školske godine. Pročitajte više o ciljevima, upisima, stručnom vodstvu, rasporedu nastavnih skupina, školarini i dr.

Promocija projekta Znam zašto zen svećenik plače

Znam zašto zen svećenik plače (I Know Why the Zen Monk Cries)U subotu, 28. kolovoza u 12 sati u Klubu Europa media HNK u Varaždinu  održana je promocija Međunarodnog umjetničkog projekta Znam zašto zen svećenik plače ('I Know Why the Zen Monk Cries'), u koji su iz Hrvatske uključeni slikarica Irina Balen-Garland i modni dizajner Zoran Aragović. Projekt je predstavljen u Londonu plakatima na glasovitim stanicama podzemne željeznice u središtu grada.
Slikarica Irina Balen-Garland i engleski pisac Barry Utting prošle su godine pokrenuli projekt spajajući Uttingove riječi i Irinine slike. Ove se godine nakon niza slučajnih susreta i sretnih podudarnosti projekt proširio i poprimio, kako navode, nov oblik demokratske, kozmopolitske i eksperimentalne suradnje u koju su uključeni ljudi iz nekoliko europskih zemalja. Nakon procesa umjetničke kreacije, rekonstrukcije i dekonstrukcije, projekt sada uključuje i modu, glazbu, film i izdavaštvo. Ekipa kasnije planira rezultate kreativne interakcije odugovječiti knjigom i umjetničkom instalacijom. Projekt je realiziran uz potporu međunarodne tvrtke 'Art Below' koja se bavi promicanjem javne umjetnosti. Tijekom zadnjih pet godina 'Art Below' je prikazao djela više od 800 etabliranih i nadolazećih umjetnika u javnim prostorima Londona, Berlina, Tokija, a uskoro i Stockholma, pretvarajući 'oglasni prostor u prostor umjetnosti'.

Irina Balen-Garland rođena je u Zagrebu gdje je završila klasičnu gimnaziju. Slikarstvo i dizajn diplomirala je 1994. na uglednoj akademiji 'Gerrit Rietveld' u Amsterdamu. Pritom je kao prva strankinja dobila nizozemsku kraljevsku nagradu za slikarstvo, a k tomu ju je kraljica Beatrix nagradila i nizozemskim državljanstvom. Postdiplomski studij završila je na uglednom londonskom University of the Arts. Živi i radi u Londonu gdje predaje umjetnost na Chelsea College of Art & Design. Izlagala je na samostalnim i skupnim izložbama u Hrvatskoj, Nizozemskoj i SAD-u.

Zoran Aragović rođen je u Virovitici. Od šeste godine živi u Zagrebu, gdje je završio osnovnu i srednju školu. Nakon srednje škole završio je modno učilište za modni dizajn i kostimografiju Profokus. Od tada radi u svom atelijeru. Smatraju ga jednim od najuspješnijih i najdarovitijih mladih hrvatskih modnih dizajnera.Radovi se mogu pogledati na web stranici : www.bandiwork.com.

Hit komedija Debitanti bila na ljetnoj turneji

Ljubomir Kerekeš, Debitanti, red. Ljubomir KerekešDebitanti, ljubavno-erotska komedija o ljubavi Ljubomira Kerekeša kreće na ljetnu turneju tijekom koje će posjetiti  nekoliko hrvatskih gradova i njihova kulturna ljeta te sudjelovati na ljetnim festivalima . Prva je izvedba bila 30.srpnja na kulturnoj manifestaciji 34. Imotska sila u Imotskom, slijedio je nastup na kazališnom festivalu Glumci u Zagvozdu 31. srpnja, zatim 1.kolovoza u Međugorju na Hercegovačkom kulturnom ljetu te 2.kolovoza u Makarskoj na Makarskom ljetu 2010. 

Turneja je nastavljena nastupima u Pagu (5. kolovoza), Tučepima (6. kolovoza), Kraljevici (7. kolovoza), Novalji (8. kolovoza) i zaključena je nastupom u Metkoviću 9. kolovoza.

U redateljskoj napomeni stoji „ne preporuča se ispod 14,3...“ Ljubomir Kerekeš, koji je predstavu režirao te osmislio scenografiju, navodi ga je za nastanak djela narajcal Decameron Giovannija Boccaccia (1313-1375). Uz Ljubomira Kerekeša u predstavi nastupaju Draško Zidar i Mijo Pavelko. Debitanti su praizvedeni 26. lipnja 2009. na Sceni Zvonimir Rogoz.
Pogledajte prilog Hrvatske televizije o predstavi objavljen 28. lipnja 2009. godine.

Ljubomir Kerekeš: DEBITANTIU tekstu o premijeri Varaždinske vijesti istakle su da će sudeći po reakcijama publike na do sada održanim predstavama u Varaždinu ovaj projekt pobuditi podosta zanimanja gledatelja. Na premijeri neki su i prostajali šezdesetak minuta koliko predstava traje, smijeha je bilo na pretek, kao i pljeska na kraju kada je razigrani trio morao pet puta izlaziti na scenu na naklon. Riječ je o komediji situacije s izvrsnim dijalozima i to pretežito na svima razumljivoj varaždinskoj kajkavštini bez suvišnih arhaizama. Kerekeš je predstavu radio u maniri srednjovjekovnih pučkih teatara namijenjenih ponajprije zabavi, u vrijeme kada su i ženske uloge igrali muškarci, a glumci su i sami bili redatelji pa i scenografija je takva da se predstava može igrati u svakom malo većem prostoru.

U osvrtu na premijeru Vjesnik je naglasio da je publika sa smijehom primila predstavu u kojoj se Kerekeš na svoj način narugao žensko-muškim odnosima. Predstava je uspjela kod publike i može se s velikom sigurnosti tvrditi kako će doživjeti još mnoge reprize. Već prve minute predstave dale su naslutiti kako će Debitanti ponoviti uspjeh predstave Bog Ivač - srednjovjekovnih francuskih farsi, koja je doživjela nekoliko stotina izvedbi. Zato bi svi željni laganijeg štiva i smijeha, trebali doći na scenu Zvonimir Rogoz u varaždinskome kazalištu. Naravno, trebaju se prije dolaska raspitati ima li ulaznica, zaključuje Karmen Gumbas u Vjesniku.

Kerekešova je Skupština još prije tri godine zabilježila 100. izvedbu, a zavidni broj izvedbi bilježi i Dimnjačar autora Mirka Keleka, kojoj Kerekeš potpisuje režiju i glavni je i jedini glumac. Predstava Povratak ratnika, kojoj Kerekeš potpisuje i tekst i režiju, izvedena je na ovogodišnjem Špancirfestu 179. put.