Jasna jakovljević: Kazalište je poput bicikla, prestaneš li tjerati – padaš

U intervjuu u Varaždinskim vijestima 27. listopada 2009. mr. sc. Jasna Jakovljević, ravnateljica HNK u Varaždinu, ističe da često čuje sugestije da stane s premijerama, da program svede na minimum i pričeka bolja vremena. "To jednostavno nije u mojoj prirodi, a još je manje u prirodi kazališta. Varaždinci dobro znaju kako funkcionira bicikl, a kazalište mu je vrlo slično. Kada jednom prestaneš okretati pedale, vožnja će inercijom potrajati još neko vrijeme, a onda slijedi neminovni pad. Stradat će i bicikl i biciklist, i to tako da se možda više nikada ne vrate na cestu. Zato smo u novu sezonu krenuli žestoko i ambiciozno. Samo se tako može iz krize".
Ravnateljica je govorila i o obnovi zgrade HNK u Varaždinu. "Obnova kazališta neće stati ni trenutka. Upravo se dovršava projekt cjelovite obnove pozornice. Uskoro će publika biti zadivljena i „novotkrivenim“ prostorima salona u mezaninu i podrumu zgrade, a bit će još mnogo malih iznenađenja. Ovaj će vrhunski spomenik kulture i biser kazališne arhitekture europskoga ranga vrlo brzo postati ponos ovoga lijepog grada u koji se dolazi i zbog jedinstvenog ambijenta i zbog sadržaja."
Pročitajte cijeli intervju.

Rasprodana izvedba komedije Debitanti Ljubomira Kerekeša

Ljubomir Kerekeš, Debitanti, red. Ljubomir KerekešU petak, 23. listopada u 20,00 sati (ulaznice za tu izvedbu su rasprodane, dok je izvedba najavljena za 30. listopada otkazana) na Sceni Zvonimir Rogoz  izvedena je ljubavno-erotska komedija o ljubavi Debitanti Ljubomira Kerekeša, kojeg je za nastanak djela narajcal Decameron Giovannija Boccaccia (1313-1375).  U autorskoj napomeni stoji „ne preporuča se ispod 14,3...“ Ljubomir Kerekeš djelo je i režirao te osmislio scenografiju, a uz njega u predstavi nastupaju Draško Zidar i Mijo Pavelko. Debitanti su praizvedeni 26. lipnja 2009. na Sceni Zvonimir Rogoz.
Pogledajte prilog Hrvatske televizije o predstavi objavljen 28. lipnja 2009.godine.

Ljubomir Kerekeš: DEBITANTIU tekstu o premijeri Varaždinske vijesti istakle su da će sudeći po reakcijama publike na do sada održanim predstavama u Varaždinu ovaj projekt pobuditi podosta zanimanja gledatelja. Na premijeri neki su i prostajali šezdesetak minuta koliko predstava traje, smijeha je bilo na pretek, kao i pljeska na kraju kada je razigrani trio morao pet puta izlaziti na scenu na naklon. Riječ je o komediji situacije s izvrsnim dijalozima i to pretežito na svima razumljivoj varaždinskoj kajkavštini bez suvišnih arhaizama. Kerekeš je predstavu radio u maniri srednjovjekovnih pučkih teatara namijenjenih ponajprije zabavi, u vrijeme kada su i ženske uloge igrali muškarci, a glumci su i sami bili redatelji pa i scenografija je takva da se predstava može igrati u svakom malo većem prostoru.

U osvrtu na premijeru Vjesnik je naglasio da je publika sa smijehom primila predstavu u kojoj se Kerekeš na svoj način narugao žensko-muškim odnosima. Predstava je uspjela kod publike i može se s velikom sigurnosti tvrditi kako će doživjeti još mnoge reprize. Već prve minute predstave dale su naslutiti kako će Debitanti ponoviti uspjeh predstave Bog Ivač - srednjovjekovnih francuskih farsi, koja je doživjela nekoliko stotina izvedbi. Zato bi svi željni laganijeg štiva i smijeha, trebali doći na scenu Zvonimir Rogoz u varaždinskome kazalištu. Naravno, trebaju se prije dolaska raspitati ima li ulaznica, zaključuje Karmen Gumbas u Vjesniku.

Kerekešova je Skupština još prije tri godine zabilježila 100. izvedbu, a zavidni broj izvedbi bilježi i Dimnjačar autora Mirka Keleka, kojoj Kerekeš potpisuje režiju i glavni je i jedini glumac. Predstava Povratak ratnika, kojoj Kerekeš potpisuje i tekst i režiju, izvedena je na ovogodišnjem Špancirfestu 179. put.

Kazališni studio mladih HNK u Varaždinu

Kazališni studio mladihHrvatsko narodno kazalište u Varaždinu otvorilo je Kazališni studio mladih za osnovnoškolce, srednjoškolce i studente u jesen 2008. godine. Rad se odvija kroz redovnu dramsko-pedagošku nastavu te kroz posebne seminare i radionice specifičnih oblika dramskoga rada. Na kraju školske godine rezultati rada pokazuju se kroz ogledne satove, godišnje produkcije i predstave.Pročitajte više o ciljevima, upisima, stručnom vodstvu, rasporedu nastavnih skupina, školarini i dr.  
Za sve obavijesti u vezi upisa nazovite Vladu Krušića, voditelja Kazališnog studija mladih, na 098 1924 679.

Prošlogodišnje aktivnosti i galerija fotografija Kazališnog studija mladih

Kazališni studio mladih u sezoni 2008/2009. pohađalo je preko 120 polaznika, od predškolske do srednjoškolske dobi, s područja cijele županije, raspoređenih u 8 nastavnih skupina. Najmlađe nastavne skupine, predškolce i prva dva razreda osnovne škole, vodile su Ana Krčar-Velimirović  i Renata Eldan. Nešto starije osnovce vodile su Barbara Rocco i Anđelka Rihtarić. Vlado Krušić vodio je najstarije osnovce i mlađe srednjoškolce. S najstarijom srednjoškolskom skupinom radila je Vesna Stilinović. Pročitajte više o prošlogodišnjim aktivnostima i pogledajte galeriju fotografija Kazališnog studija mladih.
Od četvrtka 15. do nedjelje 18. listopada 2009. održana je Revija Kazališnog studija mladih HNK u Varaždinu. Raspored izvedbi pojedinih skupina Studija pogledajte u rubrici Kalendar.