Premijera lutkarske predstave Romeo i Giulietta

Romeo i GiuliettaU subotu, 13. rujna 2014. održana je varaždinska premijera lutkarske predstave Romeo i Giulietta koju je prema istoimenom djelu Williama Shakespearea režirao Dubravko Torjanac. Predstava je nastala u koprodukciji Dječje i lutkarske scene Hrvatskog narodnog kazališta u Varaždinu i Dječjeg kazališta Branka Mihaljevića iz Osijeka, a premijerno je izvedena u sklopu Osječkoga ljeta kulture 30. lipnja 2014. U autorskom timu predstave su skladatelj Davor Bobić, scenograf i kreator lutaka Ivan Duić te asistentica redatelja Areta Ćurković. U predstavi nastupaju: Filip Eldan (Escalus (Della Scala) knez), Goran Guksić (Montecchi, glava obitelji u zavadi s Capuletijevima), Lidija Kraljić (Gospođa Montecchi), Inga Šarić (Capuleti, glava obitelji u zavadi sa Montecchijevima), Snježana Ivković (Gospođa Capuleti), Goran Guksić (Romeo, Montecchijev sin), Lidija Kraljić (Giulietta, Capuletijeva kći), Edi Ćelić (Mercuzio, knežev rođak i prijatelj Romeov), Nikša Eldan (Benvolio, Montecchijev sinovac i prijatelj Romeov i Mercuzijev), Filip Eldan (Tebaldo, nećak gospođe Capuleti ), Nikša Eldan (Paris, mladić, u rodu s knezom i Mercuzijem, Giuliettin prosac), Areta Ćurković (Giuliettina dadilja), Edi Ćelić (Fra Lovro). Više o samoj predstavi pročitajte u Riječi redatelja.

Romeo i Giulietta, plakat Dječja i lutkarska scena HNK-a u Varaždinu počela je s kontinuiranim radom za djecu krajem 1994. godine. Specifičnost Scene trebala je s vremenom postati prepoznatljiva u repertoarnom određenju koji se krije već u samom nazivu: obogatiti redovni repertoar Kazališta predstavama za djecu svih uzrasta u kojima će igrati glumci bez lutaka, lutkarske predstave za djecu i predstave za djecu rađene u kombinaciji glumac – lutka.  Osim usmjerenosti na dječju publiku, uvođenje lutke kao medija trebao je biti ostvaren i u dramskim predstavama za odrasle kao novina repertoarne ponude varaždinskoga HNK-a. Velik broj naslova bile su praizvedbe, a uprizoreni su i brojni kajkavski tekstovi.
Ove godine obilježavamo dvadesetu obljetnicu rada Dječje i lutkarske scene s tri naslova: Kraljević i prosjak Marka Twaina (najigranija i najdugovječnija predstava na repertoaru), Romeo i Giulietta Williama Shakespearea te Ježevom kućicom Maje Sviben, po motivima istoimena djela Branka Ćopića. Ovim predstavama ostvarena je misija Scene: igranje predstava za različitu dob te raznovrsnost glumačko-animacijske tehnike, uz visoke estetske kriterije.

Hrvatska premijera međunarodnog kazališnog projekta Pita

Pita

U petak, 5. rujna u Velikoj koncertnoj dvorani HNK-a u Varaždinu održana je hrvatska premijera predstave Pita, filozofske groteske autora Franca Vezele, koju je režirao Samo M. Strelec. Riječ je o međunarodnom kazališnom projektu koji su omogučili gradonačelnici triju gradova-pobratima: Ptuja, Varaždina i Burghausena. Predstava je premijeru imala 21. lipnja 2014. u Sloveniji, u dvorcu Turnišče kraj Ptuja, a nakon hrvatske premijere u Varaždinu slijedila je i njemačka premijera u 5. listopada 2014. u Burghausenu
PitaPita
U tom međunarodnom kazališnom projektu hrvatski su predstavnici Boris Svrtan, Vid Kralj Novak, Jagoda Kralj Novak i Ivan Jarnec. U kazališnom komadu Pita pojavljuju se tri povjesne licnosti, Hrvat Ruodolf Steiner, Njemica Marlene Dietrich i Slovenac Martin Kojc, tako da ima svaka zemlja svog predstavnika. Pored gradova u realizaciji projekta kao sponzori ili donatori sudjelovali su i mnogi pojedinci i organizacije iz Ptuja i okolice, čime su pokazali da podupiru poruku projekta Pite – tko je za Pitu, taj je istovremeno i za kulturu, baštinu, dobrotvorstvo, međugeneracijsku i prekograničnu suradnju.