Repertoar HNK u Varaždinu u sezoni 2016./2017.

PREMIJERE

1. Yasmina Reza: BOG MASAKRA, redateljica: Lea Anastazija Fleger
početak rada: svibanj 2016., premijera: 20. rujna 2016., Scena Zvonimir Rogoz
2.  Bohumil Hrabal SATOVI PLESA ZA STARIJE I NAPREDNE, autorski projekt Staše Zurovca,
koprodukcija HNK u Varaždinu i Leberdance Zagreb, premijera: 19. listopada 2016., Velika scena
3. Asja Srnec Todorović MRTVA SVADBA, crna opera, koprodukcija s Eurokazom, redateljica: Natalija Manojlović, početak rada: listopad 2016., premijera: prosinac 2016., Velika scena
4. 5 MINUTA PRIJE TEBE, autorski projekt Ksenije Zec i Saše Božića za omladinu, početak rada: listopad 2016., premijera: kraj  studenog 2016., Velika scena
5. Autorski projekt MALA PRINCEZA napravljen u suradnji Kazališnog studija mladih i ansambla HNK u Varaždinu, redateljica: Julija Klier, početak rada: srpanj 2016. , premijera: 15. listopada 2016. , Scena Zvonimir Rogoz
6. Ödön von Horváth: HOTEL BELLEVUE , redatelj: Ivan Plazibat
početak rada: prosinac 2016., premijera: prva polovica veljače 2017., Velika scena
7. Vladimir Arsenijević: KROKODILI, redatelj: Dražen Krešić, početak rada: veljača 2017., premijera: početak travnja 2017., Scena Zvonimir Rogoz
8. Georges Feydeau: GOSPON LOVAC, redatelj: Tomislav Pavković, početak rada: veljača 2017., premijera: travanj 2017.,Velika scena
9. Siniša Brajčić: DEŽGRACIJA, redateljica: Julija Klier, početak rada: lipanj 2017., premijera: Vis, srpanj 2017.

 

REPRIZNI PROGRAM:

Velika scena:                                                                                                   

1.       BALADE PETRICE KEREMPUHA                                                   

2.      SVOGA TELA GOSPODAR  

3.       OČEŠ NEČEŠ, DOKTOR

4.       TRI KAVALJERA FRAJLE MELANIJE

5.       KRALJEVIĆ I PROSJAK

6.       BONTON

 

Scena Zvonimir Rogoz:

1. BOGI IVAČ ZNOVA

2. MALO BLAGO

3. ČELIČNE MAGNOLIJE

4. FAMILIJA U PRAHU

5. SINGERICA

 

HNK u Varaždinu zadržava pravo promjene programa

Izvedeni SATOVI PLESA ZA ODRASLE I NAPREDNE

U srijedu, 19.10.2016. u 19.30 na Velikoj sceni održana je autorska predstava inspirirana istoimenim romanom Bohumila Hrabala, u koreografiji Staše Zurovca, SATOVI PLESA ZA ODRASLE I NAPREDNE.

Koreograf i redatelj je Staša Zurovac, skladatelj Marjan Nećak, kostimografkinja je Bjanka Adžić Ursulov, scenograf Žorš Draušnik, oblikovatelj svjetla Deni Šesnić. Izvođači su: Tamara Pjević, Jovana Mirosavljević, Lucija Kukor, Kasija Vrbanac, Eni Vesović i Dora Kokolj. Predstava je nastala u koprodukciji Plesnog studija Liberdance, Tjedna suvremenog plesa, Hrvatskog instituta za pokret i ples, Makedonskog narodnog teatra iz Skopja, Hrvatskog narodnog kazališta u Varaždinu, Moving Music Theatra iz Bitole, festivala Budva Grad Teatar i u suradnji s Nacionalnom fondacijom za umetničku igru.

Roman sačinjava jedinstveni sadržaj, odnosno monolog vremešnog gospodina, vrsta duhovite životne ispovijesti upućene šest mladih dama koje se sunčaju, a sve je to još zanimljivije jer je čitav roman od oko 100tinjak stranica napisan u jednoj jedinoj rečenici. Predstava je zamišljena da se događa samo iz aspekta šest slušateljica,odnosno u izvedbi šest plesačica koje će davati interpretativne odgovore na ovaj predložak pun primjera beskrajne duhovitosti i upečatljivih prizora iz svakodnevnog života.

Bohumil Hrabal je u meni, kroz pletivo svog multikoloritnog štiva, stvorio i otvorio potpuno novo područje moći.
                                                                                                                                                              Staša Zurovac

 

Kvadratura kruga u koprodukciji s Umjetničkom organizacijom GlluglU utorak, 6. rujna u 20,00 sati premijerno je izvedena predstava Kvadratura kruga u koprodukciji HNK u Varaždinu i Umjetničke organizacije Gllugl. Tekst i režiju potpisuje ansambl predstave koji čine: Zvonko Zečević, Katarina Arbanas, Filip Eldan i Nikša Eldan.
Scenografkinja je Dina Zebec, dizajner zvuka Petar Eldan, kostimograf Mladen Grof Jerneić, a umjetnička suradnica Tamara Kučinović.

 

Predstava Kvadratura kruga problematizira današnji trenutak i društvo u kojem živimo kroz intimnu obiteljsku dramu jedne suvremene hrvatske obitelji. Izraz Kvadratura kruga predstavlja, u metafizičkom smislu, nerješiv problem u životu. Ono što ne ostavlja nadu za čovjeka. Ali ju je moguće riješiti. Znanstveno rješenje nas u ovom slučaju ne zanima, ali ljudsko itekako. Radnja predstave zbiva se od zime do ljeta 2016 godine u kuhinji jedne prosječne zagrebačke obitelji u kojoj Ivan Milas i njegovih troje djece – Jana, Marko i Mak žive svoju skodnevicu, boreći se istovremeno sa dubokim traumama i ranama koje su u prošlosti obitelj razdvojile.

 


Kvadraturu  kruga
radili smo kroz istraživački kazališni proces, kroz sustav improvizacija, iz potrebe da izgovorimo dramu koja će duboko suobraćati s publikom, bez obzira na socijalni ili generacijski profil gledatelja.
U ovom projektu promijemili smo uvriježene načine kreiranja dramskih situacija. Odlučili smo da lica stvaraju situaciju i radnju, a ne obrnuto. Time se omogućuje da svaki glumac iznenadi i obogati  sebe, partnera i gledatelja.

 

Kuhinja je mjesto gdje se obitelj okuplja, ali i mjesto gdje se članovi ove obitelji doslovno i preneseno skrivaju jedni pred drugima. U kuhinji se vremenom gomila nered, sužavajući tako prostor kruga igre i metaforički sužavajući prostor između lica, sve do trenutka kad postaje neizbježno „raščistiti stvari“. Reći jedni drugima istinu. Do trenutka kada se pokazuje ona temeljna ljubav oca prema djeci i između braće i sestara. Ljubav koja nas možda može spasiti, koja možda može riješiti nerješiv problem „kvadrature kruga“.