Nagrade Zlatni lav Ljubomiru Kerekešu i Skupštini

Jasna Jakoljević i Ljubomir Kerekeš sa Zlatnim lavovima, copyright HNK u Varažidnu Nagrada Zlatni lav

Na Međunarodnom festivalu komornog teatra Zlatni Lav održanom u Umagu od 14. do 22. lipnja 2013., varaždinski glumac i redatelj Ljubomir Kerekeš osvojio je nagradu Zlatni lav za najboljeg glumca festivala. Kerekeš je nagradu osvojio za ulogu Oršuša u autorskoj predstavi Skupština, koja je tnagrađena Zlatnim lavom za najbolju predstavu prema ocjeni publike. Hrvatsko narodno kazalište u Varaždinu na tom je prestižnom regionalnom festivalu sudjelovalo s četiri predstave: osim Skupštine Umažani i njihovi gosti mogli su vidjeti još dvije autorske predstave Ljubomira Kerekeša koje su također iznimno dobro prihvaćene – Debitante i Povratak ratnika, te predstavu Ruke po Ranku.

Nakon preuzimanja nagrada Zlatni Lav na svečanoj dodjeli nagrada i zatvaranju festivala, Ljubomir Kerekeš je istaknuo: „Svaka nagrada je posebna i lijepo ju je primiti, to nas uveseljava, no nažalost prekratko traje. Obje nagrade su izuzetno važne, ali priznajem, ipak mi je malo draža nagrada publike nego nagrada struke, jer mi glumci ipak ne smijemo zaboraviti da sve radimo za publiku.“ Festival "Zlatni Lav" Umag – čiji je idejni začetnik i glavni organizator, poznati redatelj Damir Zlatar – Frey, ove se godine održao po četrnaesti put, a pred mnogobrojnu umašku publiku doveo je brojne umjetnike iz Hrvatske i regije u devet predstava koje su konkurirale za nagrade.

Izdvajamo iz premijernog programa prethodne sezone:

Koncert Operne zvijezde za Udrugu Spas

Zgrada HNK u Varaždinu, foto: PlovanićHumanitarna i nevladina Udruga za zaštitu životinja Spas, ujedno i azil za napuštene i zlostavljane životinje s područja Varaždinske županije, zajedno sa opernim zvijezdama organizira u četvrtak, 29. kolovoza u 20,00 sati, u sklopu programa Špancirfesta, humanitarni gala koncert Operne zvijezde za Udrugu Spas. Koncert će se održati u gledalištu varaždinskog Hrvatskog narodnog kazališta, a riječ je o najvećem skupu opernih pjevača ikada održanom u Varaždinu koji će publici pružiti pravu glazbenu poslasticu.  

Na koncertu će nastupiti sopranistice Valentina Geci, Ana Lice, Barbara Othman, Jelena Štefanić i Blanka Tkalčić, mezzosopranistice Sofija Cingula, Dora Dučakijević, Kora Pavelić, Ana Šedlbauer i Helena Lucić Šego, tenor Miljenko Đuran, kontratenor Momir Pjevac, bariton Željko Zaplatć i bas-bariton Henrik Šimunković te korepetitori Ivan Kolar, Ivana Godec Vinceković, Danijel Oto i Lea Šantek. Posebnu draž koncertu daje činjenica kako većina pjevača dolazi iz varaždinskog kraja, što potvrđuje reputaciju Varaždina kao grada glazbe.

Cijena ulaznica je 50 kuna, a sav prihod koncerta i donacija na licu mjesta uložiti će se u izgradnju karantene za bolesne životinje u Udruzi Spas. Pokrovitelji humanitarnog gala koncerta Operne zvijezde za Udrugu Spas su Varaždinska županija, Grad Varaždin, Hrvatsko narodno kazalište u Varaždinu i Turistička zajednica grada Varaždina.