Održana varaždinska premijera Dunda Maroja u režiji Vasilija Senjina

Marin Držić: Dundo Maroje, red. Vasilij SenjinMarin Držić: Dundo Maroje, red. Vasilij SenjinU srijedu, 24. rujna i četvrtak 25. rujna u održane su svečane premijere komedije Dundo Maroje koju je Hrvatsko narodno kazalište u Varaždinu odlučilo postaviti uključujući se u proslavu godine Marina Držića.
Predstava se izvodi u režiji gosta iz Rusije Vasilija Senina. Dramaturg predstave je Vladimir Stojsavljević, jezična savjetnica Marija Kohn, scenograf i oblikovatelj svjetla sam redatelj, kostimografkinja Doris Kristić, koreografkinja Davorka Čorko-Rodeš, a autor scenske glazbe Frano Đurović. Pročitajte tekst o predstavi dramaturga Vladimira Stojsavljevića. koji ističe da je odnos oca i sina, kao odnos tradicije i novoga, najčešća tema nove dramaturgije. Komedija Dundo Maroje kao centralnu temu to opisuje gotovo prije pet stoljeća. Pročitajte tekst koji je o ovoj predstavi napisao redatelj Vasilij Senjin.

Marin Držić: Dundo Maroje, red. Vasilij SenjinU predstavi Dundo Maroje, čiji je javni generalni pokus održan u petak, 8. kolovoza u sklopu Ljeta u Varaždinu, a pretpremijera 13. kolovoza na Dubrovačkim ljetnim igrama, sudjeluju Ljiljana Bogojević (Dugi nos), Sreten Mokrović (Dundo Maroje), Stjepan Perić (Maro), Mijo Pavelko (Bokčilo), Berislav Tomičić (Popiva), Helena Minić (Pera), Vesna Stilinović (Baba Perina), Jagoda Kralj Novak (Laura), Sunčana Zelenika Konjević (Petrunjela), Ivica Pucar (Ugo Tudešak), Đorđe Kukuljica (Pomet), Anđelko Petric (Niko), Šiško Horvat Majcan (Pijero), Zoran Kelava (Vlaho), Hana Hegedušić (Sadi), Zdenko Brlek (Kapetan) i dr.
Pogledajte cijeli autorski tim predstave.

Marin Držić: Dundo Maroje, red. Vasilij SenjinMarin Držić, zvan Vidra, pjesnik, dramatičar, autor političkih tekstova i glumac, rođen u Dubrovniku 1508., a umro u Veneciji 1567., jedan je od najvećih hrvatskih književnika i jedan od najinovativnijih stvaratelja svoga doba. Njegova djela su bitno nadišla sve što je prije njega napisano na našemu jeziku. Iza vedrih fasada Držićevih komedija i pastorala, krije se pesimističnno lice čovjeka koji je shvatio da proklamirani ideali renesanse neće nikada biti ostvareni. Po tome, Držić je ne samo najznačajniji autor hrvatskoga manirizmam nego i pisac naraštaja s početka trećega tisućljeća. Ove, 2008. godine, Hrvatska nizom događanja obilježava pet stoljeća njegova rođenja.

Marin Držić: Dundo Maroje, red. Vasilij SenjinDundo Maroje najslavnija je Držićeva komedija. Praizvedena je 1551. u Vijećnici Kneževa dvora. U njoj su prikazana zbivanja u Rimu kamo za vrijeme Svete godine 1550. dolaze mnogobrojni Dubrovčani, a među njima i stari Dundo Maroje, da bi pokušao spasiti dukate koje mu je sin umjesto u trgovinu uložio u ljubav i užitke. Nakon što ju je 1938. godine, prepoznavši modernost Držićeva dramskoga sloga, Marko Fotez obradio i postavio u zagrebačkom HNK-u, "Dundo" ne silazi s hrvatskih i mnogih europskih pozornica.
Izvedba u Hrvatskom narodnom kazalištu u Varaždinu prvo je uprizorenje ovoga komada u prostorima sjeverozapadne Hrvatske u posljednjih 40 godina (prethodna premijera održana je 17. rujna 1968., a prije toga Dundo Maroje je postavljan 1946. i 1948.). Pristup redatelja Vasilija Senina i dramaturga Vladimira Stojsavljevića svojom će osebujnošću i inovativnošću sigurno izazvati  pozornost kazališne javnosti pa i polemičke reakcije, kojima se unaprijed veselimo.

INA – Industrija nafte d.d i HNK u Varaždinu potpisali sponzorski ugovor

Svečani čin potpisa ugovoraŽana Goić, direktorica Inina Sektora korporativnih komunikacija i Jasna Jakovljević, ravnateljica HNK VaraždinŽana Goić, direktorica Inina Sektora korporativnih komunikacija i Jasna Jakovljević, ravnateljica HNK Varaždin, potpisale su ugovor kojim INA d.d. postaje sponzor Hrvatskog narodnog kazališta u Varaždinu. Svečani čin potpisa ugovora obavljen je 25. rujna 2008. uoči premijere komedije Dundo Maroje u izvedbi varaždinskog HNK. INA – Industrija nafte, d.d. već dugi niz godina podupire sve segmente društva pa tako i kulturu i umjetnost. Kroz svoj program donacija i sponzorstva, INA izdvaja značajna sredstva za kulturne projekte te gotovo da nema važnije institucije, udruge ili kulturnog događaja koji ne podupire. Posebice joj nisu promicali projekti koji su afirmirali nacionalni identitet i koji su značajni za hrvatsku kulturnu scenu. Pročitajte više o tome na web stranicama INE.

Welcome to Varaždin Cabaret izveden na otvaranju Scene Europa Media

U srijedu 24. rujna 2008. u 12 sati svečano je otvorena Scena Europa Media. Na otvaranju je izveden Welcome to Varaždin Cabaret koji je napisala Vesna Kosec Torjanac, režirala Ksenija Krčar, a koreografirala Davorka Čorko Rodeš.
U predstavi su nastupili Vesna Stilinović, Zdenko Brlek, Ljiljana Bogojević, Berislav Tomičić, Marija Krpan i Anđelko Igrec.

Ravnateljica Jakovljević u Večernjem listu o suradnji s ruskim kazalištem

Ravnateljica HNK Varaždin mr. Jasna Jakovljević u intervjuu za Večernji list govorila je o međunarodnom iskoraku HNK-a u Varaždinu, pred putovanje u sibirski grad Omsk na međunarodni kazališni festival i na dogovor o suradnji s tamošnjom kazališnom akademijom i kazalištem. Rusi nude uzvratna gostovanja, a nagodinu planiraju postaviti u Omsku dramu Mire Gavrana Shakespeare i Elizabeta. Ravnateljica je također govorila o predstojećoj varaždinskoj premijeri Dunda Maroja te istaknula da je prvi put u povijesti varaždinsko kazalište ljetos gostovalo na Dubrovačkim ljetnim igrama. Pročitajte cijeli intervju.